Mare atenție de unde cumpărați produsele alimentare pe timp de caniculă! ANSA vine cu avertizări

Luna lui cuptor și-a intrat în drepturi. Zile de foc se așteaptă și în această săptmână. O perioadă cu condiții favorabile pentru dezvoltarea microorganismelor de alterare a produselor alimentare precum bacteriile, drojdiile și mucegaiurile. Cele mai periculoase sunt bacteriile patogene : E,coli, Salmonella, Listeria monocytogenes – principalele cauze ale toxiinfecțiilor alimentare (la temperaturi ridicate se înmulțesc rapid).

Întru evitarea situațiilor neplăcute pentru consumatori, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu o serie de recomandări importante atât pentru comercianții de produse alimentare, cât și pentru cumpărători, informează unica.md cu referire la un comunicat al ANSA.

1.De reținut operatorilor din domeniul alimentar:

  • Asigurați-vă că personalul întreprinderii Dvs este, la fel, conștient de pericolele creșterii bacteriene rapide;
  • Alimentele ușor perisabile precum carnea, produsele din carne, lactatele, produsele de patiserie, etc. se păstrează la o temperatură mai mică de 8 oC, (preferabil mai mică de 5oC);
  • Odată gătite sau reîncălzite corespunzător, alimentele fierbinți trebuie păstrate la temperaturi de peste 63 oC;
  • Produsele culinare, deja reci, se comercializează la o temperatură mai mică de 4 oC.
  • Carnea, peștele şi legumele trebuie procesate pe sectoare diferite, iar interacţiunea dintre materia primă şi produsul finit trebuie evitată;
  • Se permite retragerea produselor alimentare, pe perioade limitate, din spațiile cu temperatură controlată pentru activitățile de preparare, transport, depozitare, expunere și servire a mesei, fără ca aceasta să creeze riscuri pentru sănătate;

!!! Nu se permite comercializarea produselor culinare și a produselor de patiserie la temperatura ambientală, direct în secția comercială sau pe suprafața vitrinelor frigorifice;

!!! Dacă lanțul criogenic a fost întrerupt pe o perioadă mai mare de 2 ore, produsele alimentare se retrag din circuitul alimentar și nu trebuie comercializate, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Asigurarea temperaturii optime de comercializare a produselor alimentare:

  • Este important să creșteți frecvența monitorizării temperaturii în vitrine frigorifice și congelatoare, pentru a garanta că alimentele rămân sigure;
  • Înregistrările de temperaturi sunt esențiale, în special, atunci când s-au depistat abateri;
  • Dacă se constată că frigiderele și congelatoarele depășesc limitele critice de temperatură, verificați setările/termostatele, deoarece ar putea fi necesare ajustări, pentru a ține seama de temperaturile exterioare mai ridicate;
  • Pe perioada caniculară, frigiderele și congelatoarele pot fi transferate într-o zonă mai răcoroasă a unității comerciale, unde există o bună circulație a aerului/ventilație;
  • Controlul temperaturii este esențial, prin urmare, ar trebui să fie utilizate numai aparate de bună calitate și întreținute corespunzător;
  • Asigurați-vă că frigiderele și congelatoarele nu sunt supraîncărcate, sunt curate, bine organizate, iar alimentele crude separate de cele gătite.

De reținut consumatorilor:

  • Evitați transportarea produselor alimentare timp îndelungat după procurare și păstrați-le la temperaturi optime;
  • Păstrați alimentele la temperaturi sigure atât pentru servire, cât și pentru depozitare: microorganismele se pot înmulți foarte rapid dacă alimentele sunt păstrate la temperatura camerei. Un frigider setat la sub 5°C va proteja majoritatea alimentelor în termenul de consum;
  • Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore;
  • Păstrați alimentele gătite fierbinți (mai mult de 63°C) înainte de servire;
  • Evitați decongelarea alimentelor la temperatura camerei (se recomandă decongelarea la frigider);

Stimaţi  Consumatori, în cazul constatării unor nereguli sunteți în drept să depuneți reclamațiile respective, în conformitate cu legislația în vigoare, în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: info@ansa.gov.md.

Pentru informații și consultații puteți apela la linia verde: 022 – 511 – 511 / Viber: 067675544.

Pericolele ascunse din alimentele congelate

Alimentele congelate pot fi un pericol pentru sănătate. Consumul lor pe termen lung poate fi dezastruos deoarece conțin anumite substanțe periculoase pentru organism, scrie evz.ro.

Alimentele congelate sunt cu siguranță mai convenabile și mai puțin costisitoare față de pregătirea unei mâncări de la zero, totuși, consumul în mod constant ar putea face mult rău.

Viața noastră în lumea modernă se consumă la viteză maximă. În ziua de astăzi, timpul este esențial și toată lumea pare să fie mereu în criză de timp, ceea ce face dificil pentru mulți oameni să meargă la cumpărături sau să pregătească o masă sănătoasă și hrănitoare acasă.

Acest lucru a dus la o creștere semnificativă a cererii de alimente congelate gata de consumat, care necesită doar câteva minute de încălzire înainte.

Producătorii de alimente congelate se laudă cu faptul că folosesc ingrediente naturale și mai puțini conservanți. Cu toate acestea s-a descoperit cât de dăunătoare pot fi alimentele congelate pentru sănătatea noastră.

Medicii și nutriționiștii avertizează consumatorii că unele dintre aceste produse pot duce la boli grave. De exemplu, alimentele congelate au un conținut ridicat de sodiu, care poate fi dăunător pentru organism. Excesul de sodiu din dieta zilnică poate determina rigidizarea vaselor de sânge, ducând la hipertensiune arterială, atac de cord sau un accident vascular cerebral. De asemenea, vă poate afecta rinichii, oasele și aorta.

Alimentele congelate pot conține o varietate de conservanți și substanțe chimice pentru a preveni deteriorarea. Conservanții pot avea efecte negative pe termen lung asupra sănătății, provocând o serie de probleme de sănătate. Sunt dovezi care arată că consumul de alimente congelate bogate în conservanți poate provoca reacții alergice, probleme gastrointestinale, dezechilibru hormonal și risc crescut de anumite tipuri de cancer.

Încălzire și dezghețare făcute în mod necorespunzător, un pericol

Încălzirea sau dezghețarea alimentelor congelate la o temperatură greșită poate favoriza creșterea bacteriilor E. coli, Listeria și Salmonella. Unele bacterii pot produce toxine care nu se distrug prin gătit, ducând la intoxicații alimentare chiar dacă alimentele sunt reîncălzite complet. Bacteriile din alimentele crude se pot răspândi în cele gata de consumat în timpul decongelării sau a reîncălzirii.

Un alt lucru de care ar trebui să ținem cont este acela că există posibilitatea ca alimentele congelate să piardă nutrienți în timpul procesului de reîncălzire sau decongelare.

Vitaminele C și B, de exemplu, sunt pretențioase la căldură și se pot degrada în timpul procesului de reîncălzire sau decongelare. Mineralele precum fierul, calciul și potasiul dispar din alimente în timpul gătirii sau reîncălzirii, mai ales dacă sunt fierte sau prea gătite.

Încă un lucru important, congelarea și dezghețarea pot afecta aromele alimentelor, făcându-le să aibă un gust fad, să devină uscate, dure pierzându-și textura și frăgezimea la încălzire, explică nutriționiștii.

Europenii vor trebui să plătească pentru a intra în Regatul Unit în 2025. Care va fi taxa

Europenii care vizitează Regatul Unit fără viză vor trebui în curând să plătească o taxă de 10 lire sterline (aproximativ 13 dolari), scrie G4Media.

Noile norme, care vor intra în vigoare în cursul anului viitor, vor permite extinderea sistemului britanic de autorizare electronică de călătorie (ETA), introdus inițial pentru cetățenii din Qatar, pentru a include călătorii din toate celelalte țări, inclusiv cetățenii Uniunii Europene.

Taxa nerambursabilă se va aplica tuturor vizitatorilor în Regatul Unit, inclusiv bebelușilor și copiilor, fără viză sau permisiune de a locui, lucra sau studia, conform planurilor anunțate de ministrul britanic de interne, Yvette Cooper.

În prezent, cetățenii din Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt obligați să solicite o autorizare electronică de călătorie înainte de a intra în Regatul Unit.

Acest lucru va fi extins pentru a include majoritatea celorlalți cetățeni, inclusiv pe cei din SUA, dar cu excepția europenilor, în noiembrie. Până în primăvara anului viitor, programul va fi extins din nou pentru a include cetățenii europeni.

Normele nu se vor aplica cetățenilor irlandezi.

Murăturile nu sunt doar o garnitură, ci un adevărat medicament natural

Murăturile în saramură nu sunt doar o garnitură gustoasă, ci pot fi și un adevărat medicament natural, datorită beneficiilor pe care le aduc sănătății. Acestea sunt bogate în probiotice, vitamine și minerale care contribuie la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și creșterea nivelului de energie.

Probiotice naturale: Procesul de fermentare produce bacterii benefice pentru sănătatea intestinală, ceea ce îmbunătățește digestia și poate întări imunitatea.

Vitamine și minerale. Murăturile sunt o sursă excelentă de vitamine B, C, K, precum și de minerale precum potasiu și magneziu, care ajută la menținerea sănătății oaselor și a inimii, susține evz.ro.

Antioxidanți.  Legumele folosite în murături, cum ar fi varza, castraveții și morcovii, sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi.

Hidratare și echilibru electrolitic. Sarea din saramură ajută la menținerea echilibrului electrolitic, mai ales după eforturi fizice, oferind un plus de energie.

Pentru a obține murături care să-ți ofere un maxim de energie și beneficii pentru sănătate, secretul constă în folosirea unei saramuri de calitate și a unor ingrediente naturale. 

O femeie din Chișinău și-a pierdut conștiința la volanul mașinii
Articolul anterior
Împreună dăruim speranță: campania „Puterea Omeniei” continuă/P
Articolul următor