Duma Rusiei nu a susținut obținerea simplificată a cetățeniei ruse pentru transnistreni

Duma de Stat a Federației Ruse a respins un amendament la legea „Cu privire la cetățenie”, care prevede obținerea simplificată a cetățeniei pentru locuitorii din Transnistria. Se propunea ca PMR (Republica Moldovenească Nistreană) să fie considerată „teritoriul Moldovei, unde limba rusă este oficială”.

Russia forcing its passport on citizens of occupied Ukraine: official | TVP  World

Amendamentul a fost propus de Konstantin Zatulin, deputat din partea partidului Rusia Unită, scrie www.realitatea.md, conform Rupor.

„Este o încercare de a găsi un răspuns la întrebarea cum, de exemplu, putem ajuta oamenii din Republica Moldovenească Nistreană care nu este recunoscută de noi. Vreau să notez: în același timp, Ministerul nostru de Externe face deja declarații pe bună dreptate că vom apăra teritoriul Transnistriei în același mod ca și teritoriul Federației Ruse, dacă Moldova sau Ucraina, împreună cu Moldova, încercați nu numai să blocați, ci și să efectuați o invazie armată acolo. Vorbim despre posibilitatea simplificării cetăţeniei pentru cetăţenii acelei părţi a Republicii Moldova recunoscute, unde limba oficială este rusă. În Transnistria, rusa este limba oficială alături de moldovenească și ucraineană. Nu în Moldova. Din această cauză, le acordăm o asemenea preferință. De aceea am propus acest amendament – pentru a ieși din situație fără a numi nerecunoscuta Republică Nistreană”, a explicat Zatulin.

Raportorul pentru proiectul de lege „Cu privire la cetățenie”, Artem Turov, a respins amendamentul, în ciuda faptului că îi reprezintă pe rezidenţii transnistreni cu cetăţenie rusă în Duma.

„Împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Afacerilor Interne, lucrăm individual la fiecare cerere privind cetăţenia pe care doresc să o primească anumiţi cetăţeni care locuiesc pe acest teritoriu. În prezent, limba rusă a primit statutul de limbă oficială sau de stat pe lângă Federația Rusă în Republica Belarus, Republica Kârgâzstan și Republica Osetia de Sud. Astfel, numărul de state sau teritoriile lor individuale care au stabilit limba rusă ca limbă de stat sau oficială este foarte limitat. Comisia nu sprijină amendamentul”, a spus Turov.

Două companii aeriene noi vin în R. Moldova! Și „Wizz Air” se extinde cu 10 destinații noi

Opțiunile de călătorie pentru pasagerii din Republica Moldova vor fi diversificate în anul 2025, scrie ziarulnational.md.

Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) anunță că în R. Moldova vor veni încă două companii aeriene.

Este vorba despre „SkyUp Airlines”, care își va deschide baza operațională în aprilie 2025, dar și de „Transavia”, o renumită companie franceză low-cost ce va adăuga conexiuni importante cu Europa.

Totodată, din iulie 2025, compania aeriană „Wizz Air” va aduce a doua aeronavă pe RMO, ceea ce semnifică mai multe destinații și frecvențe pentru pasageri.

De asemenea, în 2025, rețeaua de zboruri va fi extinsă cu 10 noi destinații: Bremen, Alicante, Thessaloniki, Palma de Mallorca, Katowice, Copenhaga, Lyon, Paris Orly, Turin, Wroclaw.

Menționăm că Aeroportul Internațional Chișinău a marcat în anul 2024 o premieră în ceea ce privește numărul de pasageri deserviți.

„În toamna anului 2024, am atins pragul de 3 milioane de pasageri, o premieră absolută pentru aeroportul nostru, iar la scurt timp, în luna decembrie, am celebrat cu mândrie atingerea pragului de 4 milioane de pasageri, o performanță incredibilă care demonstrează încrederea crescută a pasagerilor și partenerilor noștri”, se arată într-un comunicat al AIC.

Cu un total de 4 142 413 de pasageri deserviți în 2024, aeroportul a înregistrat o creștere de 46% față de anul 2023, ceea ce înseamnă peste 1,3 milioane de pasageri mai mult.

În 2024, pe Aeroportul Internațional Chișinău și-au început operarea șapte noi companii aeriene – „Georgian Wings”, „Lufthansa”, „Skyvision Airlines”, „Air Anka”, „Eurowings”, „Air Baltic” și „Mavi Gök Airlines”.

Chișinăul vine cu o reacție în urma protestelor organizate în Transnistria

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că manifestațiile din regiunea transnistreană, din data de 24 ianuarie, fac parte „din agenda deja cunoscută – de a crea tensiuni și escalada situația de securitate”. „Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că sunt coordonate de așa zisele autorități dirijate de Moscova”, a adăugat reprezentantul Guvernului, scrie NM.md

Daniel Vodă a spus că manifestațiile din regiunea transnistreană fac parte „din agenda deja cunoscută – de a crea tensiuni și escalada situația de securitate”.„Cunoaștem din experiența altor proteste din regiune că sunt coordonate de așa zisele autorități dirijate de Moscova”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.Presa de la Tiraspol a publicat fotografii cu acțiuni de protest care ar avea loc în dimineața de 24 ianuarie la punctele de control Tighina, Rîbnița și Dubăsari. În imagini erau văzuți câteva zeci de oameni cu pancarte și steagul „republicii” nerecunoscute „Moldova este vinovată de moartea cetățenilor transnistreni”, „Nu genocidului poporului transnistrean”, „Moldova, lasă să treacă gazul”, „Serebrian – ajunge să minți” – sunt mesajele publicate de presa controlată de regimul neconstituțional de la Tiraspol.

Veste bună! A fost lansat Centrul Unic de Apel pentru Consumatori

A fost lansat Centrul Unic de Apel pentru Consumatori. Proiectul a fost implementat cu sprijinul financiar de 60 de mii de euro al UE, fiind o colaborare între Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) și Asociația Henri Capitant de Cultură Juridică (AHCCJ), transmite IPN.

Conducerea Inspectoratului precizează că fiecare consumator care se va adresa la Centrul de Apel va primi răspunsuri rapide, consiliere sau va fi redirecționat la instituțiile responsabile.

Apelurile vor fi recepționate zilnic, între orele 08:30 și 16:30. Apelurile care vor veni în afara acestui grafic vor fi înregistrate, iar consumatorii vor fi contactați înapoi de către operatori după ce vor prelucra înregistrările.

„Crearea Centrului Unic de Apel reprezintă un pas strategic major în consolidarea protecției consumatorilor din Republica Moldova”, a declarat Ina Voicu, secretar general al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, la evenimentul de lansare.

„Trăim într-un mediu bazat pe consum și este esențial ca fiecare consumator să aibă acces la un mecanism rapid și eficient pentru a-și rezolva problemele”, a declarat șeful ISSPNPC, Sergiu Dărănuță.Scopul inițiativei este de a îmbunătăți protecția drepturilor consumatorilor din Republica Moldova prin centralizarea și eficientizarea serviciilor de apel și consultanță pentru cetățeni. De asemenea, organizatorii susțin că proiectul este un pas important în armonizarea cu standardele Uniunii Europene.

Tariful la gaz în Ucraina, aflată în război, este de 4,80 lei per metru cub. Moldovenii achită 29,27 de lei
Articolul anterior
În Capitală, un șofer nu a cedat trecerea pentru un grup de copii, provocând o situație de risc
Articolul următor
Close menu