Indiana: “Ador bucătăria italiană”

Cu doi bărbaţi în casă şi o carieră frumoasă, Indiana pune mult suflet în bucătărie, locul care îi aduce multă linişte şi o bună doză de energie. Bucătăria italiană a devenit una dintre pasiunile sale, iar peştele şi fructele de mare sunt deja o tradiţie în casa vedetei, care obișnuiește să le servească celor dragi în fiecare zi de vineri.

separator
DSC_0244

Indiana a oferit un interviu pentru Unica.md, în care ne-a dezvăluit, în exclusivitate, care îi sunt obiceiurile alimentare sănătoase, dar și cine o ajută în bucătărie.

  • unicamd unica.md Cu ce bucate vă place să-i surprindeți pe cei dragi?
  • Indiana: Îmi place să gătesc, ceea ce se prepară uşor. Îmi plac foarte mult reţetele care sunt savurate cu plăcere de bărbații mei, indiferent dacă fac zeamă, sos sau peşte la grătar. Când îi văd că transpiră de plăcere atunci când mănâncă, înseamnă că am reușit să îi mulțumesc.

  • unicamd unica.md Care este meniul Indianei pentru o zi?
  • Indiana: La micul dejun obligatoriu mânânc brânză degresată, un fruct dacă îl am la îndemână şi beau cafea. În alte zile, prefer să mănânc cereale, fulgi de ovăz. Trebuie să recunosc că mi-a luat ceva timp să învăț a lua micul dejun în fiecare dimineață, așa cum, de fapt, recomandă și nutriționiștii.

    La prânz, știu că pot mânca carne, fără nici o restricţie. Iată de ce carnea și legumele la grătar nu lipsesc din meniul meu. De ceva timp, am descoperit şi legumele la abur, care sunt extrem de delicioase, mai ales broccoli şi bostăneii.

    La cină, îmi place să mănânc peşte. În ultima vreme, am rărit-o cu peştele în rolă, pentru că la un moment dat aveam impresia că numai asta mănânc. Acum încerc să consum mai mult peşte la grătar.

  • unicamd unica.md Multe dintre femei se confruntă cu senzație accentuată de foame, ispite culinare. Cum reușește Indiana să facă față acestor provocări?
  • Indiana: Cred că o femeie poate mânca orice aliment sănătos, însă moderat și cu atenție. E de la sine înțeles că nu reuşim niciodată să fim ideale, mi se mai întâmplă și mie să dau iama în frigider atunci când am o dispoziţie proastă. Însă, eu le recomand tuturor femeilor care vor să se mențină în formă să ronţăie un morcov, atunci când au o stare proastă, pentru că această legumă este utilă nu doar pentru sănătatea dar și pentru talia noastră. Dacă ar fi să fac eu meniul pentru femei, aş include în acesta foarte mult peşte şi fructele de mare.

  • unicamd unica.md Cine vă ajută la gătit?
  • Indiana: Dintre cei doi bărbaţi din casă, feciorul este cel care mă ajută în bucătărie. Ovidiu este bărbatul mai liber din casă şi tot el este umărul meu în bucătărie. El găteşte foarte bine şi câteodată îmi spune că nu înţelege cine e mama în casă, el sau eu. A învăţat foarte mult, în ce privește arta culinară, de la bunica şi atunci când eu sunt prinsă peste zi, niciodată nu mă întreabă ce să gătească, el face orice, mai ales dacă are carne la îndemână.

  • unicamd unica.md Obiceiurile alimentare sănătoase sunt la ordinea zilei în familie?
  • Indiana: Toţi din familia mea mănâncă la fel. Mâncarea noastră este bazată pe alimente slabe în calorii, întrucât Ovidiu face sport, iar eu cu soţul încercăm să ne menţinem în formă. Așa că, la noi în casă, se optează pentru mâncare gustoasă, sănătoasă şi care se prepară mai repede. De exemplu seara când ne întâlnim cu toţii acasă, fie punem o bucată de carne la grătar care o lasăm doar 15 min să se prepare, fie preparăm o salată cu mozzarella, ca să fie săţioasă pentru bărbați. Iar prânzul de multe ori îl iau cu familia în oraş, pentru că nu reuşim să mâncăm acasă.

  • unicamd unica.md Ce alimente se consumă în familia Indianei?
  • Indiana: Sunt o fană înrăită a bucătăriei italiene. Îmi plac foarte mult pastele, nu mi-aş imagina excluderea lor din meniul meu alimentar. Ador pastele indiferent de felul în care sunt preparate, cu busuioc cele mai simple, cu ulei şi usturoi care au cele mai puţine calorii şi se gătesc foarte repede sau pur şi simplu paste cu sos de roşii. Pot să mânânc paste anul împrejur, numai că trebuie respectată şi limita. La o masă ar fi de dorit să consumi cel mult 50, 100 gr de paste. Şi încă ceva ce ador din bucătăria italiană, sunt fructele de mare. Deja de 2 ani la noi vinerea, este zi de peşte, nu se pune în discuţie ce fel de peşte sau fructe de mare se prepară, cert este că vinerea pe masa noastră mereu o să găsiţi deliciile mării.

DSC_0207

O reţetă pentru o doză de bucurie de la Indiana

Astăzi am ales să gătesc o porţie de somon cu farfalle, paste italiene, cu timpul de fierbere de 12 minute. Rapid şi tare delicios! DSC_0219

Ingrediente:

  • 500 de grame de paste, farfalle. Poţi folosi şi tagliatelle, penne sau fusilli
  • 250 de grame de somon
  • 1 lingură de unt
  • 200 ml smântână dulce
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 80 de gr de parmezan ras (la dorinţă)
  • sare
  • piperDSC_0203

Mod de prepararare:

  • Pune la fiert pastele în apă cu sare conform instrucţiunilor de pe pachet, pentru a obţine paste fierte al dente (fierte mai puţin decât normal, mijlocul lor fiind un pic mai elastic)
  • Spală şi toacă pătrunjelul. Rupe sau taie peştele, preparat termic, în bucăţi potrivite
  • Topeşte untul într-o tigaie
  • Adaugă smântâna dulce amestecată cu puţină sare
  • Fierbe până se leagă sosul, apoi adaugă peştele
  • Amestecă pastele cu sosul
  • Adaugă pătrunjelul
  • Decorează cu fâşii de parmezanIndiana-Ador-bucătăria-italiană

Poftă bună!

Text : Cristina Mihalachi


Alimentele care creează dependență la fel ca alcoolul și tutunul

Mâncarea nesănătoasă creează dependență la fel ca heroina, cocaina sau nicotina, arată un nou studiu. Una din zece persoane este dependentă de alimente ultraprocesate, scrie adevărul.ro.

Cercetarea, citată de New York Post, a analizat 281 de studii și a arătat că 14% dintre adulți sunt depenedenți de mâncarea nesănătoasă. 

Deși alimentele care fac parte din această categorie, cum ar fi înghețată, băuturile răcoritoare, dulciurile ultraprocesate, cerealele și altele, au fost legate de afecțiuni precum cancer, suferință psihologică sau chiar moarte prematură, acestea râmân în preferințele oamenilor maturi. 

Ashely Gearhardt, profesor la Universitatea din Michigan, este cea care a condus studiul. Au fost luate în calcul criterii precum consumul incontrolabil și excesiv, pofta de mâncare, nerenunțarea la astfel de alimente în ciuda efectelor negative asupra sănătății.  

Combinația de carbohidrați rafinați și grăsimi care se găsește adesea în alimentele ultraprocesate pare să avea un efect de dependență asupra sistemelor de recompensă ale creierului, peste oricare dintre macronutrienți în mod izolat, ceea ce poate crește potențialul de dependență al acestor alimente„, subliniază Ashely Gearhardt și autorii studiului.

 Dependența alimentară pare să fie legată de produsele nesănătoase, însă nu se știe de ce ne este atât de greu să renunțăm la acestea.  

Unii experți nu cred că este vorba de un singur ingredient pe care să-l conțină aceste alimente, cum ar fi nicotina în cazul țigărilor, ci dependența ar fi mai degrabă legată de contraindicațiile multiple. 

Alimentele ultraprocesate conțin valori mari atât de carbohidrați, cât și de grăsimi, spre deosebire de alimentele naturale. 

Alte studii au arătat deja cât de greu este să renunțăm la aceste alimente, mai ales că alternativele sănătoase nu ni se mai par atât de atrăgătoare. 

De altfel, consumul de înghețată, chips-uri, biscuiți și altele duce la o creștere rapidă a nivelului de dopamină, care este urmată de o scădere bruscă, de aici și pofta continuă pentru astfel de alimente, asemănătoare cu cea a persoanelor dependente de alcool sau droguri. 

Nu toți oamenii devin dependenți de alimentele nesănătoase

Chris van Tulleken,  profesor asociat la University College London și medic specialist în boli infecțioase, dar și autor de bestseller-uri, consideră că nu toată lumea devine dependentă de astfel de produse.  

 „Produsele care creează dependență nu creează dependență pentru toată lumea. Aproape 90% dintre oameni pot încerca alcoolul și nu pot dezvolta o relație problematică; mulți pot încerca țigările sau chiar cocaina.”, spune autorul. 

De altfel, studiul citat de New York Post atrage atenția că de vină pentru dependență ar putea fi aditivii din alimente. 

Unii experți cred că aceste alimente ar trebui să fie însoțite de o avertizare,  la fel ca în cazul tutunului, mai ales că astfel de produse se găsesc peste tot. 

La fel ca în cazul multor altor adicții, moderația este cheia, Healthline recomandă să nu consumăm mai mult de 10-20% din calorii din alimentele procesate. 

În contextul în care obezitatea rămâne o problemă de sănătate publică la nivel mondial, este foarte important să combatem această dependență. Numărul persoanelor cu obezitate este în creștere în fiecare țară din lume.  

Raportul Organizației Mondiale de sănătate, din 2022, arăta că 60% din adulții europeni și o treime din copii au kilograme în plus. Nici în țara noastră lucrurile nu stau mai bine, circa 58% din adulții români fiind supraponderali, potrivit raportului citat. 

Carnea care dăunează creierului și poate prezenta risc de demență

Reducerea consumului de carne roșie procesată ar putea avea multe efecte pozitive asupra inimii și a sănătății cognitive pe termen lung, arată experții, scrie adevărul.ro.

Conform unui studiu publicat recent în revista Neurology, cei care au consumat carne roșie procesată, precum bacon sau hot-dog, au avut cu 13% mai multe șanse de a dezvolta demență decât cei care au consumat o porție nesemnificativă.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că o porție zilnică suplimentară de carne roșie procesată în medie a fost asociată cu o accelerare de 1,6 ani a îmbătrânirii creierului.

Metodele de studiu sunt observaționale, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu pot spune cu certitudine dacă alimentele procesate, în cazul de față carnea procesată, cauzează demența, ci doar că există o asociere între cele două.

Investigațiile privind legătura vor continua, a anunțat unul dintre autorii studiului, dr. Daniel Wang, profesor asistent în cadrul departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Studiile pe termen lung sunt esențiale pentru investigarea unor afecțiuni precum demența, care se poate dezvolta pe parcursul deceniilor. Continuăm să punem cap la cap aceaste informații pentru a înțelege mecanismele care cauzează demența și declinul cognitiv”, a declarat Wang într-un comunicat de presă.

De ce carnea pe care o consumați vă afectează creierul

Legătura dintre carnea roșie și sănătatea cognitivă nu a fost studiată în profunzime, însă cercetătorii au găsit asocieri cu multe alte efecte asupra sănătății, inclusiv bolile cardiometabolice, cancerele și moartea prematură, susține dr. Mingyang Song, profesor de nutriție la Harvard T.H. Chan School.

„În special, carnea roșie procesată prezintă cea mai puternică asociere datorită conținutului său ridicat de sare și aditivi nocivi utilizați pentru procesare. De asemenea, produce inflamație și tulburări metabolice (de exemplu, rezistența la insulină)”, a adăugat profesorul.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat date de la peste 133.000 de persoane cu o vârstă medie de 49 de ani. Datele au inclus informații detaliate privind sănătatea, intervievate pe o perioadă lungă de timp, inclusiv dietele participanților, și au fost actualizate la fiecare doi până la patru ani.

Mai mult de 11.000 de participanți la studiu au fost diagnosticați cu demență într-un interval de 43 de ani.

„Există teorii cu privire la motivul pentru care carnea roșie ar putea reprezenta un risc deosebit pentru sănătatea cognitivă. Are o cantitate mare de grăsimi saturate și produce un compus organic legat de bolile cardiovasculare, iar cele două împreună pot afecta sistemul nervos, ceea ce agravează declinul cognitiv”, a declarat dr. Song.

Carnea roșie procesată are, de asemenea, niveluri mai ridicate de substanțe precum nitriții, compușii N-nitroso și sodiul, care prezintă riscuri suplimentare pentru declinul cognitiv, a declarat autorul principal al studiului, Yuhan Li, asistent de cercetare în cadrul Channing Division of Network Medicine de la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

Nitriții sunt ingrediente adesea utilizate în prepararea cărnii și au fost asociate cu probleme de sănătate, iar compușii N-nitroso se găsesc, de asemenea, în carnea conservată și au fost asociați cu cancerul.

Limitarea cantității de carne roșie 

Înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine vegetale, cum ar fi nucile și leguminoasele a fost asociată cu un risc cu 19% mai mic de demență și cu 1,37 ani mai puțin de îmbătrânire cognitivă, potrivit studiului.

Institutul American pentru Cercetarea Cancerului recomandă „limitarea consumului de carne roșie la trei porții pe săptămână și consumul redus sau chiar inexistent de carne roșie procesată”.

Sardinele din conservă sunt bune pentru sănătate?

Suntem tot mai precauți atunci când vine vorba despre consumul de mâncare conservată sau ambalată. Este cazul să ne facem griji și în privința sardinelor?

Peștele conservat poate conține mercur, dar sardinele sunt printre peștii care prezintă cel mai mic risc în această privinţă, scrie clicksanatate.ro

Ei bine, răspunsul este că sardinele la conservă sunt o alegere sănătoasă și plină de beneficii pentru organismul tău. Iată tot ce trebuie să știi despre beneficiile pe care le oferă!

Protecţie pentru inimă

Consumul de sardine la conservă îți poate proteja inima datorită conținutului ridicat de Omega-3. Aceste grăsimi sănătoase pot reduce inflamațiile, îmbunătăți fluxul sanguin și diminua riscul de boli cardiovasculare. Mai mult decât atât, sardinele conțin calciu, magneziu și zinc, care lucrează împreună pentru a-ți menține sistemul cardiovascular în formă.

Ajutor în prevenirea diabetului de tip 2

Dacă ești preocupat de riscul de diabet, sardinele pot fi un aliat neașteptat. Studiile au arătat că persoanele care consumă sardine de două ori pe săptămână au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Acestea pot crește nivelul colesterolului „bun” (HDL) și pot scădea tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor.

Oase puternice

Sardinele sunt o sursă excelentă de calciu și vitamina D, esențiale pentru sănătatea oaselor. Dacă le consumi împreună cu oasele mici din conservă, vei beneficia de un plus de nutrienți care îți pot întări sistemul osos și te pot ajuta să previi fracturile.

Beneficii pentru creier

Omega-3 din sardine contribuie la sănătatea creierului, îmbunătățind funcțiile cognitive și prevenind declinul mental. Indiferent de vârstă, sardinele pot avea un impact pozitiv asupra atenției, memoriei și procesării vizuale.

Ce conțin sardinele?

O cutie de 75 de grame de sardine îți oferă:

  • 160 de calorii
  • 18 grame de proteine
  • Calciu: 286 mg
  • Vitamina D: 3,6 mcg
  • Omega-3: Peste 700 mg (DHA și EPA)

Sunt bogate în vitamine, minerale și grăsimi sănătoase, fiind o alegere perfectă pentru o alimentație echilibrată.

Există și riscuri

Deși sardinele sunt extrem de sănătoase, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont.

Unele conserve pot conține multă sare. Alege variantele cu conținut redus de sodiu dacă ai tensiune arterială ridicată.

Sardinele sunt bogate în purine, ceea ce poate declanșa atacuri de gută la persoanele predispuse.

Deși sardinele au un conținut scăzut de mercur, e bine să le consumi cu moderație, mai ales dacă le mănânci mai des de patru ori pe săptămână.

Când mergi la cumpărături, caută conserve care sunt ambalate în apă sau în ulei de măsline de calitate. Citirea etichetei este importantă pentru a alege o opțiune cu mai puțin sodiu.

Cele mai originale idei de cadouri pentru bărbaţi
Articolul anterior
Copii cuminţi cu vedete părinţi, ediția a III-a!
Articolul următor