Vladimir Putin a ridicat miza în războiul gazelor

Rusia va menține, cel mai probabil, fluxurile de gaze către Europa la niveluri minime (Nord Stream 1 funcționează de azi la 20% din capacitate), cât timp războiul din Ucraina continuă, pentru a forța Uniunea Europeană să ridice sancțiunile impuse Rusiei, relatează Bloomberg citând surse apropiate Kremlinului. 

Dacă acest nivel minim al fluxului de gaze este păstrat până în iarnă, Europa, cea mai mare piață de export a Rusiei pentru gaze, va avea nevoie disperată de combustibil. În mod oficial, Rusia susține că o serie de probleme tehnice precum reparațiile unor turbine de gaz și lipsa documentelor pentru una dintre ele au forțat-o să reducă recent livrările.

Dar, în realitate, Kremlinul se folosește de Nord Stream 1, principala conductă care trimite gaz în Europa, pentru a face presiuni asupra liderilor din UE să ridice sancțiunile împotriva Rusiei și să reconsidere sprijinul oferit Ucrainei, susțin surse anonime, citate de Bloomberg. 

Potrivit acestora, Kremlinul și Gazpromul vor continua să găsească motive pentru a menține fluxul limitat, împiedicând europenii să își refacă depozitele de care au nevoie pentru cererea din timpul iernii. Oficialii UE au avertizat că urmează perturbări economice majore dacă fluxurile nu se reiau și cer consumatorilor să reducă consumul de gaze.

De ce e dispus Putin să renunțe la veniturile din exportul gazelor

Criza gazelor arată că Vladimir Putin a ridicat miza și demonstrează disponibilitatea Kremlinului de a renunța la venituri din export de zeci de miliarde de dolari pentru a-și promova obiectivele geopolitice. Potrivit unei persoane familiarizate cu situația, Gazprom a analizat impactul unei livrări limitate de gaze care ar dura până anul viitor și a găsit modalități de a reduce daunele financiare datorită creșterii prețurilor la gaze și a veniturilor obținute în primele 6 luni ale anului.

În privat, unele voci de la Kremlin și-au exprimat surprinderea că președintele Vladimir Putin nu a intervenit mai devreme pentru a opri robinetul gazelor, având în vedere sancțiunile fără precedent impuse de UE Rusiei și furnizarea de arme Ucrainei, susțin sursele Bloomberg. Rusia, spun acestea, își folosește pârghia energetică ca instrument politic pentru a riposta.

În ultimele zile, discursul Rusiei s-a înăsprit. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat luni că problemele de la Nord Stream 1 sunt legate de impunerea sancțiunilor și a avertizat că deși Rusia ”nu este în prezent interesată” să întrerupă gazul în această iarnă, ”situația se poate schimba”.

Marți, Dmitri Medvedev, fost președinte, a mers chiar mai departe cu discursul agresiv. ”Isteria albastră și galbenă (n. red. culorile Ucrainei) a provocat diaree severă din cauza fricii de a îngheța în casele friguroase, privind pe geamurile acoperite de gheață la fabricile oprite”, a scris acesta pe Telegram. 

Europa este de departe cea mai mare piață de export a Rusiei pentru gaze naturale. O oprire a gazului ar putea reduce PIB-ul UE cu până la 1,5% dacă iarna este rece și cererea ridicată, potrivit Comisiei Europene. ”În mijlocul a ceea ce echivalează cu un război economic total între Rusia și Occident, este greu de așteptat ca ambele părți să respecte cu strictețe acordurile anterioare”, a declarat Andrey Kortunov, șeful Consiliului rus pentru afaceri internaționale, fondat de Kremlin.

Rusia riscă să piardă piața din Europa 

”Cel mai probabil Rusia nu speră serios că problemele energetice vor forța o schimbare în poziția UE față de Ucraina. Dar teoretic este posibil ca accelerarea dificultăților interne să ducă la schimbări de guverne în anumite țări europene, iar noii lideri se vor concentra mult mai mult pe afacerile interne și mai puțin pe Ucraina”, a declarat Andrey Kortunov. 

Acordul de compromis al UE privind reducerea consumului cu 15% în următoarele 8 luni a venit la o zi după ce Gazprom a anunțat că va reduce fluxul prin Nord Stream 1 la doar 20% din capacitate, invocând necesitatea de a repara o altă turbină de gaz. Înainte de asta rușii au susținut că nu au primit documentele necesare pentru a reinstala o altă turbină, care a fost trimisă din Canada cu ajutorul unei scutiri speciale de la sancțiuni.

Problemele tehnice sunt reale, potrivit unei persoane familiarizate cu situația, dar Gazprom ar putea livra cantități mai mari de gaze prin Nord Stream 1, amânând reparațiile planificate ale unor turbine. Ar însemna riscuri suplimentare pentru conductă, iar Rusia nu vede niciun motiv să facă asta, având în vedere poziția dură a Europei față de Ucraina, a spus sursa.

”Acest lucru ar putea fi contraproductiv”, a spus Oksana Antonenko, director la Control Risks din Londra. Prin aceste acțiuni, Rusia va accelera planurile UE de diversificare a surselor de gaze iar Kremlinul va pierde accesul la o piață cheie pe care nu o va putea înlocui curând, susține ea.

Liderii UE au acuzat Rusia că folosește gazul ca armă politică pe măsură ce prețul gazului a explodat. Dar, după decenii de dependență de combustibil ieftin pentru căldură, energie și industrie, Europa are puține alternative care să fie disponibile imediat.

De partea cealaltă, Rusia neagă că și-a politizat exporturile de combustibili. Dar, are și ea puține opțiuni rapide unde să trimită gaze, deoarece marea majoritate trece prin conducte a căror construcție durează ani. Livrările de gaze către China au crescut în acest an, dar sunt încă cu mult sub ceea ce Rusia trimitea în trecut în Europa.

sursa: www.observatornews.ro

Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă ţiţei rus în valoare de miliarde de euro

Un studiu realizat de două centre europene de cercetare dezvăluie că Turcia a devenit o ţară cheie pentru reexportarea produselor petroliere ruseşti în valoare de miliarde de euro către Uniunea Europeană (UE), eludând astfel sancţiunile impuse de Bruxelles şi de G7, informează EFE, citată de Agerpres. De la aplicarea sancţiunilor din februarie 2023 până în februarie 2024, UE a importat produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti (Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin), potrivit unui studiu al Centrului Finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) şi Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) din Bulgaria.

În această perioadă, 86% din produsele petroliere importate de Turcia au venit din Rusia, potrivit studiului.

Raportul subliniază că, în 2023, Turcia a devenit cel mai mare cumpărător de produse petroliere ruseşti din lume, importând 18% din totalul exporturilor ruseşti.

De la intrarea în vigoare a interdicţiei UE şi G7, din februarie 2023 şi până în februarie 2024, Turcia a importat produse petroliere ruseşti în valoare de 17,6 miliarde de euro, generând 5,4 miliarde de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

UE a importat 5,16 milioane de tone de produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti: Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin, dintre care niciunul nu are rafinării, potrivit documentului.

Studiul indică faptul că produsele petroliere ruseşti sunt reexportate din Turcia către UE, profitând de lacunele legale care permit amestecarea ţiţeiului în terminalele de depozitare şi export a acestor produse.

Documentul mai precizează că consumul intern de produse petroliere în Turcia a crescut cu 8% în 2023. Însă importurile maritime de produse petroliere au crescut cu 56%, ceea ce ar sugera că Turcia reexportă aceste mărfuri, dincolo de satisfacerea cererii interne.

Un exemplu notabil din raport este un caz din mai 2023, când terminalul petrolier Toros Ceyhan din portul Ceyhan a primit 26.923 de tone de motorină din portul Novorossiisk din Rusia. Zece zile mai târziu, terminalul a trimis un volum similar de motorină către rafinăria MOH Corinth din Grecia, profitând de o lacună care permite intrarea produselor petroliere ruseşti amestecate.

Cele cinci state membre ale UE cu cele mai mari importuri de petrol din Turcia între februarie 2023 şi februarie 2024 sunt Grecia, Ţările de Jos, Italia, Spania şi România, scrie EFE, citat de Economedia.

Rusia afirmă că a capturat un nou sat din regiunea Harkov

Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă.

„Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiile defensive ale inamicului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovceansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră, informează AFP, preluat de Agerpres.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian

În prima semifinală a sezonului 14 „Românii au talent”, Mia Rusu a primit ropote de aplauze pentru interpretarea uluitoare a piesei „Adagio”. Andra a fost cucerită iremediabil de talentul artistei în devenire, scrie protv.ro.

Andra: „A fost atât de bine. Doamne, ce frumos poți să cânți! Talentul nu te-a dezamăgit. Ești extraordinară!”

Mihai Bobonete: „Ai niște calități ieșite din comun. Cred că vei deveni o mare cântăreață”.

Mia Rusu are 12 ani și este din Chișinău, Moldova. Tânăra a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă, pasiunea pentru muzică descoperind-o la vârsta de cinci ani, atunci când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea.

​Observând acest talent, mama ei a decis să o înscrie la școala de muzică. De atunci, Mia a continuat să cânte, dezvoltându-și pasiunea pentru muzică.

Părinții ei, tatăl jurnalist și mama contabilă la un salon de frumusețe, au susținut-o în această călătorie. Mia a participat la toate concertele și festivalurile la care a avut ocazia, dorind să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească performanța.

Pasiunile Miei, însă, nu se opresc la muzică. În timpul liber, ea învață să creeze animații pe calculator și studiază programarea, lucrând cu determinare, pentru a înțelege toate aspectele acestui domeniu fascinant. Cu toate acestea, visul ei cel mare este să devină cântăreață de operă.

„Este o fată foarte curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. Ai atins toate notele! Bravo!”, a spus Andra, în timpul audițiilor.

„Mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Cred că ești făcută pentru muzică! Ai în față un drum lung, dar o să reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a mărturisit Dragoș Bucur, la audiții.

Ajustări la cadrul normativ național în domeniul prevenirii și combaterii dopajului în sport
Articolul anterior
Unul dintre autorii alertelor cu bombă, identificat. În doar 24 de ore au provocat panică în 43 de locații
Articolul următor