Din ce sunt preparaţi de fapt ,,micii’’ din comerţ?

O echipă de experţi care activează în domeniul protecţiei consumatorului a cercetat nu mai puţin de 25 de feluri de mici din comerţ, preparaţi din carne tocată, de la diferiţi producători. Rezultatele studiului sunt şocante! Mai mult de jumătate din mici conţineau doar 50% carne, în timp ce monoglutamatul de sodiu şi nitratul de potasiu, aditivi suspecţi, erau prezenţi în aproape toate produsele.

separator

49189carne-de-mici-1

Asociatia Pro Consumatori din România a achizitionat din hipermarketuri 25 de tipuri de mititei, în vederea cercetării conţinutului acestor produse şi potenţialelor efecte asupra sănătăţii consumatorilor. Au fost analizate sortimente de mici fabricate sau distribuite de către lanţuri de magazine precum Auchan, Integra, Suraki, Cora, Galli Gallo, Agro Ardeal, Doly Com Distributie, Carrefour, Valmar, Angst, Mega Image, Pedra Meat Expres, Smithfield, Westfleisch, Lidl, Penny şi Kaufland.

Studiul realizat de către experţii APC a fost coordonat de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. Experţii au cercetat ingredientele din compoziţia produselor, identificarea aditivilor alimentari ce prezintă un risc de apariţie a unor afecţiuni medicale, în cazul unui consum constant şi pe termen lung.

Mititeii sunt semipreparate culinare fabricate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii de animale, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.

Experţii au constatat că la fabricarea mititeilor analizati s-au folosit de fapt următoarele ingrediente: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănina, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucsoara, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroza, maltodextrina, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vita, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibra de soia, fibre vegetale, arome, aroma de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.

Mai mult de jumătate din mici aveau indicată în compoziţie doar 50% carne!

Doar 10 produse de mititei, Valmar de la Plescoi, Galli Gallo, Auchan, Mega Image, Agro Ardeal, Cora, Smithfield, Angst, Doly (Kaufland), prezentau pe etichetă un conţinut de 61,5%  – 90% carne.

La 28% dintre produse nu era specificat conţinutul de carne, fapt ce, în România, contravine prevederilor legale.

Mititei_Agro-Ardeal

În schimb, în toate caserolele de mititei  s-a folosit bicarbonat de sodiu; arome – la 40% dintre mititeii analizaţi;  ascorbat de sodiu – la 32%; acid ascorbic – la 32%; carmin – la 28%; acetat de sodiu – la 28%; nitrat de potasiu – 20%; aromă de fum – 20%, monoglutamatul de sodiu – 12%;  citratul de sodiu – la 8%; acidul citric –la 4%; lactatul de sodiu – la 4%; izoascorbatul de sodiu – la 4%; procolor şi superfrich – 4%.

Mititei_Vanatoresti

Arome – termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă şi care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul şi/sau gustul.

Aroma de fum – produs obţinut prin fracţionarea şi purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracţii primare de gudron şi/sau arome de fum derivate.

Următorii aditivi, periculoşi pentru sănătate, au fost folosiţi la fabricarea micilor

E120 – carminul sau acidul carminic este un colorant roşu strălucitor care se obţine dintr-o specie de insecte numită cosenila. Carminul nu este recomandat în alimentaţia copiilor pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, erupţii cutanate şi distruge vitamina B12.

Mititei_Auchan

E252 – nitratul de potasiu, se foloseşte în calitate de conservant şi face parte din grupa e-urilor suspecte. La temperaturi ridicate sau în stomac, nitraţii pot fi convertiţi în nitriti (E250). Nitriţii de sodiu reactionează cu proteinele şi formează substanţe cancerigene numite nitrozamine. Nitriţii pot genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

E262 – acetatul de sodiu, se foloseşte ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic.

E300 – acid ascorbic sintetic, este un agent antioxidant obtinut din glucoza şi care în cantităţi mari poate produce diaree, atacă smalţul dinţilor şi formează calculii la rinichi.

E301 –ascorbatul de sodiu, se foloseşte ca antioxidant şi este  sarea de sodiu a acidului ascorbic.

E316 – izoacorbatul de sodiu, este o substanţă care prelungeste perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale şi ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase şi creşterea nivelului de colesterol.

E325 – lactatul de sodiu, acidul lactic şi lactaţii sunt utilizaţi drept conservanţi, în special împotriva drojdiilor şi fungilor, fiind folosit şi pentru a creşte stabilitatea antioxidanţilor şi pentru a preveni uscarea diferitelor produse. Se obţine din fermentaţia bacteriană pe amidon şi melasa.

E330 – acidul citric, agent de reglare a acidităţii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.

E331 – citraţii de sodiu, săruri de sodiu ale acidului citric, sunt folosiţi si ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome, produce efecte secundare ca greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie etc.

E500 – bicarbonatul de sodiu, este un agent de afânare reprezentând o componenta a prafului de copt. Rolul bicarbonatului este de a fragezi carnea şi de a o afâna (dioxidul de carbon eliminat la cald formeaza goluri care dau elasticitate şi volum micilor).

Mititei_Auchan_02

E621- monoglutamatul de sodiu este un potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci.

Mititei_Cora_01

„La alegerea unei caserole de mici trebuie să se aiba în vedere pe de o parte conţinutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte celelalte ingrediente din compoziţie.  Trebuie să se evite acei mici care au în compoziţie arome, aroma de fum şi aditivi alimentari, precum glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale şi fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate ( 5 – 7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 – 4 grade celsius) pe perioada valabilităţii”, subliniază conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC.

sursa

Sirop cu aromă în loc de miere. ANSA inițiază controale

În cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit ,,MIERE ARTIFICIALĂ”, informează unica.md ccu referire la un comunicat al Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cu privire la cerințele de etichetare și introducere pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere”.

În conformitate cu articolul 3 din Legea apiculturii  nr.70 din 30.03.2006:

„MIEREA” este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în denumirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.

Totodată, conform articolului 6 alin. (1) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare:

Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar şi anume:

– referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția…;

– să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.

Respectiv, se atestă faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de: Медовик”,  „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul Мед – miere în limba rusă). În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.

Drept urmare,  utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor ,,Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient.

Menționăm că: Responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar!

În acest context solicitam tuturor operatorilor din domeniul alimentar:

  • care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de ,,Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.
  • care produc produse de patiserie să se abțină de la utilizarea denumirilor de  Медовик”,  „Медовый”,  dacă în calitate de ingredint nu este utilizată mierea naturală.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale, vor acorda o atenție sporită respectării Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în suma până la 25.000 lei.

Cum putem păcăli foamea cu un singur aliment

Carmen Brumă a dezvăluit în mediul online care este alimentul care oferă cea mai mare sațietate. Nutriționista a testat pe pielea ei acest aliment și spune că ei îi ține de foame până după prânz, scrie unica.ro.

Carmen Brumă este mereu activă în mediul online, pe rețelele de socializare, unde vine adesea cu sfaturi prețioase legate de sănătate și nutriție. De data aceasta, partenera de viață a lui Mircea Badea a vorbit despre un aliment care, mâncat dimineața, ne oferă o senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. Carmen Brumă spune că ea personal mănâncă acest produs dimineața și îi ține de foame până după prânz.

„Studiul randomizat controlat, făcut de mine! De mine, pe mine. Acest studiu a constatat că dintre toate alimentele pe care poți să le mănânci dimineața, oul fiert îți dă cea mai mare senzație de sațietate. Chestia aceasta este și demonstrată, dar eu vă spun strict din experiența mea. Oul are un indice de sațietate foarte mare, dar din experiența mea nimic nu te satură cum o face oul fiert. Mănânci unul, două sau trei ouă dimineața și, clar, nu îți mai este foame până după prânz încolo, în cazul meu. Dacă mai pun și niște fibre, legume și o felie de pâine, parfum”, a spus Carmen Brumă într-o sesiune de InstaStories.

Cu o altă ocazie, tot pe Instagram, Carmen Brumă le-a spus internauților ce mănâncă într-o zi aglomerată, în care are multe filmări. În primul rând, nutriționista își începe ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi uremază un mic dejun rapid, dar sățios și nutritiv.

„Ce mănânc într-o zi de filmare? Îmi încep aproape întotdeauna ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi, prima masă este compusă dintr-un ou fiert, o roșie, cafea cu două cupe de colagen. Nu îmi place să mănânc foarte mult înainte de filmare” – a explicat Carmen Brumă într-un clip postat pe Instagram. Cea mai consistentă masă a zilei este cea de prânz, iar aceasta este compusă din carbohidrați și legume. Bineînțeles, ea nu uită pe parcursul zilei de hidratare.

„Masa a doua este compusă din friptură de porc, fasole verde, cartofi la cuptor, plus două salate. Hidratarea e foarte importantă pentru mine, pentru că mă ajută să am o stare de sațietate și să controlez mai bine poftele. Beau aproximativ doi litri de apă și o cafea” – a adăugat nutriționista. Ultima masă a zilei, cina, este la fel de lejeră și tot la fel de bogată în nutrienți ca micul dejun „Masa a treia este compusă din 250 de grame de iaurt grecesc, 2 cupe de colagen, 1 cupă pudră proteică – afine, semințe, amestec de tărâțe” – a încheiat Carmen Brumă.

Pe lângă faptul că este gustos şi zemos, pepenele roșu are multe beneficii

Pe lângă faptul că este gustos şi zemos, pepenele roșu este o sursă excelentă de hidratare, în special, pe timp de vară. Iar o cură de câteva zile cu acest minunat fruct te scapă de multe probleme ale tractului urinar.

Pepenele roșu “curăţă” rinichii

Compus în proporţie din 90% apă, pepenele verde este un excelent remediu natural împotriva multor probleme de sănătate şi un izvor de hidratare perfect.

Graţie efectului diuretic pe care îl are, acesta elimină toxinele din organism, curăţă ficatul şi intestinul subţire, stimulează digestia şi combate colesterolul. Dacă suferi de afecţiuni ale tractului urinar, cu unele excepţii (vezi contraindicaţiile mai jos), nu rata cura cu pepene verde. Trebuie doar să consumi cel puţin zece zile pe lună în perioada de vară – toamnă acest fruct. Cea mai cunoscută reţetă în acest caz este: fă timp de o săptămână în fiecare seară (în jurul orei 20.00) baie cu apă caldă, se relaxează muşchii şi se dilată căile urinare, după care consumă pepene verde.

Atenţie, însă, cura cu pepene verde este contraindicată persoanelor care suferă de: pietre la rinichi, insuficienţă renală, pielonefrită, diabet zaharat, boli ale pancreasului, gastrită cronică, ulcer gastric, colită.

În plus, are o valoare nutritivă foarte importantă, conţine vitamine, fibre, calciu, acid folic, magneziu şi potasiu, acizi organici şi enzime. Iar vitaminele A, C şi B6 prezente în pepenele verde au o importanţă deosebită pentru sănătatea ochilor, întărirea sistemului imunitar şi combaterea anxietăţii. Deoarece conţine mai mult licopen decât oricare alt fruct sau legumă este un antioxidant eficient în prevenirea cancerului de prostată, uterin şi esofagian.

Slăbeşte sănătos cu pepene verde

Şi dacă tot faci o cură cu pepene verde, află că vei rezolva problema constipaţiei (consumă dimineaţa 1-2 felii de pepene roşu şi nu mânca nimic timp de câteva ore). Acest fapt ajută şi la purificarea organismului, astfel vei scăpa de kilograme în plus. Iar pe lângă o siluetă perfectă vei observa îmbunătăţiri ale aspectului pielii tale. Pentru că luptă cu celulita, face tenul mai frumos şi mai strălucitor, datorită dezintoxicării organismului, or, se ştie că problemele pielii încep din interior.

Important -pepenele verde se consumă proaspăt, nu ţinut la frigider şi nu se face suc din el, pentru că se oxidează foarte repede. Nu arunca coaja deoarece partea albă a fructului conţine clorofilă, enzime, acizi organici cu rol de acţiune antibacteriană şi antifungică.

Găseşte « frumuseţea » în pepenele verde :

  1. Cubuleţe de gheaţă din pepene verde. Îngheaţă sucul de pepene verde în congelator. Ia un cubuleţ pregătit de gheaţă şi masează pielea feţei. Lasă sucul pe faţă timp de 15-20 de minute, apoi clăteşte faţa cu apă rece şi aplică o cremă hrănitoare. Această mască îţi va tonifia şi împrospăta perfect faţa.
  2. Loţiunea din pepene verde combinat cu suc de piersici, preparată în condiţii casnice este benefică pentru orice tip de ten.
  3. Loţiunea din suc de pepene verde şi castravete este indicată în cazul arsurilor şi cuperozei, iar dacă adaugi în această loţiune alcool vei obţine un compus excelent împotriva acneei purulente.
  4. Loţiune hidratantă – la 400 ml suc de pepene verde adaugă o lingură de miere şi o linguriţă de sare de bucătărie. Amestecă până la dizolvare, apoi stoarce compoziţia şi adaugă 200 ml de alcool. Cu loţiunea obţinută şterge faţa în prealabil curăţată şi lăsă-o timp de 1- 2 ore să acţioneze. Ea se păstrează în frigider mult timp (până la un an de zile).
  5. Mască din pepene verde cu argilă curăţă şi hrăneşte tenul. Aplică pe faţă un amestec obţinut dintr-un pahar de suc de pepene verde cu o lingură de argilă şi lasă-l timp de 15 minute să-şi facă efectul, apoi îndepărtează-l cu apă călduţă.

Să avem sănătate!!!

Revoltător! Benzile elastice pentru păr din China sunt fabricate din prezervative folosite şi ar putea răspândi boli cu transmitere sexuală
Articolul anterior
Cum arătau albumele foto în trecut și cum arată acum!
Articolul următor