Reguli de alimentație bazate pe cele patru elemente ale naturii

Autorul cărții ”A Natural History of Transformation”, Michael Pollan, este unul din pionierii care au transformat modul de gândire referitor la alimentație. El a scos la iveală multe detalii șocante despre lanțul alimentar modern, precum și conexiunile care există între modul în care mâncăm și starea de sănătate pe care o avem.

separator
Reguli de alimentație bazate pe cele patru elemente ale naturii

El crede că poți controla dieta ta și sănătatea, dacă pur și simplu, gătești alimentele singur și stai departe de produsele procesate.

Iată regulile alimentare bazate pe cele patru elemente ale naturii: apă, aer, pământ și foc.

apaApa

Autorul spune că este de dorit să renunți la sosurile din magazine, cum ar fi ketchup, și să pregătești mâncarea folosind condimente în momentul preparării. Nu trebui să dai gust bucatelor întrebuințând substanțe chimice, când natura îți oferă diverse arome și gusturi care, cu siguranță, vor oferi savoare bucatelor tale.

Revenind la legătura dintre alimente și apă, Pollan recomandă o metodă de gătit cu ”Apa magică” sau dashi (este o supă limpede, tradiţională japoneză preparată prin fierbere molcomă în lichid a ingredientelor). Astfel vei da savoare cărnii sau altor preparate, doar prin faptul că ai folosit condimentele la fierbere.

aerAer

Aer este o componentă majoră în cele trei cicluri de preparare a pâinii (făină, aluat, pâine). Pollan te îndeamnă să stai departe de pâinea din comerț. Etichetele sunt de multe ori confuze și înșelătoare. Multe companii pretind că produsul lor conține „100% făină integrală” sau „cereale integrale”, atunci când de fapt mai au și alte ingrediente. El consideră că dacă o pâine rezistă mai multe zile, atunci cu siguranță conține și alte substanțe chimice pentru a nu se altera acest produs.

pamantPământ

Încercă să introduci mai multe alimente fermentate în dieta ta. Fermentarea este un proces natural care transformă strugurii în vin, lapte în iaurt sau legumele în murături. Alimentele fermentate sunt benefice pentru sănătatea ta, deoarece neutralizează substanțele chimice care blochează absorbția nutrienților. Utilizarea la scară largă a antibioticelor și altor medicamente, pe lângă faptul că ne ajută la un moment dat să scăpăm de unele boli, subminează sănătatea noastră. Iar prin consumul de alimente fermentate, poți asigura organismul cu bacterii bune, întărind sistemul imunitar.

focFoc

Avem tendința să folosim aparate care să ne ușureze munca la bucătărie (mă refer la gătit). Facem clic pe câteva butoane și așteptăm ca, cuptorul cu microunde să ne prepare rapid bucatele. Autorul, însă, te îndeamnă să renunți la această metodă și să folosești grătarul, cuptorul, prepararea la aburi sau chiar fierberea.

A scris o carte despre lupta ei cu obezitatea!
Articolul anterior
LILU: „Un medic mi-a spus că probabilitatea să fiu infertilă este foarte mare. Dar minuni există!”
Articolul următor
Alte articole interesante