Cele mai bogate alimente în fibre, esenţiale pentru sănătate şi menținerea greutății

Alimentele care conţin fibre sunt esenţiale atât în alimentaţia copilaşilor, cât şi a adulţilor. Exista o multitudine de alimente comestibile cu un conţinut ridicat de fibre, ce te pot asigura cu acel necesar zilnic de 20-30 de grame.

separator

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este alimente-bogate-in-fibre.jpg

Fibrele dietetice din alimente, fie ele solubile sau insolubile, posedă o serie de beneficii pentru sănătate:

  • Ameliorează digestia, îmbunătăţesc funcţia tractului gastrointestinal;
  • Înlătură constipaţia şi previn hemoroizii, fiind ca şi o ,,curăţătorie’’ pentru intestin;
  • Îmbunătaţesc tenul, combat îmbătrânirea precoce a organismului, excesul ponderal şi obezitatea;
  • Ameliorează digestia şi buna funcţionare a intestinelor la copilasi;
  • Servesc ca hrană pentru bacteriile ,,prietenoase’’ din intestin, contribuind şi la multiplicarea acestora;
  • Alimentele bogate în fibre sunt alimente de frunte în dietele de slăbire. Păstrează pe timp îndelungat senzaţia de saţietate. Nu există dietă de slăbire sănătoasă, fara adiţie de alimente cu conţinut înalt de fibre!
  • Fibrele leagă colesterolul în intestin şi îl elimină din organism, micşorând, astfel, nivelul de colesterol ,,rău’’ în sânge;
  • Ele scad riscul formării plăcilor de grăsime pe pereţii arterelor, prevenind boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, diabet zaharat tip 2, sindrom metabolic etc;
  • Fibrele dietetice previn cancerul de colon;
  • Fibrele formează în intestin o masă gelatinoasă, ce întârzie şi împiedică absorbţia de zahăr, fiind  incluse activ în dieta celor cu diabet zaharat;
  • Ele hidratează organismul, pentru că, în acelaşi timp, consumul lor creşte şi necesitatea de apă.

Include în alimentaţie alimentele bogate în fibre, care convin stării tale de sănătate:

  • fie că vrei să le introduci în dieta copilului,
  • fie că vrei să te menţii în formă, să păstrezi greutatea sau să slabeşti, să remodelezi corpul şi atunci, le alegi pe acele care nu te încarcă cu calorii în plus,
  • fie că vrei să creezi un obicei sănătos în alimentaţie,
  • fie că ai nevoie să consumi acele alimente cu fibre care îţi sunt binevenite, având efect carminativ, sau nu-ţi produc flatulenţă în exces,
  • fie că le alegi pe cele care te asigură concomitent şi cu acizi graşi esenţiali Omega 3, Omega 6 etc.
  • fie că vrei să le mănânci pe acele care îţi plac.  Decizia îţi aparţine!

Îţi prezentăm, mai jos, tabelul cu alimentele ce conţin fibre (aranjate în ordine descrescătoare a cantităţii lor, exprimate în grame la 100 g produs).

Concluziile îţi aparţin, fie că este vorba de tărâţe sau cereale integrale de orz, ovăs, orez brun, negru, secară, mei; ierburi uscate şi condimente; ciocolată neagră; seminţe de floarea soarelui, in, susan sau chia; nuci, alune,migdale; fasole, linte, mazăre, dovlecei, varză, morcovi, broccoli; pere, mere, avocado, kiwi, portocale, curmale,prune uscate, zmeură, merişor, afine, mure sau banane!

Tărâţe de porumb, brută 79,00
Tărâţe de grâu, brută 42,80
Specii uscate de rozmarin, oregano, cimbru, busuioc 42,60
Alge marine uscate 36,00
Chia seminţe 34,00
Pudră de cacao 34,00
Pătrunjel uscat 32,70
Mentă uscată 29,80
Ardei iute uscat 28,70
Seminţe de in 27,30
Specie de piper roşu, cayenne 27,20
Frunze de dafin 26,30
Piper negru 25,30
Specie turmeric 22,70
Tărâţe de orez, brută 21,00
Soia, seminţe prăjite 17.70
Năut, seminţe mature, crude 17.40
Orz decojit 17,30
Susan, seminţe 16,90
Cocos, miez 16,30
Orz procesat 15,60
Fasole neagră 15,50
Tărâţe de ovăs, crudă 15,40
Fasole roşie , fasole albă 15,20
Popcorn alb 15,10
Secară 15,10
Rozmarin proaspăt 14,00
Grâu alb, moale 12 70
Nuci, migdale 12 50
Susan, seminţe 11,80
Seminţe de floarea-soarelui 11,50
Frunze de viţa de vie, crude 11,00
Alune de pădure 11,00
Migdale 10,90
Ciocolată, neagră, 70-85% cacao 10,90
Alac crud 10 70
Coajă de lămâie 10,60
Coajă de portocală 10,60
Ovăz 10,60
Fistic 10,30
Smochine uscate  9,80
Alune spaniole  9,50
Soia, seminţe crude  9,30
Mei  8,50
Macaroane din grâu integral, crude  8,30
Ciocolată, neagră, 60-69% cacao  8,00
Linte fiartă  7,90
Afine, uscate  7,50
Pere, uscate  7,30
Caise, uscate  7,30
Prune, uscate  7,10
Pâine de grâu integrală  7,00
Soc, boabe crude  7,00
Ciocolată, neagră, 45- 59% cacao  7,00
Fulgi de cereale 7,00-15,00
Nuci  7,00
Avocado  6,80
Coacăze uscate  6,80
Stafide uscate  6,80
Kumquat, crud  6,50
Zmeură, proaspată  6,50
Pâine din secară  6,00
Seminţe de dovleac  4,00
Pere, uscate  6,40
Fasole alba, fiartă  6,40
Afine, uscate  5,70
Guave  5,40
Anghinare, crude  5,40
Mure proaspete  5,30
Frunze de cartof dulce, crude  5,30
Mazăre fiartă  5,00
Cuşcuş  5,00
Pâine cu tărâţe de ovăz  5,00
Rădăcină de lotus, crudă  4,90
Păstârnac, crud  4,90
Cafea  4 80
Faină de orez brun  4 60
Macaroane din grâu integral, fierte  4,50
Portocale cu coajă  4,50
Coacăze roşii  4,30
Agrișe  4,30
Pastă de tomate  4,10
Pâine de grâu  4,00
Rodii  4,00
Stafide  4,00
Alac fiert  3,90
Varză de Bruxelles  3,80
Spanac fiert  3,70
Curmale japoneze  3,60
Pere, proaspete  3,60
Păstârnac fiert  3,60
Banane  3.50
Păpădie, verdeaţă  3,50
Orez brun  3 50
Măsline, conservate  3,30
Prune, piure  3,30
Broccoli, fiert  3,30
Brusture rădăcină, crudă  3,30
Pătrunjel proaspăt  3,30
Nap turcesc crud  3,20
Andive  3,10
Chimen dulce, crud  3,10
Kiwi  3,00
Vinete, crude  3,00
Macaroane din grâu procesat  3,00
Morcov, fiert  3,00
Bostan, fiert  2,90
Porumb fiert, galben  3,00
Lămâie, fără coajă  2,80
Mere nedecojite  2,80
Sfeclă roşie, crudă  2,80
Morcov, crud  2,80
Frunze de coriandru, proaspete  2,80
Orez alb  2,80
Macaroane din grâu integral, fierte  2,80
Nectar de caise  2,70
Frunze de dovleac, fierte  2,70
Ciuperci, crude  2,70
Broccoli, crud  2,60
Tărâţe de ovăs fiartă  2,60
Varză, crudă  2,50
Vinete fierte  2,50
Afine, proaspete  2,40
Portocale  2,40
Nectar de cireşe  2,30
Spanac crud  2,20
Cireşe, proaspete  2,10
Varză roşie  2,10
Usturoi crud  2,10
Ardei gras verde, crud  2,10
Caise proaspete  2,00
Capşuni  2,00
Faină de porumb, galbenă  2,00
Cartof fiert  2,00
Macaroane din grâu procesat, fierte  1,80
Nectarine  1,70
Grapfruit, mango  1,60
Nectar de pere  1,60
Ţelină, proaspătă  1,60
Ridichi  1,60
Piersici  1,50
Ananas  1,40
Prune, proaspete  1,40
Orez alb  1,30

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lâng rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

#SlabesteOnline: începe lupta kilogramelor în plus! Iată cine sunt cele 6 participante care sunt gata să slăbească chiar și 30 de kilograme
Articolul anterior
Peste 80.000 de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil pentru a putea vota la alegerile parlamentare din 11 iulie
Articolul următor