Bugetul UE pentru 2024. Siegfried Mureşan: ,,Creștem alocările pentru Moldova”

Echipa de negociatori a Parlamentului European, condusă de eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE / PNL), a ajuns, în cursul nopţii, la un acord final cu delegaţia Consiliului Uniunii Europene asupra Bugetului european pentru anul 2024.

Acordul final prevede creşteri de alocări în domeniile şi programele care au nevoie de mai multă finanţare, precum cercetarea, Programul de studii „Erasmus+”, sprijinirea tinerilor fermieri şi Vecinătatea estică şi sudică, inclusiv Republica Moldova, arată un comunicat de presă, transmite Protv.ro.

În plus, acordul final elimină tăierile bugetare în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro propuse iniţial de Consiliul Uniunii Europene la începutul negocierilor.

„Mă bucur că am dus la îndeplinire promisiunile pe care le-am făcut la începutul negocierilor: să avem un buget aprobat la timp, înainte de finalul anului, care să cuprindă suficiente fonduri pentru toate domeniile şi priorităţile unde oamenii aşteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri. Bugetul UE din 2024, în valoare de peste 189 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanţa priorităţile tradiţionale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, din care România primeşte majoritatea fondurilor europene nerambursabile. În plus, am obţinut creşteri de alocări în domeniile unde noi, Parlamentul European, am spus de la început că avem nevoie de finanţare suplimentară. Este vorba, aşadar, despre domeniul cercetării, care aduce beneficii concrete oamenilor din toată Europa, mai ales când vorbim de cercetarea în domeniul medical. Alocăm fonduri suplimentare pentru bursele de studiu «Erasmus+», dar şi pentru tinerii fermieri”, a afirmat Siegfried Mureşan, potrivit sursei citate.

„În plus, ţinem cont de evenimentele de la graniţele noastre”, a continuat eurodeputatul PNL.

„Astfel, creştem alocările pentru Vecinătatea sudică şi Estică, inclusiv Republica Moldova. În acelaşi timp, suplimentăm bugetul pentru ajutor umanitar. Vrem ca Uniunea Europeană să ajute la reducerea riscurilor la adresa umanităţii cauzate de cele două războaie de la graniţa noastră: din Ucraina şi din Orientul Mijlociu”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, negociator-şef pentru Bugetul Uniunii Europene pentru 2024.

„Mă bucur, de asemenea, că am reuşit să convingem Consiliul Uniunii Europene să renunţe la tăierile bugetare propuse la începutul negocierilor. Pentru a gestiona toate noile provocări care au apărut în ultimul timp, precum războiul din Ucraina, din Orientul Mijlociu, criza energetică şi inflaţia, avem nevoie de mai multe resurse, nu mai puţine”, a adăugat Mureşan.

Acordul va fi adoptat formal de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în următoarele săptămâni şi va intra în vigoare până la începutul anului viitor.

Mai multe instituții medicale din țară vor fi dotate cu aparate performante de anestezie

Mai multe instituții medicale din țară vor fi dotate cu 20 de aparate performante de anestezie. Evenimentul de transmitere oficială a donației, oferită de Biroul de Țară a OMS în Republica Moldova cu suportul Guvernului Germaniei și Irlandei, a avut loc vineri, 17 mai, la Institutul Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, una dintre instituțiile beneficiare.

mamaplus

De dispozitive vor beneficia inclusiv Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic Bălți, spitalele raionale Cimișlia, Anenii-Noi, Rezina, Ștefan-Vodă, Strășeni, Leova.

„Echipamentele oferite sunt proiectate pentru a oferi o administrare precisă și sigură a anesteziei, adaptându-se nevoilor individuale ale pacientului și asigurând un control riguros al funcțiilor vitale pe durata intervențiilor chirurgicale, precum și gestionarea eficientă a situațiilor de urgență și a pacienților critici, reducând riscurile asociate și îmbunătățind rezultatele tratamentului”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Potrivit Ministerului Sănătății, valoarea totală a aparatelor de anestezie de ultimă generație constituie 484 mii de dolari.

Sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, prezenți în parcul Valea Morilor la o zi dedicată sportului

Evenimentul „Starturi Olimpice” dedicat zilei sportivului și a mișcării olimpice a avut loc astăzi, 18 mai. Un prilej de promovare a modului sănătos de viață, a alimentației corecte, a mișcării, dar și a păcii.

Starturi Olimpice la Valea Morilor: Sportivii calificați la JO, prezenți

Foto: Unimedia

În Republica Moldova, ziua sportivului și a mișcării olimpice este celebrată în a treia sâmbătă din mai. Evenimentul are loc în parcul Valea Morilor cu prezența sportivilor moldoveni calificați la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, transmite unimedia.info.

Starturile Olimpice au fost declarate deschise printr-un dans energic pe scenă. Atmosfera incendiară, spiritul de energie și gălăgia au creat o dispoziție maximală pentru toți cei prezenți la eveniment.

Potrivit Olympic.md, la eveniment sunt prezenți și sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris.

Cornel Josan, reprezentantul Comitetului Național Olimpic și Sportiv a menționat că pe lângă cursa de alergare împrejurul iazului, participanții pot juca basketball, volei și multe alte activități sportive.

La eveniment sunt prezente 3 echipe sportive, elevii de la un liceu cu profil sportiv din capitală, ambasadele din Republica Moldova și campionii olimpici cum ar fi: Larisa Popovici, Nicolae Juravschi și mulți alții.

Copii au parte de distracții iar participanții cursei de alergare au primit câte un tricou cadou. Astfel toți cei care au alergat și au ajuns la finish au primit câte un tichet de participare la o tombolă cu premii.

Startul maratonul de alergare a fost dat de către un animator .

Cu aplauze și mândrie au fost întâmpinți sportivii deținători ai statutului de calificați la Jocurile Olimpice, Paris 2024- Dan Olaru, Tarnovschi Serghei, Olărașu Maria, Cociu Daniela, Anastasia Nichita, Irina Rângaci, Mariana Drăguțan, Victor Ciobanu, Valentin Petic, Anna Dulce, Alina Glinka, Zalina Marghieva, Marin Robu.

Ambasadorul Fraței, Graham Paul este prezent la acest eveniment sportiv.

„Bună ziua tuturor, ambasada Franței este bucuroasă să participe la evenimentul de astăzi organizat de Comitetul Național Olimpic și Sportiv”, a menționat Paul Graham.

O mamă vrea monument pentru feciorul decedat în războiul de pe Nistru

Vrea să îi instaleze monument feciorului decedat în războiul de pe Nistru. Vorbim despre o mamă din Căușeni care ar fi înaintat un demers Consiliul orășenesc Căușeni și cere alocarea a 23.500 de lei pentru instalarea unui monument la cimitir.

Femeia susține că fiul ei a decedat pe câmpul de luptă, iar statul ar trebui cel puțin să îi instaleze un monument. Femeia a venit în incinta consiliului și a rugat aleșii locali să aloce această sumă, transmite studio-l.online.

După câteva minute de consultații juridice aleșii poporului au decis ca femeia să vină la ședința următoare cu un alt demers pe care să îl supună votului. 

Axenia Ciobanu din Căușeni și-a pierdut fiul în războiul pentru independența și integritatea Republicii Moldova de la 1992.

Președintele Kazahstanului a invitat la Astana mai mulți oficiali de la Moscova cărora le-a vorbit în kazahă în loc de rusă
Articolul anterior
Alți nouă moldoveni din Fâșia Gaza au ajuns în siguranță în Moldova
Articolul următor