Asistenţă juridică gratuită pentru refugiații ucraineni ajunși în Moldova

Refugiaţii din Ucraina vor beneficia de asistenţă juridică oferită gratuit de cele patru Platforme regionale de dialog pentru acces la justiţie, datorită susţinerii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Suediei.Platformele, care activează în raioanele Soroca, Criuleni, Cimişlia, precum şi în UTA Găgăuzia, vor ajuta persoanele care au fugit de război să obţină statutul de refugiat, să îşi perfecteze actele de identitate, să obţină codul numeric personal pentru încadrarea în câmpul muncii, să îşi înscrie copiii în instituţiile şcolare şi preşcolare ş.a.

„În aceste vremuri dificile, este necesar să fim uniţi, să ajutăm, să sprijinim şi să acordăm asistenţă persoanelor care fug din calea războiului cumplit din Ucraina, care şi-au găsit locuinţe temporare în R. Moldova. Împreună cu PNUD, am decis să răspundem nevoilor imediate ale zecilor de femei, vârstnici şi copii adăpostiţi la Soroca, Criuleni, Cimişlia şi Comrat. Partenerii noştri locali, ONG-urile care lucrează în cele patru raioane, sunt în prima linie şi continuă să promoveze şi să protejeze drepturile persoanelor aflate în situaţii vulnerabile”, afirmă Katarina Fried, ambasadoarea Suediei la Chişinău, scrie tvrmoldova.md.

„Oamenii care au fugit din calea războiul din Ucraina, în special femeile, copiii şi vârstnicii, au nevoie de asistenţă juridică pentru a se integra în comunităţile gazdă din Moldova, unde au găsit adăpost şi ajutor. Iată de ce PNUD şi Suedia, prin parteneriatele stabilite la nivel local cu Platformele de dialog pentru acces la justiţie şi ONG-urile, susţin oferirea de asistenţă juridică la perfectarea actelor de identitate, la înscrierea copiilor în grădiniţe, şcoli şi la angajarea în câmpul muncii”, susţine Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Galina este una dintre primele refugiate care a ajuns la Soroca, unde i s-a oferit o locuinţă temporară şi produse alimentare, de igienă şi medicamente. Cu ajutorul Centrului de Resurse pentru Tineret „DACIA” din Soroca, membru al Platformei de dialog pentru acces la justiţie, Galina a obţinut codul numeric personal şi astfel s-a angajat la o fabrică de confecţii din localitate.

„Am lucrat contabilă şapte ani. M-am gândit că trebuie cumva să câştig bani. Şi timpul trece mai repede, dacă ai ocupaţie şi nu stai să aştepţi. Toţi colegii m-au ajutat, mi-au explicat, mi-au arătat ce să fac”, a spus Galina, refugiată din Ucraina.

Totodată, va fi acordată consiliere psihologică, la sesiuni individuale şi de grup, desfăşurate inclusiv în limba ucraineană, pentru a fi accesibile tuturor. Pentru aceasta, Platformele vor angaja din rândul persoanelor refugiate psihologi, dar şi pedagogi care vor organiza activităţi pentru copiii şi tinerii veniţi din Ucraina.

De asemenea, cu suportul Suediei şi al PNUD vor fi oferite peste 2500 de pachete cu produse de igienă şi alimentare. Platformele regionale de dialog pentru acces la justiţie din Soroca, Criuleni, Cimişlia şi Comrat au fost create în cadrul proiectului finanţat de Suedia „Consolidarea eficienţei şi accesului la justiţie în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale.

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Niciun apărător de la Mariupol nu s-a predat. Furioasă, Rusia dă un nou ultimatum: „Să înceteze lupta și să depună armele”. Sunt de zece ori mai multi ruși
Articolul anterior
Litera „Z”, scoasă de pe clădirea centrului comercial Zity Mall din Capitală
Articolul următor