Întâlnire la cel mai înalt nivel în Arabia Saudită pe tema războiului. Care sunt propunerile lui Vladimir Zelenski pentru pace

Oficiali din Statele Unite, Turcia, India și China se întâlnesc peste câteva ore în Arabia Saudită pentru a discuta despre războiul din Ucraina.

Președintele Zelenski speră că discuțiile să deschidă calea pentru un summit de pace Rusia-Ucraina, în toamna acestui an.

Dar, potrivit postului CNN, care citează mai mulți oficiali americani și europeni este puțin probabil ca Vladimir Putin să schimbe cursul războiului înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite de anul viitor.

Între timp, pe front, forțele armate ucrainene susțin că au străpuns prima linie de apărare a rușilor în sudul țării, precum și în direcția orașului Bahmut. 

Consilieri de securitate naţională şi alţi oficiali cu rang înalt din aproape 40 de ţări se întâlnesc sâmbătă în orașul saudit Jeddah.

Reuniunea pe tema războiului din Ucraina a fost organizată la inițiativa Kievului. Moscova nu a fost invitată, dar a anunțat că va urmări cu atenție evenimentul.

Concret, diplomaţii ucraineni şi aliații vor să obțină sprijin internațional pentru un viitor acord de pace, care să pună capăt conflictului. La baza discuțiilor va fi planul de pace propus de președintele Zelenski, care cere, printre altele, ca trupele Moscovei să se retragă integral din Ucraina, iar granițele să rămână cele recunoscute internațional.

Volodimir Zelenski: „Vor fi reprezentate multe țări, din diferite continente, inclusiv țările din Sudul global. Acest lucru este foarte important, deoarece probleme precum securitatea alimentară, soarta a milioane de oameni din Africa, Asia și din alte părți ale lumii depind direct de rapiditatea cu care lumea va pune în aplicare formula de pace”.

Vineri, liderul ucrainean s-a întâlnit la Kiev cu candidatul republican la președinția SUA. Mesajul în timpul vizitei a fost clar: Washingtonul sprijină și ar trebui să continue să sprijine Ucraina.

Coincidență sau nu, la doar câteva zile după ce Zelenski a declarat că „războiul va ajunge pe teritoriul Rusiei”, o dronă maritimă de suprafață a lovit o navă de desant, de mare capacitate a marinei ruse, în portul Novorossisk din Caucaz.
Rusia a susțint că a respins acest atac, dar înregistrarea video spune o altă poveste.


Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Un filmuleț distribuit de ucraineni pare să arate o dronă de suprafață apropiindu-se de ceea ce pare a fi nava Olenogorski Gorniak. 100 de marinari ruși ar fi fost la bord când încărcătura explozivă de aproape o jumătate de tonă de TNT a lovit vasul. Impactul ar fi fost devastator. Port la Marea Neagră, Novorossisk este unul dintre acele locuri pe care Rusia le-ar fi crezut intangibile, fiind în afara razei de acțiune a rachetelor ucrainene. Și totuși, o tehnologie ingenioasă pare să fi atacat o navă cu personal numeros la bord”.

Ulterior, au apărut imagini cu nava rusească înclinată vizibil, dovadă că a fost grav avariată.

Între timp, oficialii polonezi își exprimă nemulțumirea față de prezența mercenarilor Wagner în Belarus.

Paweł Jabłonski, ministrul adjunct de externe al Poloniei: ”Din nefericire, amenințarea este foarte reală, chiar dacă, probabil, micile grupuri de mercenari Wagner și, poate, alte persoane nu vor încerca imediat să conducă o invazie la scară largă. Cu siguranță vor face multe încercări de a se infiltra pe teritoriul nostru, vor pune la cale atacuri la granița noastră, folosind, de asemenea, migranții ilegali pe care Lukașenko și Putin continuă să îi transporte cu avionul din majoritatea țărilor din Orientul Mijlociu la Moscova sau la Minsk și apoi, în grupuri organizate, îi transportă la granițele noastre, la frontiera cu Polonia, cu Lituania sau cu Letonia”.

Zilele trecute, ministrul polonez al Apărării a declarat că țara să vă crește numărul de soldați de-a lungul graniței de est după ce două elicoptere belaruse ar fi încălcat spațiul aerian polonez, lucru negat de oficialii de la Minsk.

sursa: www.protv.ro

Elveția a câștigat Eurovision Song Contest 2024

Elveția este câștigătoarea celei de-a 68-a ediție a Eurovision Song Contest 2024. Artistul Nemo cu piesa „The Code” a adus țării sale victoria.

Elveția a câștigat Eurovision Song Contest 2024

În urma voturilor, interpretul a acumulat 591 de puncte, 365 de puncte fiind din partea juriului, iar 226 de puncte i-a oferit publicul.

Pe locul doi a ajuns Croația, iar pe trei – Ucraina. Apoi, au urmat, în ordine Franța, Israel, Irlanda, Italia, Armenia, Suedia și Portugalia

Eurovision Song Contest 2024 s-a desfășurat la Malmö, Suedia, ca urmare a victoriei de anul trecut a interpretei Loreen, cu piesa „Tattoo”. Prima semifinală a avut loc pe 7 mai, iar cea de-a doua semifinală pe 9 mai. Țara câștigătoare a fost desemnată în cadrul finalei de pe data de 11 mai.

Amintim că Natalia Barbu, reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2024, care se desfășoară la Malmo, Suedia, a evoluat în prima semifinală a concursului muzical. Interpreta, care a participat cu piesa ,,In the middle”, nu a reușit să se califice în finală.

Aurore boreale spectaculoase vor fi și în weekend

Cerul va fi din nou cuprins sâmbătă şi duminică de aurore impresionante ca urmare a unei furtuni solare extreme care a început să lovească Pământul la începutul weekendului, provocând temeri de perturbare a reţelelor de energie electrică.

Furtuna este cauzată de o serie de ejecţii de masă din coroana solară, transmite France Presse.

Din Tasmania până în Franţa, fotografii ale aurorei boreale realizate de amatori şi profesionişti deopotrivă au fost postate pe reţelele de socializare începând de sâmbătă dimineaţa, însoţite de comentarii de uimire.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5, nivelul maxim pe scara utilizată, au fost observate vineri seară, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA.

Furtuna ar urma să continue cel puţin până duminică, cu sosirea unor ejecţii suplimentare de masă coronală, a precizat NOAA sâmbătă pe X într-o prognoză actualizată, indicând că au fost semnalate nereguli în reţeaua electrică şi degradarea comunicaţiilor de înaltă frecvenţă şi a GPS.

De asemenea, Centrul Naţional de Meteorologie Spaţială din China a emis sâmbătă o alertă roşie, avertizând că furtuna solară va continua pe tot parcursul weekendului şi este posibil să aibă un impact asupra sistemelor de comunicaţii şi navigaţie, potrivit Ximhua, care relatează că au fost observate aurore boreale în jumătatea de nord a ţării.

Această furtună se datorează exploziilor de particule energetice şi câmpurilor magnetice emanate de Soare, a explicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Shawn Dahl, de la Centrul de prognoză meteo-spaţială (SWPC) al NOAA.

Ultimul eveniment care a atins nivelul 5 a fost în octombrie 2003, un episod numit „Furtunile de Halloween”. În acel moment, în Suedia au avut loc întreruperi de energie electrică, iar în Africa de Sud au fost avariate transformatoare.

Soarele se află în prezent aproape de vârful său de activitate, într-un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care au fost observate cel puţin şapte îndreptate spre Pământ, provin de la o pată solară cu un diametru de aproximativ 17 ori mai mare decât cel al Pământului. Ele se deplasează cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi de reţele electrice din America de Nord au fost notificaţi să ia măsuri de precauţie, a precizat Dahl.

NOAA este în contact foarte regulat cu NASA, care asigură siguranţa astronauţilor de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care sunt mai vulnerabili la radiaţiile solare.

O alertă de radiaţii a fost, de asemenea, emisă, dar numai de nivel 1 pe o scară de 5, deci nu provoacă îngrijorare în acest moment.
Miliardarul Elon Musk, a cărui reţea de internet Starlink are aproximativ 5.000 de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat pe X că aceştia sunt „sub o presiune mare, dar până acum rezistă”.

În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia Aviaţiei Civile americane (FAA) a declarat că nu se aşteaptă la consecinţe majore.

Furtunile geomagnetice pot perturba instrumentele de navigaţie şi transmisiile radio de înaltă frecvenţă, a explicat autoritatea americană de reglementare a aviaţiei, adăugând că a sfătuit companiile aeriene şi piloţii să anticipeze posibilele perturbări.

Cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată a avut loc în 1859, potrivit NASA. Cunoscut şi sub numele de evenimentul Carrington, acesta a perturbat grav comunicaţiile telegrafice. 

sursa

Alcoolul, interzis în stațiunile Ibiza și Mallorca. Turiștii care vor fi prinși riscă amenzi uriașe 

Măsură fără precedent în turism! Vânzarea alcoolului va fi interzisă în două stațiuni preferate de petrecăreții din Europa. Este vorba despre Ibiza și Mallorca. Turiștii, dar și localnicii care vor fi prinși cu o sticlă deschisă riscă amenzi uriașe. 

Guvernul regional a decis să înăsprească legea, adoptată încă din 2020, privind interzicerea consumului de alcool. Astfel, se va aplica și unor locuri turistice populare, inclusiv Playa de Palma din Mallorca și Sant Antoni din Ibiza, unde petrecerile și alcoolul sunt la ordinea zilei.

Practic între orele 21:30 și 8.00 dimineața, oamenii nu vor mai avea voie să consume alcool. În schimb, acesta va fi legal în continuare pe ambarcațiunile destinate petrecerilor. Cei care nu respectă noua măsură se vor alege cu amenzi în valoare de până la 1.500 de euro.

”Decretul privind turismul responsabil” vizează zone din municipalităţile Palma şi Llucmajor din Mallorca, inclusiv staţiunea Playa de Palma şi staţiunea preferată de britanici, Magaluf. Se va aplica de asemenea în Sant Antoni de Portmany, din Ibiza.

Fiecare dintre aceste zone va primi 4 milioane de euro anual pentru implementarea decretului. Banii provin din taxe turistice.

Terasele barurilor şi restaurantelor, precum şi alte locuri autorizate în mod expres pentru consumul de alcool sunt exceptate de la această interdicţie.

sursa

Aleksei Navalnîi a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare, în urma unor noi acuzații
Articolul anterior
O ciupercă periculoasă a fost învinsă cu un nou tip de tratament
Articolul următor