Ţi-am pregătit câteva sfaturi şi trucuri, despre cum să păstrezi ierburile fragede şi verzi mai mult timp. Ne vom referi aici la ierburile ce au textura moale, cum ar fi busuiocul, pătrunjelul, coriandrul, menta şi nu la cele mai robuste, precum rozmarinul. Aşadar:
1. Alege pentru consum ierburi fragede, crocante, de o culoare intensă, la care ar trebui să simţi mirosul frunzelor apropiindu-le la doar 7-8 cm distanţă de nas.
2. Nu le spăla deocamdată! Dacă faci asta, scurtezi viaţa frunzelor, din cauza excesului de umiditate, care le atârnă în jos. Amână spălarea ierburilor până înainte de a le folosi în bucate.
3. Taie scurt baza tulpinilor, la fel cum faci cu un buchet de flori proaspete, și pune-le într-un pahar cu 2-3 cm de apă. Ai grijă să nu le aşezi înghesuit, întrucât ierburile au nevoie de spaţiu pentru a respira.
4. Acoperă-le uşurel cu o pungă de plastic și păstrează-le în frigider. Cu excepția busuiocului! Acesta se ţine la temperatura camerei. Când apa din pahar devine tulbure, schimb-o, zilnic sau la fiecare două zile.
Vei păstra, în acest mod, ierburile tale proaspete şi fragede aproximativ cinci zile. Apoi, când vine timpul să le foloseşti în bucate delicioase şi aromate, ia-le din frigider, spală-le sub jetul de apă sau într-un bol cu apă.
• Indiferent de cum le clăteşti, un lucru este necesar – ierburile trebuie să fie complet uscate înainte de a le utiliza.
• Poţi răzui frunzele de pe tulpini cu un cuţit ascuţit, ţinând mănunchiul cu o mână, dacă nu ai nevoie de frunze întregi, după care mărunţeşte frunzele.
• Poţi toca frunzele simplu ori le poţi, chiar, rupe delicat întregi, pentru o abordare mai rustică.
• Foloseşte cât mai multe ierburi proaspete în toate bucatele! Pune-le la garnitura de paste, amestecă frunzele cu o salată de crudităţi, transformă-le în pesto sau incorporează-le în ulei. Când îţi pare că unui fel de mâncare îi ,,lipseşte ceva’’, de obicei sare, acid sau prospețime, ai nevoie, de fapt, de ierburi. Acestea definesc savoarea tuturor bucatelor pe care le atingi!