73 de loturi de pește congelat infestat ar fi putut ajunge la piață, în spitale sau școli. Se cer demisii!

În perioada 20 august – 4 octombrie, din 124 de loturi de pește congelat importat în Republica Moldova, 73 de loturi au avut rezultate negative la laborator.

separator
Chiar și așa, peștele cu paraziți a primit certificate de laborator pentru a putea fi comercializat. Este vorba de pește ieftin care este vândut la piață sau instituțiilor publice: spitale, instituții de învățământ sau penitenciare.

Informațiile au fost anunțate, cu puțin timp în urmă, de către premierul Maia Sandu, în cadrul unui briefing anunță jurnal.md. Neregulile grave au fost descoperite după ce, la indicația șefei Guvernului, Corpul de control al prim-ministrului, în colaborare cu poliția au efectuat o serie de verificări la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, care este laboratorul specializat de verificare, inclusiv a peștelui.

„Laboratorul nu a informat ANSA despre neregulile depistate. Toate loturile primeau certificatul veterinar și dreptul de importa și comercializa peștele neconform pe piața noastră. S-a produs o încălcare flagrantă a legii. De regulă, este vorba de pește ieftin. Loturile de pește infestat nu ajung pe polițele magazinelor, ci ajung la piață și s-ar putea să ajungă și în instituții publice: cele de învățământ, medicale și penitenciar”, a declarat Maia Sandu. Premierul a cerut Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să inițieze imediat o anchetă de serviciu cu suspendarea din funcție a tuturor responsabililor de la agenție și laborator.

Totodată, Maia Sandu a cerut Ministerului Educației, cel Sănătății și al Justiției să emită o circulară instituțiilor subordonate să efectueze o verificare minuțioasă a tuturor loturilor de pește achiziționat în ultima perioadă. Șefa Guvernului a solicitat poliției și celor de la ANSA să facă verificări la piață și în locurile unde este comercializat peștele de import.

Maia Sandu a mai cerut lista companiilor implicate în această schemă și introducerea lor în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice, astfel ca aceste companii să nu mai poată niciodată livra produse instituțiilor publice. Totodată, Maia Sandu a îndemnat cetățenii să fie atenți atunci când achiziționează pește congelat. Pe acest caz a fost deschis o cauză penală.

ANSA retrage un lot de ouă din cauza unei bacterii. Consumatorii pot returna produsul

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a inițiat procedura de retragere din rețeaua de comerț și rechemare de la clienți a unui lot de ouă de găină. Cauza retragerii este depistarea prezenței Salmonella în fecalele găinilor ouătoare. 

ANSA a anunțat retragerea unui lot de ouă de găină din rețeaua de comerț. Persoanele care au procurat aceste ouă le pot returna

Lotul de ouă sunt de producție SRL „Aviton Agro” , codul 3MD TR 027, iar perioada de expirare este de la 18 octombrie 2022 până la 29 octombrie 2022.

Persoanele care au achiziționat produse din lotul dat sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate. 

În conformitate cu legislația în vigoare, operatorii care comercializează produse neconforme sunt responsabili de retragerea acestora de pe piață și cooperează cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor privind acțiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar introdus pe piață.  

Pentru informații suplimentare, ANSA îndeamnă oamenii să contacteze administrația SRL „Aviton Agro”, la numărul de telefon +373 029 147 895. 

3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar funcționează

Deși așteaptă rezultate uimitoare, multe persoane ajung să fie dezamăgite la finalul unei curei de slăbire. Unele diete au la bază date științifice, altele mai mult promisiuni. Important este să și găsiți dieta care să vi se potrivească. Nutriționiștii nu recomandă pierderea bruscă în greutate, cu diete severe, ci mai degrabă adoptarea unei stil alimentar sănătos, care să dea rezultate pe termen lung.

Iată 3 diete sănătoase și eficiente, care au fost dovedite științific:

1. DIETA LOW CARB

Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați este perfectă pentru persoanele care au nevoie să slăbească și care au probleme de sănătate. Este flexibilă, permițându-vă să vă ajustați aportul de carbohidrați în funcție de obiectivele impuse. Această dietă este bogată în legume, carne, pește, ouă, fructe, nuci și grăsimi, dar săracă în amidon, zaharuri și alimente procesate.

2. DIETA MEDITERANEANĂ

Dieta mediteraneană este o dietă pe care mulți nutritioniști o laudă, fiind extrem de apreciată. S-a dovedit că ajută la slăbit, dar e benefică și pentru santate. Dieta mediteraneană a fost bine studiată și e deosebit de eficientă pentru prevenirea bolilor de inimă.
Aceasta se bazează pe alimentele care erau consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană în secolul al XX-lea și mai devreme.

Ca atare, include o mulțime de legume, fructe, pește, carne de pasăre, cereale integrale, leguminoase, produse lactate și ulei de măsline extravirgin.

3. DIETA PALEO

În prezent, este dieta Paleo este cea mai populară dietă din lume. Aceasta presupune să mănânci multe alimente neprelucrate – practic să te hrănești așa cum o făceau strămoșii nostri cu sute de ani în urmă.

sursa: www.digi-life.tv

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din cadrul Postului de Inspecție la frontieră Leușeni au identificat un lot de arahide, în cantitate de 22.940 kg, care nu corespunde cerințelor fitosanitare.

ANSA a identificat circa 23.000 kg de arahide contaminate cu dăunători

În urma desfășurării controlului s-a depistat că lotul este contaminat cu dăunători în stare vie (Oryzaephilus surinamensis).

Astfel, ANSA a întocmit actul de retur și a interzis intrarea lotului pe teritoriul Republicii Moldova.

O moldoveancă de 22 de ani a murit într-un grav accident în România. Viitorii ei socri și fiul acestora au decedat și ei
Articolul anterior
Antonia a dezvăluit complexul pe care îl are încă din copilărie
Articolul următor