Mama fetei ucise de colega sa în atacul dintr-o școală din Briansk: ”Erau prietene. A invitat-o la ziua ei”

Noi detalii în cazul atacului armat de ieri,dintr-o școală din Rusia, unde o elevă de 14 ani a adus o pușcă la școală și a început să tragă în colegi. Mama copilei care a fost împușcată mortal a declarat, pentru presa locală, că fiica sa era prietenă cu atacatoarea, scrie unimedia.info.

„Mașa a primit lovitura asupra ei pentru că era în una din băncile din față. A fost rănită în umăr, plămân și arteră. Ele prieteneau, fiica mea visa să devină doctor și să salveze vieți. Între fete nu a existat niciun conflict. Alina a tras  la întâmplare în colegii săi. Nu cred că nu au putut împărți pe cineva, pentru că fiica mea nu era într-o relație cu vreun băiat. Ele comunicau des, Mașa anul trecut a fost la ziua Alinei, iar anul acesta urma ca Alina să vină la ziua fiicei mele, împreună cu sora sa geamănă. Nu înțeleg de ce a adus arma la școală și a început să tragă. Părinții Alinei încă nu au luat legătura cu noi”, a declarat mama Mariei, eleva pe care Alina a împușcat-o mortal, cu arma tatălui său.

Atacul armat s-a soldat cu 2 copii morți și alți cinci răniți s-a produs ieri dimineață.

Atacatoarea, o elevă de 14 ani, a venit cu o pușcă la școală și a început să tragă în colegi. 

Tatăl Alinei, care a împușcat în colegi, își sărbătorise cu o zi înainte ziua de naștere, iar fiica s-a folocit de moment, ca să ia arma din safeu. După ce a tras în colegi de câteva ori, Alina s-a sinucis cu aceeași armă. Aceasta avea și o soră geamănă, care era prezentă la ore în timpul atacului.

Alina, adolescenta de 14 ani, ar fi avut un conflict cu o colegă de clasă, Maria N, în vârstă de 13 ani, din cauza unui băiat. Adolescenta de 14 ani a venit la şcoală cu o puşcă de vânătoare luată de la tatăl ei, Dmitry, cu care a tras în colegi, ţinta principală fiind eleva de 13 ani, pe care a şi ucis-o. În celelalte victime a tras la întâmplare, totul într-un gest nebunesc de răzbunare. 

Şi băiatul din cauza căruia se certau cele două fete a fost rănit. El şi alte patru persoane sunt acum internate în spital, potrivit MASH. Până la sosirea poliţiştilor, adolescenta s-a sinucis. Anchetatorii au găsit, pe lângă puşca de vânătoare înregistrată pe numele tatălui ei şi un cuţit de vânătoare.

Presa locală susţine că fata fusese agresată la şcoală de-a lungul timpului, iar gestul ar fi unul de răzbunare. 

Atacurile armate în masă erau rare în Rusia până în 2021, când au avut loc două astfel de incidente. Ca urmare, guvernul a decis creşterea vârstei la care pot fi cumpărate puştile de vânătoare de la 18 la 21 de ani.

Rusia anunţă că a cucerit cinci sate în regiunea ucraineană Harkov şi unul în Doneţk

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă că forţele sale au cucerit cinci sate de frontieră în regiunea ucraineană Harkov, unde Moscova a lansat vineri o ofensivă, exploatând avantajul său tot mai mare pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, relatează Reuters și News.ro.

În raportul său de informare de sâmbătă, Ministerul Apărării a declarat că forţele sale au cucerit satele Pletenivka, Ohirţeve, Borîsivka, Pîlna şi Strilecina, toate aflate la graniţa cu Rusia.

De asemenea, trupele ruse au cucerit satul Keramik din regiunea Doneţk, mai la sud, unde Moscova a făcut progrese lente, dar constante, de când a cucerit vechiul bastion ucrainean Avdiivka, în februarie.

Oficialii ucraineni au declarat vineri că Rusia a lansat o nouă ofensivă transfrontalieră împotriva regiunii Harkov, care este centrată în jurul oraşului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. Rusia şi-a continuat sâmbătă atacurile în regiunea Harkov şi a încercat să avanseze şi mai mult, a declarat guvernatorul Harkovului, Oleh Sîniehubov.

Forţele ruseşti au atacat prima dată regiunea Harkov în februarie 2022, dar au fost alungate din cea mai mare parte a provinciei de o contraofensivă fulgerătoare a Ucrainei în luna septembrie a aceluiaşi an. De atunci, regiunea Belgorod, învecinată cu Rusia, a fost supusă unor atacuri regulate cu drone şi artilerie ucrainene.

Întrebat, în martie, dacă ar putea fi nevoie ca forţele ruseşti să cucerească regiunea Harkov, liderul rus Vladimir Putin a declarat că singura modalitate de a proteja teritoriul rusesc de loviturile ucrainene este crearea unei zone tampon care să plaseze teritoriul Moscovei în afara razei de acţiune a forţelor Kievului.

Rusia controlează aproximativ o cincime din Ucraina – în est şi în sud – şi a câştigat teren de la eşecul contraofensivei din 2023 a Kievului.

Prinţul William, anunț despre starea de sănătate a soției sale, Kate Middelton

Prinţul William al Marii Britanii a declarat vineri că soţia lui, Kate, ”se simte bine”, într-un rar comentariu public despre starea de sănătate a prinţesei de Wales, care urmează o chimioterapie preventivă pentru cancer, informează Reuters.

Kate a anunţat în martie că urmează acest tratament după ce a fost evidenţiată prezenţa cancerului în urma operaţiei abdominale pe care a suportat-o la începutul anului.

La acea vreme, prinţesa britanică a spus că se simte bine, dar biroul de presă al cuplului princiar a anunţat că nu va oferi actualizări periodice despre starea de sănătate a prinţesei, care nu se va întoarce la îndatoririle sale publice înainte să primească avizul medicilor.

Ce a spus prințul William despre starea soției lui

Întrebat despre cum se simte soţia lui în timpul unei vizite la un spital comunitar din arhipelagul Scilly, situat în largul coastelor comitatului Cornwall, în sud-vestul Angliei, prinţul William, în vârstă de 41 de ani a răspuns: ”Da, se simte bine, vă mulţumesc”.

Moştenitorul tronului britanic, care este şi duce de Cornwall, se află într-o vizită de două zile în regiune, unde a vizitat amplasamentul unui nou proiect dedicat persoanelor fără adăpost, a petrecut un anumit timp pe o plajă alături de membrii unor asociaţii locale şi a vizitat un spital comunitar.

Prinţul britanic a sosit vineri în arhipelagul Scilly

Prinţul britanic a sosit vineri cu o ambarcaţiune în arhipelagul Scilly, situat la 28 de kilometri în largul coastelor din Cornwall, a cumpărat un produs de patiserie locală şi le-a spus localnicilor care s-au reunit pe chei că familia lui este ”foarte supărată” că a venit fără ei.

William s-a întâlnit, de asemenea, cu operatori din port şi cu persoane care lucrează în afaceri locale în St Mary, insula cea mai mare din arhipelag, discutând cu aceştia despre pregătirile pentru sezonul turistic estival.

Tatăl prinţului William, regele Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani, a vizitat joi un colegiu militar, în cadrul celui mai recent angajament de la reluarea îndatoririlor sale publice după ce a fost şi el diagnosticat cu cancer.

Unul dintre liderii separatiști de la Tiraspol a decedat

Fostul Şef al Departamentului de relaţii externe de la Tirspol, Vladimir Iastrebciak, s-a stins astăzi, 11 mai, din viață, la doar 44 de ani. Potrivit presei din regiune, diplomatul suferea de o boală incurabilă.

Vladimir Iastrebciak s-a născut la data de 9 octombrie 1979, în orașul Tiraspol din RSS Moldovenească, în familia unor funcționari de naționalitate ucraineană. A absolvit în anul 2001 Facultatea de Jurisprudență a Universității de Stat „T.G. Șevcenko” din Tiraspol, transmite unimedia.info.

În perioada studiilor universitare, a lucrat ca șef de personal la Centrul de stat de testare și certificare a calității produselor alimentare (mai 1999 – octombrie 2000) și apoi ca specialist șef la Ministerul Justiției al republicii separatiste transnistrene (octombrie 2000 – martie 2001).

În mai 2001 a fost angajat în Ministerul Afacerilor Externe al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene, fiind numit în anul 2003 ca șef al Direcției juridice. La data de 14 februarie 2007, este promovat în funcția de prim-viceministru al afacerilor externe. La 3 mai 2007 i s-a acordat gradul diplomatic de consilier clasa I.

În octombrie 2007, prim-viceministrul Vladimir Iastrebciak a declarat în presa rusă că reluarea negocierilor dintre autoritățile de la Tiraspol și Chișinău nu este posibilă atâta timp cât Republica Moldova exercită presiuni economice asupra Transnistriei, întreprinderile transnistrene nemaiputând să-și exporte mărfurile decât cu acordul Chișinăului, după semnarea unui acord interguvernamental cu Ucraina și introducerea unui nou regim vamal în martie 2006.

Prin Decretul președintelul Igor Smirnov din 27 iunie 2008, Vladimir Iastrebciak a fost numit în funcția de ministru interimar al afacerilor externe, în locul lui Valeri Lițkai aflat în concediu medical. În această calitate, el a fost prezentat în fața angajaților Ministerului Afacerilor Externe transnistrean. La data de 1 iulie 2008, Lițkai a fost demis, iar tânărul Iastrebciak a devenit ministru titular al afacerilor externe.

Vladimir Iastrebciak a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii” și cu Medaliile „Pentru muncă susținută” și „A 15-a aniversare a RMN”. El este căsătorit.

De asemenea, potrivit informațiilor, de mulți ani, diplomatul suferea de o boală pancreatică cronică, iar în 2017, la o clinică din Sankt-Petersburg, Vladimir Iastrebciak a fost supus unei intervenţii dificile la pancreas.

Mandarinele – o combinaţie sănătoasă de vitamine ce previn îmbătrânirea prematură
Articolul anterior
Hemoglobina scăzută: Un medic a dezvăluit cele mai ușoare modalități de a o crește
Articolul următor