Faptul că ştii să te alimentezi echilibrat şi corect te ajută să îţi păstrezi organismul sănătos şi să eviţi disfuncţiile la nivelul organelor digestive. S-a constatat că viteza cu care ingerezi alimentele înfluenţează asupra poftei de mâncare, digestiei, dar şi asupra greutăţii corporale. Există mai multe motive pentru care nu este potrivit să grăbeşti introducerea alimentelor în stomac.
1. Mâncatul lent reduce apetitul
Dacă mănânci mai lent, pofta de mâncare se reduce treptat. Creierul are nevoie de circa 15-20 de minute pentru a transmite semnale că eşti deja sătul. Este nevoie de ceva timp ca să te simţi sătul, aşa că oferă organismului această oportunitate. Când înghiţi mâncarea repede, rişti să mânânci prea mult până simţi senzaţia de saţietate.
2. Mâncatul lent ajută la controlul greutăţii corpului!
În urma unor studii au fost găsite dovezi că există o legătură directă între viteza de consum a alimentelor şi indicele de masă corporală.
Nutriționista Tamara Duker Freuman: “Servește micul dejun ca o prințesă, prânzul ca o regină și cina ca o cerșetoare!”
Aşadar, nu mânca în grabă, dacă doreşti să îţi menţii silueta.
3. Mâncatul lent ameliorează digestia
Se ştie că digestia începe în gură unde saliva se amestecă cu alimentele şi începe prin a le descompune astfel încât organismul să le poată digera şi transforma în energie. Dacă vei mesteca lent mâncarea, atunci digestia va fi completă. Cu alte cuvinte, cu cât vei mesteca mai mult, cu atât mai bună va fi digestia alimentelor.
4. Mâncatul lent te ajută să savurezi gustul mâncării
În timp ce mesteci lent alimentele, gustul acestora este perceput mult mai intens, iar acest lucru probabil influenţează şi senzaţia de saţietate, satisfacţia alimentaţiei.
Ce pun chinezii în mâncare pentru a trăi mai mult?
Doar dacă mesteci minuţios alimentele poţi distinge diferite nuanţe ale gustului, textura şi aromele bucatelor, iar alimentele devin mai savuroase.
5. Alegi alimente de calitate înaltă
Amatorii de îngurgitare rapidă tind să mănance mai mult, în detrimentul calităţii. Chiar dacă, din raţiuni financiare, procuri o cantitate mai mică de alimente, vei putea mânca mai puţin, dar mai calitativ şi mai gustos.