Cum arată Circul din Chișinău după renovare: UE a investit 2,2 milioane de euro

După ce europenii au investit 2,2 milioane de euro, autoritățile anunță că au reușit să oprească degradarea circului din Chișinău. Lucrările de conservare au durat un an și opt luni, timp în care a fost reabilitat acoperișul și s-au montat vitralii noi, scrie tv8.md.

Doar că până la deschiderea circului mai este atât de mult de lucru, încât nimeni nu poate spune când vom avea o arenă modernă.

Cu toate aceste, astăzi, cu ocazia încheierii primei etape de reabilitare, pe șantier au venit atât finanțatorii, cât conducerea țării.

„Așa arata acum acoperișul circului, după finalizarea primei etape de conservare. Lucrările, care au durat aproape 2 ani au prevazut schimbarea învelitorii cupolei, schimbarea rețelei de evacuare a apelor pluviale, dar și reabilitarea acoperișului. Lucrările au costat peste 800 de mi ii de euro”.

Ceea ce este vizibil pentru cei care trec prin preajmă este faptul fațada circului. Datorită vitraliilor noi, acum prin clădire nu mai șuieră vântul.

„Când am venit, între 70-80% din sticlă era distrusă, era căptușită cu foi de PFL. Sticla corespunde exigențelor de izolare termică noi. Este vorba despre trei rânduri de sticlă așa cum prevăd noile normative”, a declarat managerul de proiecte, Andrei Vasilache.

Lucrările de conservare au costat peste 2,2 milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

„Aceste lucrări sunt menite să protejeze edificiul de condițiile meteorologice nefavorabile și de erodare ulterioară. Sunt doar o primă etapă de restaurare din multe alte etape care urmează a fi realizate”, a menționat ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

La această etapă, însă, nu se vede nici măcar luminița din capătul tunelului. Prezentă la eveniment președinta Maia Sandu doar a constatat că mai avem nevoie de mulți bani până să deschidem o arenă conform standardelor europene.

„E nevoie de bani în continuare, dar cred că reușim să ne mobilizăm să găsim resursele pentru ca să ducem la bun sfârșit acest proiect”, a vorbit președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Până vin banii, managerul de proiect își face planuri. Proiectul de reparație capitală a fost împărțită în câteva etape, iar a doua fază presupune prevede înlocuirea rețelelor inginerești.

„Unul din primii pași care trebuie să fie realizați sunt schimbarea tuturor rețelelor inginerești. Este vorba despre conectarea la apă, canalizare, iluminare și tot ce ține de respectivele rețele”, a declarat managerul de proiecte, Andrei Vasilache.

În lipsă de investiții, circul a degradat până când în 2002, guvernarea a decis să-l închidă. 12 ani mai târziu, sala mică a circului a fost redeschisă pentru public, iar sala mare rămâne în continuare nefuncțională.

Cinci asteroizi se apropie de Pământ, anunță NASA. Unul din ei este de mărime uriașă

Cinci asteroizi se apropie de Pământ la distanțe mici – în termeni cosmici – începând de marți, 25 iunie și până vineri, 28 iunie. Unul din ei are mărimea podului din San Francisco, a anunțat NASA. Primul asteroid care se va apropia de Terra este 2024 LO5. Acesta este un corp ceresc cu un diametru de circa 21 de metri. El va fi la o distanță de 1,2 milioane de kilometri de planeta noastră, scrie evz.ro.

Tot pe 25 iunie se va apropia la 3,27 milioane de kilometri de Pământ și asteroidul 2024 KJ. El măsoară circa 26 de metri în cea mai mare dimensiune a sa.Pe 27 iunie, TAsteroidul 2019 NJ va ajunge la 4,1 milioane de kilometri de Pământ. Acesta măsoară aproximativ 70 de metri.

Cel mai puternic asteroid care se va apropia de Pământ este 2011 UL21. El ajunge la o depărtare de 4,13 milioane de kilometri pe 28 iunie. El măsoară 2,4 kilometri, fiind comparabil în lungime cu Podul din San Francisco (2,74 km) sau cu 27 de terenuri de fotbal puse cap la cap.

Asteroidul care ar putea provoca pagube considerabile

„Un asteroid de această dimensiune ar provoca pagube considerabile dacă ar avea loc un impact, astfel încât descoperirea sa cu doar o săptămână înainte de a trece pe lângă planeta noastră evidențiază necesitatea continuă de a îmbunătăți capacitatea de a detecta și monitoriza obiectele din apropierea Pământului (NEO) potențial periculoase”, au declarat specialiştii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Ultimul asteroid care se va apropia de Pământ este 2022 MM1. El va ajunge la1,85 milioane de kilometri de Terra.

Aplicația de monitorizare de pe site-ul JPL afișează următoarele cinci apropieri de Pământ în cadrul unei „sfere cerești” cu o rază de 7,5 milioane de kilometri (sau de 19,5 ori distanța Pământ – Lună).

Un asteroid s-a apropia de Terra duminică

Pe 23 iunie, un asteroid de 30 de metri a trecut pe lângă Terra la o distanță sigură. Este vorba de asteroidul 2024 KN1, care a trecut la o distanță de 5,6 milioane de kilometri de Pământ.

Un asteroid mai mare de aproximativ 150 de metri care se apropie de planeta noastră în interiorul acestei sfere virtuale este considerat periculos, au declarat specialiștii de la NASA.

Copil de 3 ani, lovit de o mașină la Durlești! Părinții, atenționați să aibă grijă de copii

Aseară, polițiștii capitalei au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe o stradă din Durlești, informează unica.md cu referire la un comunicat aal Poliției.

La fața locului, preliminar oamenii legii au stabilit că un taximetrist de 28 de ani, fiind la volanul unei Toyota, ar fi tamponat un copil de 3 ani, care ar fi ieșit spontan din curtea casei.

În rezultatul accidentului copilul s-ar fi ales cu o fractură la picior.

În acest context, Poliția recomandă părinților să manifeste prudență maximă în raport cu copiii, al căror comportament deseori este imprevizibil.

Explicați-le că strada NU este un loc de joacă și că este periculos să iasă în afara casei fără supravegherea unui adult.

Școala de artă din Gratiești, o oază unde este studiată arta și cresc adevărate talente

Școala de arte din comuna Grătiești, municipiul Chișinău, este de-a dreptul o oază care adună copiii pasionați de artă și le dezvoltă talentele. A fost fondată în anul 1935 de către profesorul Nicolae Duca, care și în prezent este dirijor al fanfarei din cadrul instituției. Deși de-a lungul timpului, a înfruntat greutăți, în prezent, Școala de Arte din Grătiești a ajuns nu doar locul unde copiii vin să-și dezvoltele abilitățile ci o mândrie pentru întreaga localitate.

Unica.md a reușit să discute cu managerul Școlii de Arte din Grătiești, Maria Țărnă, cântăreață de muzică populară și de estradă, artistă emerită din Republica Moldova, care este la cârma instituției din 2021. Femeia își amintește că a găsit-o într-un dezastru atunci când a venit la Grătiești:

”Nu era nici măcar mobilier, iar instrumentele erau atât de vechi, încât era imposibil de cântat la ele.”, spune Maria Țărnă.

Datorită spiritului său de inițiativă, dar și cu sprijinul autorităților locale, Maria Țărnă a reușit, într-un timp record, să facă din această instituție, un loc modern de studii în arte, cu un spectru larg de activități, unde în prezent, activează secția muzicală și cea de pictură. La cea muzicală, de exemplu, copiii au posibilitate să învețe numeroase instrumente: vioară, acordeonul, instrumente aerofone, chitara, pian, instrumente de percuție, dar și să studieze canto, dansul modern și popular. Sălile de clasă au fost renovate, iar cea de dansuri a fost echipată cu toate cele necesare.

Acum școala se mândrește cu o orchestră de muzică populară, o fanfară și un cor uimitor. Mai mult, copiii de la Grătiești participă la concursuri municipale, republicane și chiar internaționale.

Mă bucur nespus că am reușit să adunăm un contingent de profesori profesioniști, de la care copiii au ce învăța și ”să le fure” măiestria”, spune managerul instituției.

La cei 66 de ani, Maria Țărnă face aproape zilnic naveta din Chișinău fiind inspirată de copiii talentați care o așteaptă nerăbdători. Maria Țărnă este dedicată de o viață culturii, ea fiind cea care a dat restart șezătorilor naționale și a fondat cunoscutul ansamblu folcloric ”Ilincuța”.

Sunt copleșită de dragostea lor pentru artă, ei sunt inspirația mea. Am venit la Grătiești la invitația dlui profesor Nicolae Duca, și deși, inițial, mă gândeam că-mi va fi greu, în clipa n care intru pe ușă, uit de toate și efectiv mă bucur de talentul uimitor al acestor copii.”, spune Maria Țărnă.

O mândrie a instituției este și ansamblul etnofolcloric din care fac parte atât elevii, cât și doamne din sat. Ansamblul are numeroase evoluții și este mereu în pregătiri pentru concursuri.

Managerul instituției spune că ar fi bine ca instituția să-și lărgească spațiul, înturcât, chiar și în plină vacanță, sunt foarte mulți doritori pentru a se înscrie la studii.

Avem copii care frecventează școala de arte chiar fiind de vârstă preșcolară, mulți dintre ei vin chiar din oraș. Avem mulți doritori de a frecventa orele de pian, dar deja nu mai dispunem nici de spațiu, pentru atâtea solicitări, așa că, dacă ne-am extinde, ar fi uimitor.

Peste 180 de elevi își fac studiile în Școala de Arte din Grătiești, ghidați de 16 profesori.

Accident tragic lângă Milești: Un motociclist și-a pierdut viața
Articolul anterior
Guvernul României a aprobat noul pachet de sprijin pentru Republica Moldova
Articolul următor