Cine este femeia care ar fi ucis-o pe Daria Dughina, conform rușilor

Rusia acuză Kievul de asasinat. O ucraineancă de 43 de ani ar fi pregătit bomba și, după ce a detonat-o de la distanță, ar fi fugit în Estonia, susțin rușii.

La mai puțin de 48 de ore de la moartea Dariei Dughina, Comitetul de anchetă al Federației Ruse susține că a elucidat în timp record circumstanţele atacului cu bomba în care a murit fiica celui considerat „creierul lui Putin” sau „noul Rasputin”, transmite Protv.ro.

Mary Ilyushina, CBS News:„În urmă cu câteva ore, Dughin a ieșit pentru prima oară să comenteze cele întâmplate. El a spus că nu va fi de ajuns o simplă răzbunare şi că doar o victorie a Rusiei asupra Ucrainei va răzbuna moartea fiicei sale, iar acest lucru va fi probabil văzut că un pas spre o escaladare (a conflictului).”

Dorind să-și demonstreze capacităţile de investigaţie, Rusia a anunţat că ar fi identificat-o pe autoarea atentatului: o ucraineancă de 43 de ani, Natalia Vovk, care ar fi plasat 400 de grame de TNT sub scaunul şoferului şi, după detonarea dispozitivului, ar fi fugit în Estonia. Ar exista și imagini cu ea în vamă, susţin autorităţile ruse.

Până acum, Estonia nu a primit însă o solicitare oficială din partea autorităților ruse privind extrădarea Nataliei Vovk.

Reporter: Statele Unite știu cine a fost în spatele atentatului cu maşina-capcană care a ucis-o pe Daria Dughina la Moscova?
Ned Price, purt. de cuv. al Departamentului de stat al SUA: Nu am nimic de declarat în afară de ceea ce ați auzit cu toții în mod public, și anume că Ucraina a negat orice implicare în atacul asupra acestei persoane.
Reporter: Așadar, Statele Unite cred că Ucraina nu se află în spatele acestui atac și resping acuzațiile Moscovei?
Price: Nu am nicio îndoială că rușii vor investiga acest lucru. De asemenea, nu am nicio îndoială că rușii vor prezenta anumite concluzii”.

Cine a revendicat atentatul

Dar atentatul a fost revendicat de auto-intitulata Armată Națională Republicană – ANR, care activează în interiorul Rusiei şi este formată din simpli cetățeni, politicieni și militari ruși.

Anunţul a fost făcut de fostul deputat rus Ilia Ponomarev, expulzat de Moscova după ce, în 2014, a fost singurul membru al Dumei de stat care a votat împotriva anexării Crimeei. Citând ceea ce a numit un manifest al ANR, Ponomarev a scris ca partizanii: „Îl declară pe președintele Puţin uzurpator al puterii și criminal de război care a modificat Constituția, a declanșat un război fratricid între popoarele slave și a trimis soldații ruși la moarte sigură și fără sens. Sărăcie și sicrie pentru unii, palate pentru alții – esența politicii lui Putin. Credem că oamenii lipsiți de drepturi au dreptul să se răzvrătească împotriva tiranilor. Puţin va fi detronat și distrus de noi!”.

Vladimir Putin i-a acordat Dariei Dughina o decorație post-mortem pentru curaj și devotament

În ceea ce-l priveşte, liderul de la Kremlin şi-a reafirmat dogmele într-un discurs ţinut cu ocazia Zilei Drapelului rus.

Vladimir Putin, președintele rus: „Rusia este o putere mondială viguroasă şi independentă. Pe scena internaţională, ne angajăm să urmăm doar acele politici care satisfac interesele vitale ale ţării noastre.”

Luni seara, Vladimir Putin i-a acordat Dariei Dughina o decorație post-mortem pentru curaj și devotament.

Luptele continuă în Ucraina

În tot acest timp, în Ucraina continuă luptele.

Forțele armate ale Kievului au lovit din nou podul strategic Antonovski din Herson, astfel încât rușii să nu-l mai poată folosi pentru aprovizionarea trupelor.

Pe de altă parte, Agenția Internațională pentru Energie Atomică continuă consultările cu Ucraina și Rusia pentru ca o echipă de inspectori internaționali să viziteze centrala nucleară de la Zaporojie.

Rafael Grossi, directorul general al AIEA: „Riscul unui accident nuclear există. Nu putem spune ce magnitudine ar putea avea, dar ar putea fi foarte, foarte mare. Prin urmare, trebuie să îl prevenim.”

Rusia a cerut o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, pe tema centralei de la Zaporojie.

Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă ţiţei rus în valoare de miliarde de euro

Un studiu realizat de două centre europene de cercetare dezvăluie că Turcia a devenit o ţară cheie pentru reexportarea produselor petroliere ruseşti în valoare de miliarde de euro către Uniunea Europeană (UE), eludând astfel sancţiunile impuse de Bruxelles şi de G7, informează EFE, citată de Agerpres. De la aplicarea sancţiunilor din februarie 2023 până în februarie 2024, UE a importat produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti (Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin), potrivit unui studiu al Centrului Finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) şi Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) din Bulgaria.

În această perioadă, 86% din produsele petroliere importate de Turcia au venit din Rusia, potrivit studiului.

Raportul subliniază că, în 2023, Turcia a devenit cel mai mare cumpărător de produse petroliere ruseşti din lume, importând 18% din totalul exporturilor ruseşti.

De la intrarea în vigoare a interdicţiei UE şi G7, din februarie 2023 şi până în februarie 2024, Turcia a importat produse petroliere ruseşti în valoare de 17,6 miliarde de euro, generând 5,4 miliarde de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

UE a importat 5,16 milioane de tone de produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti: Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin, dintre care niciunul nu are rafinării, potrivit documentului.

Studiul indică faptul că produsele petroliere ruseşti sunt reexportate din Turcia către UE, profitând de lacunele legale care permit amestecarea ţiţeiului în terminalele de depozitare şi export a acestor produse.

Documentul mai precizează că consumul intern de produse petroliere în Turcia a crescut cu 8% în 2023. Însă importurile maritime de produse petroliere au crescut cu 56%, ceea ce ar sugera că Turcia reexportă aceste mărfuri, dincolo de satisfacerea cererii interne.

Un exemplu notabil din raport este un caz din mai 2023, când terminalul petrolier Toros Ceyhan din portul Ceyhan a primit 26.923 de tone de motorină din portul Novorossiisk din Rusia. Zece zile mai târziu, terminalul a trimis un volum similar de motorină către rafinăria MOH Corinth din Grecia, profitând de o lacună care permite intrarea produselor petroliere ruseşti amestecate.

Cele cinci state membre ale UE cu cele mai mari importuri de petrol din Turcia între februarie 2023 şi februarie 2024 sunt Grecia, Ţările de Jos, Italia, Spania şi România, scrie EFE, citat de Economedia.

Rusia afirmă că a capturat un nou sat din regiunea Harkov

Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă.

„Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiile defensive ale inamicului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovceansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră, informează AFP, preluat de Agerpres.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian

În prima semifinală a sezonului 14 „Românii au talent”, Mia Rusu a primit ropote de aplauze pentru interpretarea uluitoare a piesei „Adagio”. Andra a fost cucerită iremediabil de talentul artistei în devenire, scrie protv.ro.

Andra: „A fost atât de bine. Doamne, ce frumos poți să cânți! Talentul nu te-a dezamăgit. Ești extraordinară!”

Mihai Bobonete: „Ai niște calități ieșite din comun. Cred că vei deveni o mare cântăreață”.

Mia Rusu are 12 ani și este din Chișinău, Moldova. Tânăra a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă, pasiunea pentru muzică descoperind-o la vârsta de cinci ani, atunci când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea.

​Observând acest talent, mama ei a decis să o înscrie la școala de muzică. De atunci, Mia a continuat să cânte, dezvoltându-și pasiunea pentru muzică.

Părinții ei, tatăl jurnalist și mama contabilă la un salon de frumusețe, au susținut-o în această călătorie. Mia a participat la toate concertele și festivalurile la care a avut ocazia, dorind să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească performanța.

Pasiunile Miei, însă, nu se opresc la muzică. În timpul liber, ea învață să creeze animații pe calculator și studiază programarea, lucrând cu determinare, pentru a înțelege toate aspectele acestui domeniu fascinant. Cu toate acestea, visul ei cel mare este să devină cântăreață de operă.

„Este o fată foarte curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. Ai atins toate notele! Bravo!”, a spus Andra, în timpul audițiilor.

„Mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Cred că ești făcută pentru muzică! Ai în față un drum lung, dar o să reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a mărturisit Dragoș Bucur, la audiții.

Regiunile din sudul UE sunt expuse riscului de secetă până în noiembrie
Articolul anterior
În Republica Moldova a apărut o nouă profesie
Articolul următor