Emoții de nedescris la Aeroportul Chișinău. Două surori s-au revăzut după o despărțire de 40 de ani

Poveste răvășitoare despre două surori care nu s-au văzut peste 40 de ani. Acum patru decenii, Vera și Maria s-au despărțit. Una dintre surori s-a îndrăgostit și și-a urmat viitorul soț la mii de kilometri depărtare – în Tadjikistan. Câțiva ani mai târziu surorile au pierdut legătura și până nu de mult nici nu știau dacă mai sunt în viață. După nenumărate încercări, surorile s-au revăzut, iar echipa de la „Cealaltă Basarabie”, de la Jurnal TV, a surprins revederea copleșitoare.

Plină de emoții, Vera Țâgulea a venit la aeroport să-și întâlnească sora pe care nu a mai văzut-o de ani buni. Deși nu-și dorea ca sora ei să plece, spune că s-a resemnat, în cele din urmă, cu decizia ei. A crezut că sora ei va reveni foarte curând acasă, însă realitatea a fost alta. Fiecare și-a văzut de viața sa. Încercau să păstreze legătura prin scrisori, pe atunci, singura opțiune de comunicare.

Timpul trecea, iar cu fiecare an era din ce în ce mai greu să o găsească pe Maria. A apelat la ajutor, dar nimeni nu-i putea oferi un răspuns despre soarta surorii sale. Într-un final rudele din America au reușit să găsească o cale de a afla detalii despre viața Mariei. A sperat că o va ajuta cineva să afle ceva despre sora sa, iar într-o zi un apel telefonic i-a dat lumea peste cap.

Nu-și putea stăpâni lacrimile de fericire, iar tot ce-și dorea Vera era cât mai repede să-și strângă în brațe sora după peste 40 de ani.

Ca să ajungă în Moldova, sora ei a zburat pentru prima dată cu avionul. Vera își făcea griji pentru că înțelegea cât de imense sunt aeroporturile, mai ales că până acasă Maria urma să aibă și câteva escale.

A ajuns la aeroport cu câteva ore înainte de aterizarea avionului, iar atunci când a venit momentul întâlnirii au primit un alt apel telefonic. Au pierdut avionul din Istanbul, iar familia Țâgulea a trebuit să meargă acasă și să aștepte noutăți de la rude.

După 12 ore de așteptare, pe lângă cei 40 de ani de ani, Verei nu-i venea să creadă că a venit momentul când în sfârșit se vor strânge în brațe.

Printre lacrimi, Maria își povestește istoria, dar și motivele pentru care nu a reușit să revină-n Moldova.

„Am nouă copii și nu am putut să vin mai devreme în Moldova. 40 de ani mi-am căutat sora, și ea pe mine, iar în acest an m-au găsit. Mulțumesc că m-au găsit! Atunci când m-au găsit am fost foarte fericită. M-au găsit prin intermediul internetului. A venit acasă și mi-a spus „Ți-am găsit sora și fratele!”. Am fost atât de fericită, nu am mâncat nimic timp de 3-4 zile de fericire. Iar acum sunt foarte fericită că sunt aici”, spune femeia.

Maria are o familie mare, iar greutățile vieții au ținut-o departe de țara din care a plecat.

„40 de ani nu am văzut această țară. Mi-a fost atât de dor de sora și fratele meu, de țară… Am plecat tânără și am venit bătrână”, afirmă Maria.

Deși s-au așteptat peste 40 ani, ziua în care au pierdut zborul spre Moldova le-a părut fără sfârșit.

În cele câteva câteva minute de când a aterizat acasă și se afla printre rude și cei dragi, Maria încerca să trăiască din plin fiecare moment. Au sperat că într-o zi se vor revedea acasă, iar acest lucru s-a întâmplat pentru Vera și Maria. Chiar dacă a durat o veșnicie, femeile nu și-au pierdut speranța.

Un nou val de praf din Sahara ajunge în regiunea noastră! Va ajunge tot mai des la noi

Din nordul Africii vor ajunge în România în seara zilei de marți, dar și miercuri, mase de aer ce aduc și praf saharian, anunță ANM. Ca urmare a ploilor prognozate în România, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în mai multe zone din țară, scrie presa română.

Un episod intens de praf din Sahara a putut fi observat în România în 24 aprilie.

În perioada 21 – 22 mai circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei.

În seara zilei de marți (21 mai) și în cursul nopții de marți spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă și deasupra României, în special peste regiunile vestice și sud-vestice, în timp ce miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul și sudul României.

Ca urmare a ploilor prognozate în țara noastră, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele menționate mai sus.

Praful ajunge tot mai des pe la noi

Datele colectate de serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE arată că în ultimele luni au fost multe episoade în care masele de aer din nordul Africii au adus cantități de praf din Sahara.

În general în anotimpul rece erau mai rare aceste transporturi din nordul Africii, însă iarna 2023-2024 a fost ieșită din comun din multe puncte de vedere. Seceta din zona Mediteranei și din Maghreb – dar și schimbările intervenite în caracteristicile circulației maselor de aer – par să fi contribuit la o tot mai intensa prezență a nisipului saharian în Europa.

”O seară în parc”! Concert uimitor, de care avem cu toții nevoie! Pe 6 iunie, la Teatrul Verde

Muzica ne unește, ne alină sufletele și ne oferă acea stare de armonie, de care avem cu toții nevoie. Din acest motiv, grandiosul concert ”O seară în parc” din acest an este mult mai așteptat și cu o semnificație extrem de profundă. 

La mijloc de vară, îți dăm din nou întâlnire în inima Chișinăului, la a 6-a ediție, a celui mai mare concert de muzică simfonică din țară.

Vom petrece împreună momente de vis, ghidați de notele muzicale ale celor mai frumoase și selecte piese. 

Pe scenă vor răsuna vocile unor artiști remarcabili, de talie internațională, precum:  

– Eugen DOGA

– Monica Anghel

– Paula Seling

– Mariana Bulicanu

– Bogdan Mihai

– Alin Stoica

– Iana Novac

– Natalia Barbu

– Cătălin Josan

– Dumitru Mâțu

– Cristina Scarlat

– Lilia Istrati

Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra Extinsă a Teatrului Național de Operă și Balet, dirijor Dumitru Cârciumaru.

Te așteptăm pe 6 iulie, începând cu ora 19:30 la Teatrul Verde (renovat), să te bucuri de „O seară în parc” absolut magnifică.

Cumpără bilete AICI!

Vezi cum a fost ”OSP 2018”, ”OSP 2019”, ”OSP 2021”, ”OSP 2022”, ”OSP 2023

Organizator: iTicket

Parteneri Generali: Mastercard|maib

Parteneri: Primăria Municipiului ChișinăuCastel Mimi

Parteneri Media: TV8, KissFM

Prețuri:

Sector A – 490 lei

Sector B – 390 lei
Sector B ”Family” (2 adulți + 3 copii până la 12 ani) – 790 lei

Sector C – 290 lei

*Copiii până la 5 ani intră gratuit. Loc pe scaun nu este inclus.

**Pensionarii au 30% reducere la procurarea biletului în oficiul iTicket (str. Vl. Parcalab 27) (la prezentarea carnetului de pensionar cu prezenta posesorului de carnet – obligatorie, biletul cu reducere este pentru Sectorul B sau C). Reducerea este valabilă până la 3 iulie.

***Accesul va fi permis începând cu ora 17:30.

Republica Moldova, prima țară care a semnat un acord de securitate cu UE

Prim-ministrul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles, au semnat Parteneriatul pentru Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Premierul a menționat că documentul ne va ajuta să consolidăm domeniul apărării, să sporim securitatea cibernetică și să contracarăm tentativele Rusiei de a interveni în procesele noastre democratice. 

În context, premierul a reiterat că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă cel mai bun mecanism pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova. 

„Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm”, a declarat șeful Guvernului de la Chișinău, adăugând că astfel va fi sporită alinierea țării noastre la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, va fi  consolidată asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, iar Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană. 

„Alături de Uniunea Europeană, Republica Moldova devine mai puternică și mai rezistentă atât din punct de vedere politic, cât și economic. Ne bucurăm să vedem aceeași deschidere și din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a conchis Dorin Recean. 

Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Dorin Recean efectuează, în perioada 20 – 21 mai, o vizită de lucru la Bruxelles, unde va conduce delegația națională la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană. 

Putin a trimis submarinul nuclear rusesc „Arma Apocalipsei” în Oceanul Arctic pentru a testa super-torpila Poseidon. Anunțul îngrijorător al NATO
Articolul anterior
Mesajul disperat al unui soldat rus pentru soție: „În curând vom fi morți cu toții”
Articolul următor