Cele mai sănătoase ceaiuri pe timp de iarnă!

Consumul de lichide şi necesarul de vitamine scad pe timp de iarnă, de aceea cu toţii încercăm să suplinim această lipsă cu băutura numită ceai. În plus, ceaiul încălzeşte organismul şi ne oferă un confort pe timp rece, iar ingredientele lui ne feresc de viruşi şi ne protejează de multe boli.

separator

Există o singură plantă numită ceai.

În funcţie de gradul de oxidare a frunzelor, sunt patru tipuri principale de ceai: ceai alb, ceai verde, ceai oolong şi ceai negru. Fiecare tip de ceai are o culoare şi aromă distinctă.

Ceaiul alb

se obţine din mugurii şi frunzele tinere, uscate la lumina naturală. Este foarte bogat în antioxidanţi, astfel te protejezeă de efectele negative ale radicalilor liberi, de asemenea ajută la  încetinirea efectului de îmbătrânire a pielii. Flavonoidele din ceaiul alb împiedică dezvoltarea celulelor de cancer de colon, prostată şi stomac. Îmbunătăţeşte funcţia arterială şi întăreşte vasele sanguine, reduce colesterolul din sânge, are proprietăţi antibacteriene şi antivirale, inclusiv menţine sănătatea dinţilor şi gingiilor.

Ceaiul verde

Frunzele sunt lăsate la veştejit, după care se tratează după metoda chinezească sau la abur fierbinte. Conţine uleiuri esenţiale, teină, aminoacizi, vitaminele C, E, K, B2, calciu, fluor, proteine şi săruri minerale. Pe timp de iarnă te ajută să faci faţă stresului, depresiei sau anxietăţii, este un bun energizant. Pentru că are proprietăţi antioxidante puternice, te protejează de bolile cardiovasculare, cancer, de boli de sezon, artrită, diabet, maladii ca Alzheimer şi Parkinson şi întăreşte sistemul imunitar.

Ceaiul oolong

este intermediar între ceaiul verde şi cel negru. Are proprietăţi de hidratare a pielii, protejează gâtul şi te scapă de oboseală. Consumul de ceai oolong stimulează oxidarea grăsimilor din organism, astfel te scapă de

obezitate

, inclusic are proprietăţile ceaiului verde sau negru.

Ceaiul negru

Frunzele sunt lăsate să se oxideze complet. Este recomandat în probleme digestive, creşte rezistenţa la frig şi ajută organismul să îşi păstreze tonusul.

Planta roibus

nu este o plantă ceai, deşi se cunoaşte ca şi ceai roşu. Nu conţine cofeină, de aceea îl pot consuma şi copiii. Este bogat în potasiu, magneziu şi minerale, acest ceai are proprietatea de a creşte absorbţia de fier în organism. Nu este nevoie să pui zahăr, deoarece are gust dulceag.

Yerba mate

este un arbust cu frunze veşnic verzi. Nu este consumat din ceaşcă, ci dintr-un vas numit “mate”, din care băutura se absoarbe  cu un “pai” de argint (numit bombilla). Conţine vitamine, minerale şi antioxidanţi. Stimulează metabolismul, impiedică reţinerea de apă în organism, ameliorează reumatismul, artrita, boile hepatice, întăreşte sistemul imunitar.

Când consumi ceaiul

Ceaiul verde se consumă cu 30 de minute înainte de masă, pentru a “tăia” pofta de mâncare sau după masă, pentru a arde grăsimile. Ceaiul negru şi oolong, ajută la digestie şi  se consumă după masă.

Contraindicaţii există pentru consumul în exces:

  • Mămicile care alăptează, trebuie să consume moderat, pentru că poate provoca insomnii la copii, mai ales dacă se bea seara.
  • Persoanelor hipotensive, peste câteva ore după consumarea ceaiului (concentrat) le scade tensiunea accentuat, apare senzaţia de slăbiciune, scade tonusul vaselor sanguine.
  • Consumat în exces mai poate diminua absorbţia fierului la nivelul intestinului, în acest caz poate dăuna persoanelor anemice şi femeilor însărcinate.
  • Persoanele care au probleme cu asimilarea calciului,trebuie să reducă consumul de ceai verde sau negru din cauza conţinutului de cofeină.
  • În cazul persoanelor care suferă de gastrită cu hiperaciditate, ulcer stomacal şi duodenit.

Text: Snejana Ţugui

Compania

Universul Ceaiului

propune o gamă mare de amestecuri de ceai cu diferite plante şi fructe ca iasomia, măceşul, minta, hibiscusul, floarea-soarelui, căpşune, măr, portocală, piersică, vişină, zmeură, lămâie etc. Conţin arome naturale (este foarte important, pentru că aromele sintetice nu sunt benefice), iar calitatea este incontestabilă. Vezi colecţia în magazinul Ceaiului de la Gemenii, unde cu siguranţă vei găsi ceaiul perfect, care să te învăluie cu aroma şi gustul său.

www.ceai.md

 

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Evită durerile de spate!
Articolul anterior
Machiază-te îndrăzneţ de revelion!
Articolul următor