Ce venituri a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, pentru 2024

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, declară împreună cu soția venituri totale de 766 de mii de lei în anul 2024, incluzând salarii, retribuții din activități suplimentare, dare în locațiune de proprietăți și alocații.

Familia Grosu deține mai multe imobile și terenuri donate sau cumpărate. La fel, președintele Parlamentului a contractat recent două credite, în valoare de 233,5 mii de lei, se arată în declarația sa de avere depusă la ANI, transmite IPN.

Pe parcursul anului 2024, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a obținut venituri din salarii de 244,6 mii de lei. Soția declară venituri din salariu, prestare de servicii și servicii de instruire în sumă totală de 317,2 mii de lei.

Familia Grosu mai declară venituri din darea în locațiune a apartamentului – 2400 de euro, venituri din diurne de 101,3 mii de lei și plăți compensatorii de la Parlament de 31 de mii de lei.

Copiii președintelui Parlamentului au primit alocații de la statul român în sumă totală de 6,4 mii RON, ceea ce ar însemna peste 25 de mii de lei.

Familia președintelui Parlamentului declară terenuri agricole în valoare de peste 144,8 mii de lei, cel mai scump fiind un teren intravilan, procurat în 2011, cu valoarea de peste 130,6 mii de lei.

Igor Grosu mai declară în proprietate două case de locuit, dintre care una de 82 de metri pătrați, donată în 2017, și alta de circa 122 de metri pătrați, cumpărată în anul 2011.

Familia are în proprietate și un apartament de 47 de metri pătrați, cumpărat în anul 2000, și un spațiu comercial, cumpărat în 2011.

Alte trei imobile, donate în anul 2017, la fel numără printre proprietățile familiei Grosu.

Potrivit declarației de avere, familia președintelui Parlamentului deține în proprietate un automobil de marca Volkswagen Touran, din 2009, dobândit în 2017, cu 7800 de euro.

Igor Grosu declară și două credite, ambele contractate în 2024. Unul din credite este de 200 de mii de lei și altul de 33,5 mii de lei.

Igor Grosu este deputat în Parlament din 2019, iar președinte al Parlamentului din 2021. La fel, este președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, din 2022.

O lege a „agenților străini” în R. Moldova, în stil rusesc, propusă de comuniști și socialiști

Partidul Comuniştilor vrea o lege privind statutul agenţilor străini în Republica Moldova, pe modelul rusesc. Proiectul actului normativ a fost înregistrat de şase deputaţi BCS.

Pentru entitățile sau persoanele care nu se vor înregistra în „Registrul Agenților Străini”, autorii proiectului propun amenzi de până la 200 de mii de lei.

Ei spun că „agent străin” poate fi numită orice persoană juridică sau fizică ce primește din străinătate cel puţin jumătate din veniturile sale. O astfel de lege a apărut, mai întâi, în Federaţia Rusă, pentru controlul organizaţiilor internaţionale.

Ulterior, un act similar a fost adoptat şi în Georgia de guvernarea pro-Kremlin, ceea ce a generat proteste stradale masive. Din cauza acestei legi, de altfel, UE a oprit procesul de aderare a Georgiei și a înghețat asistența financiară.

Analiştii şi experţii în drepturile omului sunt de părere că un astfel de act normativ încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi de asociere.

Campania „Fii O9EST! Nu copia!” se extinde la nivel național. Peste 1000 de observatori vor monitoriza examenele de absolvire a gimnaziului

Campania „Fii O9EST! Nu copia!” se extinde în acest an la nivel național, în cadrul căreia peste 1 000 de observatori vor monitoriza procesul de desfășurare a examenelor de absolvire a gimnaziului în toate raioanele Republicii Moldova, scrie moldova1.md

Astfel, dacă anul trecut campania a fost pilotată în 185 de instituții din opt raioane, implicând circa 600 de voluntari, atunci în 2025, peste 1 000 de observatori vor monitoriza procesul de desfășurare a examenelor în toate raioanele țării.

Aceștia sunt studenți ai instituțiilor de învățământ superior, cadre didactice universitare și reprezentanți ai societății civile, delegați de Comisia Națională de Examene.

Potrivit MEC, campania include și alte măsuri pentru asigurarea desfășurării corecte și transparente a examenelor de absolvire a gimnaziului. Ea este precedată de o serie de activități de instruire și formare pentru elevi, cadre didactice, voluntari.

Astfel, pentru a susține elevii care întâmpină dificultăți în studiul matematicii, din martie 2025, peste 6 000 de viitori absolvenți ai clasei a IX-a au acces la ore suplimentare gratuite, organizate de profesori performanți identificați de MEC. Instruirile, cu o durată de 40 de ore, se desfășoară în grupuri mici.

Totodată, MEC, împreună cu PNUD și UNICEF, a lansat campania „Ajută un coleg”, care urmărește să sprijine elevii din clasa a IX-a în pregătirea pentru examene, prin implicarea voluntară a colegilor lor din clasele a XI-a și a XII-a.În anul curent de studii, sesiunea de examene de absolvire a gimnaziului va avea loc în intervalul 2-12 iunie.

Campania a fost inițiată în 2024 de Ministerul Educației și Cercetării /MEC/ și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. Scopul inițiativei este de a promova corectitudinea examenelor de absolvire a gimnaziului, de a combate frauda și a cultiva onestitatea în rândul elevilor.

Operațiune de amploare la nivel mondial privind una din cele mai mari rețele de pedofilie; 1.400 de suspecți identificați

Operațiune de amploare la nivel mondial pentru destructurarea uneia dintre cele mai mari rețele de pedofilie. Polițiști din peste 35 de țări au acționat, timp de trei ani, pentru închiderea platformei de exploatare sexuală a copiilor, care avea 1,8 milioane de utilizatori în toată lumea. Au fost identificați 1.400 de suspecți și 79 de pedofili au fost arestați.

Ancheta a fost sprijinită de Europol și condusă de poliția din Bavaria, cu participarea a peste 35 de țări din întreaga lume. Kidflix este una dintre cele mai mari platforme de pedofilie din lume, cu 1,8 milioane de utilizatori la nivel mondial, scrie Biziday.

Conform Europol, la 11 martie 2025, când serverul a fost confiscat de autoritățile germane și olandeze, platforma conținea aproximativ 72 de mii de videoclipuri cu minori exploatați sexual, la care au avut acces utilizatorii în ultimii trei ani.Un număr de 1.400 de suspecți au fost identificați în întreaga lume, iar până acum 79 au fost arestați, deoarece au distribuit videoclipuri cu conținut sexual și abuziv. Unele dintre persoanele arestate nu numai că au încărcat și vizionat videoclipuri, dar au și abuzat copii.

Kidflix a fost creată în anul 2021 și a devenit rapid una dintre cele mai populare platforme în rândul pedofililor.

Potrivit autorităților, 91 de mii de videoclipuri au fost încărcate și partajate pe platformă în timp ce aceasta era activă, cu o durată totală de funcționare de 6.288 de ore. În medie, aproximativ 3,5 videoclipuri noi erau încărcate pe platformă în fiecare oră.

Spre deosebire de alte platforme de acest tip, Kidflix a permis utilizatorilor nu numai să descarce videoclipuri, ci și să transmită fișiere video. Utilizatorii efectuau plăți folosind criptomonede, care erau ulterior convertite în jetoane. Încărcând aceste materiale, verificând titlurile și descrierile videoclipurilor și atribuind categorii, infractorii puteau câștiga jetoane, care erau apoi utilizate pentru a vizualiza conținutul.

Fiecare videoclip a fost încărcat în mai multe versiuni, cu calitate scăzută, medie și ridicată, permițând pedofililor să previzualizeze conținutul și să plătească o taxă pentru a debloca versiuni cu calitate superioară.

Hillary Clinton îl atacă în termeni duri pe Trump: „Nu e suficient să fii puternic. Trebuie să fii și inteligent”
Articolul anterior
Cum să investești banii în mod inteligent și eficient
Articolul următor
Close menu