5 boli grave care pot fi cauzate de singurătate. Cancerul este una dintre ele

Chiar dacă la o primă impresie este greu de crezut, singurătatea poate afecta sănătatea într-un mod extrem de grav. În cadrul unui interviu, dr. Rucha Shrikhande, psiholog consultant la Clinica Ruby Hall, a dezvăluit care sunt cinci afecțiuni pe care le poate cauza lipsa unui partener de viață, scrie unica.ro.

Din nefericire, multe dintre boli sunt greu de tratat, odată ce au fost declanșate. A fi sau a te simți singur, izolat, nu este deloc benefic pentru psihicul tău. Nu doar sufletul și mintea sunt afectate, ci și corpul. Nefericirea cauzată de astfel de stări este transmisă către creier ca un semnal de alarmă care afectează sănătatea. În acest sens, dr. Rucha Shrikhande a făcut o serie de precizări.

5 boli care pot fi activate de singurătate

Printre cele mai comune boli ale singurătății, se numără: bolile de inimă, depresia, anxietatea, diabetul și hipertensiunea arterială. În cadrul unui interviu, un expert în psihologie a dezvăluit cum apare, de fapt, fiecare afecțiune în parte:

Depresia persistentă

Una dintre tulburările grave pe care le poate cauza singurătatea este depresia. Chiar dacă boala nu afectează, propriu-zis, corpul, aceasta afectează sănătatea mentală. Treptat, poate duce la scăderea încrederii și stimei de sine. Mai mult de atât, poate adânci singurătatea în care se află pacientul.

Anxietate socială

Una dintre problemele grave pe care le aduce în atenția publicului medicul specialist este aceea că singurătatea nu doar cauzează boli, ci și poate fi alimentată constant de ele. Astfel, vorbim despre o relație biunivocă între cauză și efect. Odată ce singurătatea acaparează individul, îl poate îmbolnăvi de depresie, dar și de anxietate, în special de cea socială. Afecțiunea este caracterizată prin faptul că duce la frica de a relaționa cu alți oameni, de a ieși în public și poate împiedica individul să facă o mulțime de activități care presupun interacțiune interpersonală.

Boli cardiace care pot apărea din singurătate

Hipertensiunea arterială, atacul de cord și accidentul vascular cerebral pot apărea în cazul persoanelor care se confruntă cu singurătatea. În 29% din cazurile la nivel global, indivizii care se confruntă cu această problemă au făcut accident vascular cerebral. Ca urmare, se pare că tristețea dată de singurătate afectează, la propriu, inima.

Cancer

Biologii au demonstrat faptul că singurătatea declanșează și modificări la nivel hormonal care pot afecta funcțiile vitale ale organismului. Mai mult de atât, schimbările de la nivel celular pot da naștere unor țesuturi care să provoace cancer.

Te poți îmbolnăvi de diabet din singurătate

Ultima din lista de cinci boli amintite de dr. Rucha Shrikhande, psiholog consultant la Clinica Ruby Hall, este diabetul. Riscul de diabet de tip 2 este, de regulă, mai mare la persoanele singure. Mai ales în cazul persoanelor care au și probleme cu greutate, cu atât mai greu este de combătut afecțiunea pentru că pacienții reușesc, cu greu, să piardă în greutate.

„Singurătatea poate fi un efect cauzal și un simptom al multor boli. Sănătatea mintală și sănătatea fizică sunt două fețe ale aceleiași monede. Mulți pacienți care vizitează spitale se datorează psihosomatizării. Înseamnă că nu există probleme sau daune fizice, ci mai mult de ordin psihologic, componentă implicată în ea. Singurătatea poate fi cauzată de 4 preocupări majore – sociale, emoționale, situaționale și cronice”, spune dr. Rucha Shrikhande, psiholog consultant la Clinica Ruby Hall.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Ani grei de închisoare pentru o proxenetă care a obligat trei moldovence la prostituție în Italia
Articolul anterior
O moldoveancă a devenit prima femeie de la ”Chefi la cuțite” care a primit trei cuțite de aur
Articolul următor