ța de origine româno- canadiană Claudia Motea, supranumită “o Giuliettă Mașină a zilelor noastre “,vine la Chişinău într-un spectacol emoţionant. Cu spectacolul “Veronica Micle-Eminescu- O Dragoste Eternă” actrița a participat la cele mai prestigioase festivaluri de teatru din Europa,culminând cu reprezentaţii pe Broadway, la Lincoln Center New York.
Claudia Motea va preda și ore de actorie în cadrul workshop-ului “LET’S PLAY TOGETHER” pe care îl va conduce în faţa studenţilor din Moldova și va prezenta Festivalului de Film Românesc.
Recitalul eminescian va avea loc pe data de 29 august 2014, la orele 17.00, la Universitatea de Stat din Chișinău, iar Festivalului de Film Românesc “Trei culori –O Singură Fiinţă” se va desfășura în perioada 24-31 august.
În fiecare seară din cele 7 ale festivalului, începând cu ora 20.00, în Piaţa Catedralei Sfânta Teodora de la Sihla, vor avea loc proiecţii de filme româneşti şi din Moldova, un program artistic cu importanţi actori români şi moldoveni, cât şi întâlniri cu personalităţi marcante din lumea filmului precum: Ioan Cărmăzan, Serban Marinescu, Dorel Vişan, Cristian Şofron, Irina Gărdescu, Claudia Motea, Ioana Crăciunescu, Sergiu Prodan.
Printre proiecţiile cinematografice româneşti de renume, ce vor rula în cadrul Festivalului, se vor număra: Oglinda- regie Sergiu Nicolaescu, Cel mai iubit dintre pământeni- regia Sergiu Marinescu, Nunta de piatră- regia Dan Piţa, Mihai Viteazul- regia Sergiu Nicolaescu, Carol I- regia Sergiu Nicolaescu, Lişca- regia Ioan Cărmazan, Pădurea Spânzuraţilor –regia Liviu Ciulei.
De asemenea, spectatorii vor putea urmări şi producţii de excepţie din Moldova precum: Dimitrie Cantemir- regia Vitali Calasnicov si Vlad Ioviţa, Gustul pâinii- regia Valeriu Gagiu, Patul lui Procust, regia Sergiu Prodan.
Scădere record a exportului din regiunea transnustreană, cu 57% în primul trimestru
Exporturile regiunii separatiste Transnistria s-au redus cu 57% în primele trei luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2024, potrivit datelor publicate de Comitetul Vamal din stânga Nistrului. Volumul total al comerțului exterior (exclusiv importul de gaze naturale) s-a ridicat la doar 210 milioane de dolari, marcând o scădere de 40% față de anul trecut, scrie bani.md.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Criza afectează toate domeniile comerțului: importurile au scăzut cu 25%, iar volumul bunurilor introduse de întreprinzătorii individuali s-a redus cu 19%.
Declinul abrupt al exporturilor semnalează dificultăți serioase pentru economia regiunii separatiste, dependentă în mare parte de scăderea activității comerciale s-a reflectat și în încasările bugetare.
Potrivit Tiraspolului, veniturile din taxe vamale în primul trimestru au însumat 160 milioane de ruble, cu 16% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Reacţii internaţionale la taxele vamale impuse de Trump: „Complet nejustificate”
Au apărut primele reacţii la anunţul preşedintelui american Donald Trump privind impunerea unor taxe vamale foarte mari, în special împotriva Chinei şi a Uniunii Europene. China a precizat că „se opune ferm” noilor tarife anunţate de Donald Trump, care sunt deosebit de dure pentru produsele sale, potrivit AFP, citată de Agerpres
Reacția Chinei
Beijingul promite să riposteze pentru a-şi apăra „drepturile şi interesele”.
Taxele vamale americane „nu respectă regulile comerciale internaţionale şi dăunează grav drepturilor şi intereselor părţilor în cauză„, a acuzat Ministerul chinez al Comerţului chinez.
Reacția Australiei
Premierul australian Anthony Albanese, care a spus că relaţia ţării sale cu Statele Unite riscă să fie deteriorată.
„Aceste tarife nu sunt neaşteptate, dar să fim clari: sunt complet nejustificate”, a declarat prim-ministrul Australiei.
Reacția Braziliei
Parlamentul brazilian a adoptat în unanimitate o „lege a reciprocităţii” care oferă guvernului mijloacele de a răspunde barierelor comerciale din calea exporturilor sale.
Reacția Canadei
„Vom lupta împotriva acestor tarife cu contramăsuri”, a anunţat premierul Mark Carney, potrivit căruia noile taxe vamale vor „schimba fundamental” comerţul internaţional.
Reacția Columbiei
„Guvernul american crede că prin mărirea taxelor vamale asupra importurilor sale în general, poate creşte producţia, bogăţia şi ocuparea forţei de muncă. După părerea mea, aceasta s-ar putea dovedi a fi o mare greşeală”, a afirmat preşedintele Gustavo Petro.
Reacția Danemarcei
„Comerţul globalizat a adus beneficii tuturor (…) Nu înţeleg de ce Statele Unite vor să declanşeze un război comercial împotriva Europei. Nimeni nu câştigă, toată lumea pierde”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen, asigurând că „Europa va rămâne unită. Europa va oferi răspunsuri solide şi proporţionale”.
Reacția Elveţiei
„Interesele economice pe termen lung ale ţării sunt prioritare”, a subliniat preşedinta Karin Keller-Sutter, a cărei ţară este lovită de tarife de 31%.
„Respectarea dreptului internaţional şi a comerţului liber sunt fundamentale”, a adăugat ea, precizând că Berna va „defini rapid ce urmează”.
Reacția Germaniei
Industria chimică germană, pentru care Statele Unite sunt cea mai mare piaţă de export, a îndemnat miercuri UE „să-şi păstreze capul pe umeri”, subliniind că „o escaladare nu va face decât să agraveze daunele”.
Pe de altă parte, Federaţia industriei automobilului din Germania (VDA) a estimat că noile taxe vamale „vor crea doar perdanţi” şi a cerut UE „să acţioneze unit şi cu forţa necesară, continuând să semnaleze disponibilitatea sa de a negocia”.
Reacția Irlandei
Premierul Irlandei Michael Martin a afirmat că „regretă profund” tarifele impuse UE şi le-a cerut celor 27 să răspundă într-un mod „proporţional”.
„Orice acţiune trebuie să fie proporţională şi să vizeze apărarea intereselor companiilor noastre, ale lucrătorilor şi cetăţenilor noştri”, a declarat prim-ministrul, a cărui ţară găzduieşte sediile europene ale marilor grupuri americane şi înregistrează cel mai mare excedent cu Statele Unite dintre toţi membrii UE.
Ea doreşte „să se ajungă la un acord cu Statele Unite, pentru a evita un război comercial care ar slăbi inevitabil Occidentul în beneficiul altor jucători mondiali”.
Reacția Japoniei
Japonia a informat SUA că noile tarife americane, printre care o taxă de 24% asupra produselor japoneze, sunt „extrem de regretabile”, a declarat ministrul comerţului şi industriei, Yoji Muto.
Guvernul Nipon a subliniat că ofensiva vamală americană ar putea contraveni regulilor OMC şi acordurilor bilaterale, a subliniat guvernul nipon.
Reacția Regatului Unit
Regatul Unit doreşte să încheie un acord cu SUA pentru a „atenua”impactul taxelor vamale şi nu intenţionează să riposteze imediat, a anunţat ministrul comerţului Jonathan Reynolds.
„Statele Unite fiind cel mai apropiat aliat al nostru, abordarea noastră constă în a rămâne calmi şi a ne angaja să încheiem acest acord care sperăm să atenueze impactul a ceea ce a fost anunţat” miercuri, a declarat el.
Reacția Thailandei
Premierul Thailandei, Paetongtarn Shinawatra a anunţat că ţara sa are un „plan solid” pentru a răspunde taxelor vamale masive de 36% impuse de Donald Trump la exporturile sale în Statele Unite şi speră să poată negocia o reducere a acestor taxe.
Tânăra pianistă Martina Meola a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian din Elveția
Tânăra pianistă Martina Meola din Republica Moldova a câștigat locul I la Concursul Internațional de Pian „Jeune Chopin” din Lugano, Elveția. Concursul, dedicat redescoperirii muzicii lui Chopin, a adunat tineri talentați din întreaga lume și a fost prezidat de celebra pianistă Martha Argerich, notează MOLDPRES.
„A fost o experiență minunată, plină de emoții de nedescris! Mulțumesc organizatorilor și în special extraordinarei mele profesoare Silvia Limongelli pentru tot efortul și sprijinul acordat”, a scris Martina pe pagina sa de Facebook.
Înainte de competiție, tânăra artistă a susținut un concert la Chișinău pentru a-și prezenta programul, în cadrul inaugurării noului pian Steinway de la Sala cu Orgă.
Ministerul Culturii a felicitat-o pe Martina Meola, subliniind performanța sa remarcabilă și succesul obținut.
„Felicitări, Martina Meola! Suntem mândri că în ajunul acestei competiții importante pentru orice pianist în devenire, Martina Meola ne-a prezentat programul concursului la Chișinău, la concertul de inaugurare a noului pian Steinway”, se arată în mesajul ministerului.
Martina s-a născut pe 28 noiembrie 2012 la Milano. A început studiile muzicale la Școala de Arte „Alexei Stârcea” din Chișinău, iar la doar 9 ani a fost admisă la Conservatorul „Giuseppe Verdi” din Milano, în cadrul programului „Tinere Talente”.