Rusia își pierde programatorii. Inginerii ruși își lasă salariile locale și pleacă în alte țări

Rusia se confruntă cu o plecare accentuată a programatorilor și celorlalți ingineri din industria tech după ce Kremlinul a decis invadarea Ucrainei. Moscova impune un control tot mai accentuat asupra companiilor digitale care se ocupă cu conținutul livrat rușilor, iar gigantului tehnologic Yandex este un exemplu foarte relevant.

Foști ingineri din domeniul digital din Rusia au povestit că și-au părăsit țara în grabă, deseori lăsându-și soțiile în urmă, scrie Business Insider. Cadrul este mai larg, întrucât sute de mii de ruși care se opun invaziei resimt o puternică nevoie de a pleca din țara lor, mai scrie publicația britanică.

Serghei, un inginer rus care s-a stabilit în Istanbul, estimează că între 2.000 și 3.000 de ingineri (din totalul de 10.000) ai companiei rusești Yandex își doresc să plece.

În urma plecărilor masive de până acum, Yandex a oferit fiecărui angajat un bonus echivalent cu plata pentru o lună, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

Comunitatea industriei digitale din Moscova este în criză. Turcia a devenit o destinație populară pentru 50-70.000 de ruși care și-au părăsit țara, alături de Emiratele Arabe Unite, Armenia și Georgia.

Totodată, piața chiriilor a fost aruncată în aer, pe măsură ce muncitori bine plătiți din industria tech părăsesc Moscova și Sankt Petersburgul în număr mare.

După ce șocul inițial al invaziei s-a mai risipit, programatorii din Rusia cu skill-uri și experiență la mare căutare caută să se orienteze pentru ce vor face în continuare.

Russian brain drain: Inginerii ruși din zona tech plecau spre mari companii globale și înainte.

„A existat întotdeauna o traiectorie directă pentru rușii din tech: Inițial lucrează la o companie mică din Rusia, apoi trec la una mai mare, tot din Rusia, precum Yandex sau VK, iar apoi se duc la Facebook sau Google”, potrivit lui Dmitri.

„Aceste traiectorii au fost suficiente pentru ca sectorul digital rusesc să supraviețuiască în Rusia. Acum, însă, nimeni nu mai știe ce va fi”, a mai spus Dmitri.

La un moment dat, compania Yandex a fost un simbol pentru potențialul Rusiei în contextul unei economii globale centrată pe internet. Yandex s-a listat pe bursa Nasdaq în 2011, în cea mai mare ofertă publică inițială din sectorul tech de la listarea companiei Google.

Compania a produs venituri de 4,7 miliarde în 2021 și controlează 55% din piața de motoare de căutare din Rusia.

După invadarea Ucrainei, trei membri din board-ul companiei Yandex au demisionat, incluzându-l pe CEO-ul adjunct Tigran Khudaverdyan. Acțiunile companiei au fost suspendate de la tranzacționare, iar subsidiarele Yandex din Estonia și Letonia au fost interzise.

Acești membri au vorbit despre controlul tot mai accentuat al Kremlinului asupra companiei, care este o sursă-cheie de informare web pentru populația Rusiei. Fostul director de știri al Yandex a acuzat compania de cenzură și și-a încurajat public foștii colegi să demisioneze.

sursa: www.wall-street.ro

O lege a „agenților străini” în R. Moldova, în stil rusesc, propusă de comuniști și socialiști

Partidul Comuniştilor vrea o lege privind statutul agenţilor străini în Republica Moldova, pe modelul rusesc. Proiectul actului normativ a fost înregistrat de şase deputaţi BCS.

Pentru entitățile sau persoanele care nu se vor înregistra în „Registrul Agenților Străini”, autorii proiectului propun amenzi de până la 200 de mii de lei.

Ei spun că „agent străin” poate fi numită orice persoană juridică sau fizică ce primește din străinătate cel puţin jumătate din veniturile sale. O astfel de lege a apărut, mai întâi, în Federaţia Rusă, pentru controlul organizaţiilor internaţionale.

Ulterior, un act similar a fost adoptat şi în Georgia de guvernarea pro-Kremlin, ceea ce a generat proteste stradale masive. Din cauza acestei legi, de altfel, UE a oprit procesul de aderare a Georgiei și a înghețat asistența financiară.

Analiştii şi experţii în drepturile omului sunt de părere că un astfel de act normativ încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi de asociere.

Campania „Fii O9EST! Nu copia!” se extinde la nivel național. Peste 1000 de observatori vor monitoriza examenele de absolvire a gimnaziului

Campania „Fii O9EST! Nu copia!” se extinde în acest an la nivel național, în cadrul căreia peste 1 000 de observatori vor monitoriza procesul de desfășurare a examenelor de absolvire a gimnaziului în toate raioanele Republicii Moldova, scrie moldova1.md

Astfel, dacă anul trecut campania a fost pilotată în 185 de instituții din opt raioane, implicând circa 600 de voluntari, atunci în 2025, peste 1 000 de observatori vor monitoriza procesul de desfășurare a examenelor în toate raioanele țării.

Aceștia sunt studenți ai instituțiilor de învățământ superior, cadre didactice universitare și reprezentanți ai societății civile, delegați de Comisia Națională de Examene.

Potrivit MEC, campania include și alte măsuri pentru asigurarea desfășurării corecte și transparente a examenelor de absolvire a gimnaziului. Ea este precedată de o serie de activități de instruire și formare pentru elevi, cadre didactice, voluntari.

Astfel, pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, din martie 2025, peste 6 000 de viitori absolvenți ai clasei a IX-a au acces la ore suplimentare gratuite, organizate de profesori performanți identificați de MEC. Instruirile, cu o durată de 40 de ore, se desfășoară în grupuri mici.

Totodată, MEC, împreună cu PNUD și UNICEF, a lansat campania „Ajută un coleg”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a.În anul curent de studii, sesiunea de examene de absolvire a gimnaziului va avea loc în intervalul 2-12 iunie.

Campania a fost inițiată în 2024 de Ministerul Educației și Cercetării /MEC/ și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. Scopul inițiativei este de a promova corectitudinea examenelor de absolvire a gimnaziului, de a combate frauda și a cultiva onestitatea în rândul elevilor.

Operațiune de amploare la nivel mondial privind una din cele mai mari rețele de pedofilie; 1.400 de suspecți identificați

Operațiune de amploare la nivel mondial pentru destructurarea uneia dintre cele mai mari rețele de pedofilie. Polițiști din peste 35 de țări au acționat, timp de trei ani, pentru închiderea platformei de exploatare sexuală a copiilor, care avea 1,8 milioane de utilizatori în toată lumea. Au fost identificați 1.400 de suspecți și 79 de pedofili au fost arestați.

Ancheta a fost sprijinită de Europol și condusă de poliția din Bavaria, cu participarea a peste 35 de țări din întreaga lume. Kidflix este una dintre cele mai mari platforme de pedofilie din lume, cu 1,8 milioane de utilizatori la nivel mondial, scrie Biziday.

Conform Europol, la 11 martie 2025, când serverul a fost confiscat de autoritățile germane și olandeze, platforma conținea aproximativ 72 de mii de videoclipuri cu minori exploatați sexual, la care au avut acces utilizatorii în ultimii trei ani.Un număr de 1.400 de suspecți au fost identificați în întreaga lume, iar până acum 79 au fost arestați, deoarece au distribuit videoclipuri cu conținut sexual și abuziv. Unele dintre persoanele arestate nu numai că au încărcat și vizionat videoclipuri, dar au și abuzat copii.

Kidflix a fost creată în anul 2021 și a devenit rapid una dintre cele mai populare platforme în rândul pedofililor.

Potrivit autorităților, 91 de mii de videoclipuri au fost încărcate și partajate pe platformă în timp ce aceasta era activă, cu o durată totală de funcționare de 6.288 de ore. În medie, aproximativ 3,5 videoclipuri noi erau încărcate pe platformă în fiecare oră.

Spre deosebire de alte platforme de acest tip, Kidflix a permis utilizatorilor nu numai să descarce videoclipuri, ci și să transmită fișiere video. Utilizatorii efectuau plăți folosind criptomonede, care erau ulterior convertite în jetoane. Încărcând aceste materiale, verificând titlurile și descrierile videoclipurilor și atribuind categorii, infractorii puteau câștiga jetoane, care erau apoi utilizate pentru a vizualiza conținutul.

Fiecare videoclip a fost încărcat în mai multe versiuni, cu calitate scăzută, medie și ridicată, permițând pedofililor să previzualizeze conținutul și să plătească o taxă pentru a debloca versiuni cu calitate superioară.

Italia scade temperatura în toate clădirile publice, pentru a economisi energie. Iarna nu vor fi mai mult de 19 grade
Articolul anterior
Discurs memorabil al unei studente protestatare de 23 de ani în fața judecătorului rus: „Nu întrebați pentru cine bate clopotul: bate pentru Tine”
Articolul următor
Close menu