Trucurile culinare de la Jamie Oliver! Cum salvezi o mâncare în care ai scăpat prea multă sare

Cum să păstrezi pâinea proaspătă mai mult timp, cum să îndepărtezi uşor excesul de grăsime din ciorbă, dar şi ce ingredient să foloseşti pentru a obţine o salată mai savuroasă? Celebrul bucătar britanic Jamie Oliver oferă în emisiunile sale o mulţime de sfaturi culinare graţie cărora gătitul devine mai uşor, dar şi preparatele ies mai gustoase. Iată câteva dintre lecţiile numai bune de aplicat în bucătarie, ale lui Jamie Oliver:

separator

jo1. Pâinea care şi-a pierdut din prospeţime poate fi recuperată dacă o păstram într-o pungă de hârtie în care am pus o bucată de ţelină proaspată.

2. Se mai întâmplă ca ciorbele şi sosurile pe care le gătim să iasă uneori prea pline de grăsime sau ulei. Există un truc la care poţi apela! Pune un cub de gheaţă în ciorbă, supă, sos şi vei vedea că atrage grăsimea în jurul lui, după care elimină surplusul cu o spatulă sau o lingură.

Câteva trucuri mici, însă utile la prepararea bucatelor!

3. La fel de neplăcut poate fi să pui o cantitate prea mare de sare în mancare. Însa şi în acest caz poţi ,,repara’’ preparatul dacă pui un cartof curat şi spălat în cratiţă timp de 20 de minute ca să absoarbă excesul de sare.

4. Pentru a nu lungi inutil timpul de preparare al unui fel de mâncare, adaugă doar apă fierbinte pe parcurs, dacă este nevoie. Nu turna niciodată apa rece pentru că aceasta încetineşte procesul termic.

5. Până şi orezul care s-a lipit de fundul cratiţei şi a căpătat un gust neplăcut, uşor afumat, poate fi salvat. Aşază felii de pâine albă proaspătă deasupra orezului pentru 10 minute până când vor absorbi mirosul neplăcut.

6. Laptele proaspăt rezistă mai multă vreme dacă adaugi în sticlă un praf de sare imediat după deschidere.

7. Nu depozita roşiile sau citricele în frigider pentru că îşi pierd foarte repede aroma la temperaturi scăzute.

Alimente pe care să nu le păstrezi niciodată în frigider

8. O salată cu adevărat gustoasă poate fi obţinută dacă pui ingrediente mereu salvatoare, ca usturoiul, ceapa roşie, sarea de mare, uleiul de măsline, oregano, busuioc, dar şi piperul negru proaspăt măcinat.

Jamie Oliver consideră că salatele coapte sau calde sunt la fel de gustoase. Se taie diverse legume în felii, împreună cu bucăţele de usturoi şi felii de roşii puţin fripte pe grătar, se presară ierburile aromate preferate şi se dă toata aceasta compoziţie la cuptor, timp de câteva minute. Gustul va fi cu adevărat îmbietor.

Pestele gras, de tipul somonului, se prepară perfect pe grătarul încins dacă îl laşi aproximativ 4 minute şi jumătate să se gătească pe partea cu pielea, la foc mediu, fără să-l întorci, şi alte 3 minute pe partea cu carnea.

sursa

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Sirop cu aromă în loc de miere. ANSA inițiază controale

În cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit ,,MIERE ARTIFICIALĂ”, informează unica.md ccu referire la un comunicat al Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cu privire la cerințele de etichetare și introducere pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere”.

În conformitate cu articolul 3 din Legea apiculturii  nr.70 din 30.03.2006:

„MIEREA” este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în denumirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.

Totodată, conform articolului 6 alin. (1) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare:

Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar şi anume:

– referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția…;

– să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.

Respectiv, se atestă faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de: Медовик”,  „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul Мед – miere în limba rusă). În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.

Drept urmare,  utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor ,,Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient.

Menționăm că: Responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar!

În acest context solicitam tuturor operatorilor din domeniul alimentar:

  • care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de ,,Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.
  • care produc produse de patiserie să se abțină de la utilizarea denumirilor de  Медовик”,  „Медовый”,  dacă în calitate de ingredint nu este utilizată mierea naturală.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale, vor acorda o atenție sporită respectării Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în suma până la 25.000 lei.

Cum putem păcăli foamea cu un singur aliment

Carmen Brumă a dezvăluit în mediul online care este alimentul care oferă cea mai mare sațietate. Nutriționista a testat pe pielea ei acest aliment și spune că ei îi ține de foame până după prânz, scrie unica.ro.

Carmen Brumă este mereu activă în mediul online, pe rețelele de socializare, unde vine adesea cu sfaturi prețioase legate de sănătate și nutriție. De data aceasta, partenera de viață a lui Mircea Badea a vorbit despre un aliment care, mâncat dimineața, ne oferă o senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. Carmen Brumă spune că ea personal mănâncă acest produs dimineața și îi ține de foame până după prânz.

„Studiul randomizat controlat, făcut de mine! De mine, pe mine. Acest studiu a constatat că dintre toate alimentele pe care poți să le mănânci dimineața, oul fiert îți dă cea mai mare senzație de sațietate. Chestia aceasta este și demonstrată, dar eu vă spun strict din experiența mea. Oul are un indice de sațietate foarte mare, dar din experiența mea nimic nu te satură cum o face oul fiert. Mănânci unul, două sau trei ouă dimineața și, clar, nu îți mai este foame până după prânz încolo, în cazul meu. Dacă mai pun și niște fibre, legume și o felie de pâine, parfum”, a spus Carmen Brumă într-o sesiune de InstaStories.

Cu o altă ocazie, tot pe Instagram, Carmen Brumă le-a spus internauților ce mănâncă într-o zi aglomerată, în care are multe filmări. În primul rând, nutriționista își începe ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi uremază un mic dejun rapid, dar sățios și nutritiv.

„Ce mănânc într-o zi de filmare? Îmi încep aproape întotdeauna ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi, prima masă este compusă dintr-un ou fiert, o roșie, cafea cu două cupe de colagen. Nu îmi place să mănânc foarte mult înainte de filmare” – a explicat Carmen Brumă într-un clip postat pe Instagram. Cea mai consistentă masă a zilei este cea de prânz, iar aceasta este compusă din carbohidrați și legume. Bineînțeles, ea nu uită pe parcursul zilei de hidratare.

„Masa a doua este compusă din friptură de porc, fasole verde, cartofi la cuptor, plus două salate. Hidratarea e foarte importantă pentru mine, pentru că mă ajută să am o stare de sațietate și să controlez mai bine poftele. Beau aproximativ doi litri de apă și o cafea” – a adăugat nutriționista. Ultima masă a zilei, cina, este la fel de lejeră și tot la fel de bogată în nutrienți ca micul dejun „Masa a treia este compusă din 250 de grame de iaurt grecesc, 2 cupe de colagen, 1 cupă pudră proteică – afine, semințe, amestec de tărâțe” – a încheiat Carmen Brumă.

2 măști care-ți vor micșora porii!
Articolul anterior
Zeci de copii, infectați cu un enterovirus ce poate cauza complicații la nivelul creierului! Alertă medicală în Spania
Articolul următor