Anisakiile (mai ales anisakis simplex) sunt viermi care trăiesc în stare larvară în cavitatea abdominală şi în muşchii peştilor de apă de mare ca heringul, morunul şi macroul.
Pe pagina de facebook chisinau.fail a fost postată o poză cu macrou plin de paraziţi.
„Magazinul Velmart, str. Constantin Brîncuş, macrou şi helminţi cadou”, a comentat Tatiana poza postată de ea.
„Dintre paraziții care se pot transmite la om, mai frecvent este Anisakis sp., un vierme alb în formă de arc de ceas care este stadiul larvar al unor nematode (viermi cilindrici). Acesta se poate depista la unii pești de apă sărată, în special la hering și macrou și se găsesc pe viscere sau în carne. La șalău, somn și biban se întâlneşte mai frecvent Eustrongylides excisus, E. mergorum, paraziţi zoonotici şi care conferă aspect dizgraţios. În ovarele de ştiucă pot fi uneori depistate larvele plerocercoide de Diphyllobothrium latum ce produc difilobotrioza umană aceatsa fiind tenia cu cea mai mare dimensiune ce poate parazita omul”, a menţionat Călin-Decebal Cojocaru, medic veterinar specialist animale acvatice, pentru www.pentrutimisoara.ro
Scapă de paraziţi şi excesul de greutate cu două ingrediente
Specialiștii spun că din punct de vedere al celor mai sănătoși sau corespunzători pești sunt cei sălbatici, adică păstrăv, crap, somn, biban, platică, babușcă, șalău. Totodată, dacă peștele este congelat, paraziții mor şi nu se pot transmite la om.