Cei mai iscusiți tineri bucătari, peste 100 la număr, au concurat la Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori 2023

Peste 100 de tineri din 18 instituții de învățământ profesional tehnic au participat la cea de-a VII-a ediție a Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori 2023. Evenimentul a adunat elevi cu vârste cuprinse între 16-20 de ani, pasionați de arta gastronomică, care s-au întrecut în tehnici de gătit. Competiția a avut loc la Școala Profesională nr.2 din Chișinău.

Programul concursului a inclus mai multe probe în cadrul cărora tinerii și-au demonstrat abilitățile de bucătar și au aplicat în practică cunoștințele teoretice obținute. Prima probă a constat în Tema de acasă „Bucătăria tradițională locală”, la care participanții au avut de pregătit bucate specifice zonei din care vin. Ulterior, elevii au concurat la categoria „Cutia Magică”, proba individuală – pentru cofetari și brutari, proba „Școala Anului”. 

La final, cei mai buni elevi și instituții de învățământ profesional tehnic au fost premiați cu diplome de către Ministerul Educației și Cercetării și alte premii din partea organizatorilor.

La ceremonia de premiere a participat secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Galina Rusu, care a felicitat tinerii participanți pentru prestație în cadrul competiției, pentru ingeniozitatea de care au dat dovadă, dar și pentru pasiunea cu care s-au implicat. De asemenea, secretarul de stat a mulțumit cadrelor didactice pentru dragostea față de arta culinară, pe care o insuflă tinerilor, dar și reprezentanților sectorului economic pentru implicarea activă, identificarea și promovarea tinerelor talente, formarea lor profesională.

Premianții Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori 2023:

   Proba Tema de acasă „Bucătăria tradițională locală”:

1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională din Soroca;

2. Medalia de Argint – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

4. Mențiune – Colegiul Național de Comerț al ASEM;

5. Mențiune – Colegiul Cooperatist din Moldova.

   Proba „Cutia Magică”:

1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

2. Medalia de Argint – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Școala Profesională din Bubuieci, Chișinău;

4. Mențiune – Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău;

 Proba individuală brutari:

1. Medalia de Aur – Ionela Calmațui, Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

2. Medalia de Argint – Patricia Zosim, Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău;

3. Medalia de Bronz – Diana Chiosa, Instituția Publică Școala Profesională nr. 1 din Cahul;

4. Mențiune – Alexandrina Ravlo, Colegiul Național de Comerț al ASEM.

    Proba individuală cofetari:

1. Medalia de Aur – Mihaela Bolboceanu, Colegiul Cooperatist din Moldova;

2.  Medalia de Argint – Cristina Nacladî, Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

3.  Medalia de Bronz – Adriana Pavel, Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

4.  Mențiune –  Valentina Cezar, Instituția Publică Școala Profesională nr. 5 din Chișinău.

   Proba „Școala Anului”:

1. Medalia de Aur – Instituția Publică Școala Profesională nr. 2 din Chișinău;

2. Medalia de Argint – Instituția Publică Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți;

3. Medalia de Bronz – Instituția Publică Școala Profesională din Bubuieci, Chișinău;

4. Mențiune – Instituția Publică Școala Profesională din Soroca.

Concursul are drept scop promovarea și susținerea instituțiilor de învățământ profesional tehnic, a meseriilor de bucătar, cofetar și brutar, cultivarea culturii artei culinare, precum și promovarea elementelor tradiționale din domeniul gastronomic specifice fiecărei zone din Republica Moldova. Totodată, concursul urmărește schimbul de experiență și încurajarea viitorilor specialiști.

Campionatul Gastronomic pentru Juniori, aflat la cea de-a VII-a ediție, a fost organizat cu suportul Ministerului Educației și Cercetării, în cooperare cu Fundația Liechtenstein Development Service, Compania METRO Cash & Carry Moldova, Compania Casa Rinaldi în Moldova, Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare, Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în Comerţ, Hoteluri şi Restaurante din Moldova, Compania Telemar, Compania „EVOTEK” (TEHNO FOOD SRL), Studioul Ghaidash& Co design, Centrul pentru Educație Antreprenorială şi Asistență în Afaceri, Școala Profesională nr.2 din Chișinău.

Rusia ocolește embargoul european pe petrol cu ajutorul Turciei, care reexportă ţiţei rus în valoare de miliarde de euro

Un studiu realizat de două centre europene de cercetare dezvăluie că Turcia a devenit o ţară cheie pentru reexportarea produselor petroliere ruseşti în valoare de miliarde de euro către Uniunea Europeană (UE), eludând astfel sancţiunile impuse de Bruxelles şi de G7, informează EFE, citată de Agerpres. De la aplicarea sancţiunilor din februarie 2023 până în februarie 2024, UE a importat produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti (Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin), potrivit unui studiu al Centrului Finlandez de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA) şi Centrului pentru Studiul Democraţiei (CSD) din Bulgaria.

În această perioadă, 86% din produsele petroliere importate de Turcia au venit din Rusia, potrivit studiului.

Raportul subliniază că, în 2023, Turcia a devenit cel mai mare cumpărător de produse petroliere ruseşti din lume, importând 18% din totalul exporturilor ruseşti.

De la intrarea în vigoare a interdicţiei UE şi G7, din februarie 2023 şi până în februarie 2024, Turcia a importat produse petroliere ruseşti în valoare de 17,6 miliarde de euro, generând 5,4 miliarde de euro în venituri fiscale pentru Kremlin.

UE a importat 5,16 milioane de tone de produse petroliere în valoare de 3,1 miliarde de euro din trei porturi turceşti: Ceyhan, Marmara Ereglisi şi Mersin, dintre care niciunul nu are rafinării, potrivit documentului.

Studiul indică faptul că produsele petroliere ruseşti sunt reexportate din Turcia către UE, profitând de lacunele legale care permit amestecarea ţiţeiului în terminalele de depozitare şi export a acestor produse.

Documentul mai precizează că consumul intern de produse petroliere în Turcia a crescut cu 8% în 2023. Însă importurile maritime de produse petroliere au crescut cu 56%, ceea ce ar sugera că Turcia reexportă aceste mărfuri, dincolo de satisfacerea cererii interne.

Un exemplu notabil din raport este un caz din mai 2023, când terminalul petrolier Toros Ceyhan din portul Ceyhan a primit 26.923 de tone de motorină din portul Novorossiisk din Rusia. Zece zile mai târziu, terminalul a trimis un volum similar de motorină către rafinăria MOH Corinth din Grecia, profitând de o lacună care permite intrarea produselor petroliere ruseşti amestecate.

Cele cinci state membre ale UE cu cele mai mari importuri de petrol din Turcia între februarie 2023 şi februarie 2024 sunt Grecia, Ţările de Jos, Italia, Spania şi România, scrie EFE, citat de Economedia.

Rusia afirmă că a capturat un nou sat din regiunea Harkov

Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă.

„Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiile defensive ale inamicului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovceansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră, informează AFP, preluat de Agerpres.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).

Moldoveanca Mia Rusu a cucerit jurații de la „Românii au talent” cu interpretarea piesei „Adagio”, a Larei Fabian

În prima semifinală a sezonului 14 „Românii au talent”, Mia Rusu a primit ropote de aplauze pentru interpretarea uluitoare a piesei „Adagio”. Andra a fost cucerită iremediabil de talentul artistei în devenire, scrie protv.ro.

Andra: „A fost atât de bine. Doamne, ce frumos poți să cânți! Talentul nu te-a dezamăgit. Ești extraordinară!”

Mihai Bobonete: „Ai niște calități ieșite din comun. Cred că vei deveni o mare cântăreață”.

Mia Rusu are 12 ani și este din Chișinău, Moldova. Tânăra a dovedit că este talentată și foarte ambițioasă, pasiunea pentru muzică descoperind-o la vârsta de cinci ani, atunci când a început să cânte melodiile din filmele și desenele animate pe care le urmărea.

​Observând acest talent, mama ei a decis să o înscrie la școala de muzică. De atunci, Mia a continuat să cânte, dezvoltându-și pasiunea pentru muzică.

Părinții ei, tatăl jurnalist și mama contabilă la un salon de frumusețe, au susținut-o în această călătorie. Mia a participat la toate concertele și festivalurile la care a avut ocazia, dorind să-și dezvolte abilitățile și să-și îmbunătățească performanța.

Pasiunile Miei, însă, nu se opresc la muzică. În timpul liber, ea învață să creeze animații pe calculator și studiază programarea, lucrând cu determinare, pentru a înțelege toate aspectele acestui domeniu fascinant. Cu toate acestea, visul ei cel mare este să devină cântăreață de operă.

„Este o fată foarte curajoasă pentru că a ales o melodie atât de grea, cu foarte multe schimbări de tonalitate. Ai atins toate notele! Bravo!”, a spus Andra, în timpul audițiilor.

„Mi se pare că ești genul de copil care zâmbește, dă din cap, acceptă tot ce i se spune, dar de fapt știe exact ce vrea. Cred că ești făcută pentru muzică! Ai în față un drum lung, dar o să reușești să își îndeplinești tot ce ți-ai pus în minte”, a mărturisit Dragoș Bucur, la audiții.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, obligat să achite o datorie istorică
Articolul anterior
O mamă cere ajutor pentru a-și salva bebelușul diagnosticat cu cancer
Articolul următor