Kaki, fructul cu efecte benefice pentru sănătate

Originar din China, fructul kaki  sau Persimmon (‘’fructul zeilor’’) este nelipsit de pe rafturile cu fructe exotice din supermarket-uri, fiind o adevărată sursă de substanţe nutritive.

Cunoscut şi sub denumirea de ‘’fructul divin’’ sau ‘’para lui Dumnezeu’’, kaki are un gust asemănător piersicii combinat cu pepene galben. Este recomandat ca fructul să se consume cu tot cu coajă, deoarece este foarte bogată în antioxidanţi. ‘’Explozie’’ de substanţe nutritive Fructul kaki poate fi considerat o preţioasă farmacie naturală, atât coaja, cât şi pulpa sa fiind extrem de bogate în substanţe terapeutice. Este bogat în vitamina A, C şi vitaminele B, ca de altfel, şi în minerale precum calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor şi cupru. Mai mult decât atât, fructul kaki este deosebit de sănătos datorită conţinutului generos de fitonutrienți. Acesta conţine:

• Catechine, cunoscute ca antioxidanţi puternici din familia flavonoidelor, cu proprietăţi antiinflamatorii şi antihemoragice

• Betacaroten, licopen, luteină, zeaxantină şi criptoxantină  – substanţe cunoscute ca antioxidanţi care contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, prevenind oxidarea, precum şi apariţia cancerului

• Acid betulinic, cu efecte antitumorale

• Cryptoxantin, substanţă ce dă culoarea specifică fructului Consumul regulat al unui fruct sau două pe zi poate aduce numeroase beneficii sănătăţii:

Stimulează imunitatea

Sursă excelentă de substanţe cu proprietăţi antioxidante, kaki fortifică sistemele de apărare ale organismului. Bogat în vitamina C şi E (vitamine cu rol antioxidant), fructul ajută organismul să lupte împotriva agenţilor infecţioşi, protejându-l de acţiunea nocivă a radicalilor liberi.

Sursă importantă de fibre

Consumat cu tot cu coajă, fructul kaki este o sursă excelentă de fibre – categorie de carbohidraţi ce provin din alimentele de origine vegetală şi care ajută îndeosebi la stimularea digestiei, reglarea tranzitului intestinal şi la prevenirea cancerului de colon. Datorită conţinutului ridicat în fibre solubile, kaki este implicat în mod direct în scăderea nivelului de grăsimi din sânge şi totodată, în reglarea colesterolului sanguin, scăzând, astfel, şi şansele de apariţie a afecţiunilor cardiace.

Efect diuretic

Datorită conţinutului său ridicat de potasiu şi calciu, kaki are proprietăţi diuretice excelente. Consumul  a 3-4 fructe de kaki, zilnic, reprezintă un mod eficient de a preveni sau diminuare retenția de apă. Este recomandat în defavoarea consumului de medicamente diuretice, întrucât acesta nu cauzează pierderea de potasiu, asociată cu administrarea unor diuretice cunoscute. Pe de altă parte, fiind sărac în sodiu, însă cu un nivel înalt al conţinutului de potasiu, se poate afirma că proprietăţile diuretice ale fructului sunt de un real folos şi persoanelor care se luptă cu valori crescute ale tensiunii arteriale.

Remediu pentru constipaţie

Conţinutul ridicat de fibre şi apă transformă kaki într-un remediu natural pentru constipaţie, datorită proprietăţilor laxative excelente gripă şi răceală, ca de altfel, a altor condiţii infecţioase sau inflamatorii.

Asigură sănătatea ficatului

Fructul kaki este recomandat în special persoanelor care suferă de afecţiuni ale ficatului. Antioxidanţii din compoziţia sa joacă un rol cheie în sănătatea ficatului, neutralizând toxinele şi alte substanţe nocive din organism, prevenind şi tratând efectele nocive cauzate de radicalii liberi.

Alungă stresul şi oboseala

Conţinutul ridicat în zaharuri şi potasiu recomandă fructul kaki pentru ameliorarea  simptomelor de stres şi oboseală. Fructoza şi glucoza combat depresia, în timp ce magneziul calmează nervii şi oferă un somn sănătos. Beneficii pentru vedere Betacarotenul, substanţă care colorează fructul în portocaliu, întăreşte vederea şi previne îmbătrânirea ochilor. Mai mult, potrivit studiilor, fructul kaki conţine zeaxantină, un carotenoid ce poate reduce degenerarea maculară, cataracta şi vederea deficitară pe timpul nopţii.

Ajută la slăbit

Cu doar 70 de calorii la sută de grame, fructul este sărac în grăsimi, ceea ce îl recomandă cu succes în dietele pentru slăbire.

Protejează împotriva cancerului

S-a demonstrat faptul că persoanele care consumă zilnic kaki sunt protejate împotriva cancerului, o maladie mortală. Licopenul, o substanţă cu rol în stimularea directă a celulelor implicate în apărarea organismului, este un antioxidant cu rol antitumoral care protejează  împotriva cancerului de prostată, de plămân, de stomac şi de intestin gros, mai arată studiile.

sursa: www.topremediinaturiste.ro

Singurele alimente care îngraşă dacă le mănânci după vârsta de 30 de ani

Trecerea timpului este o problemă pentru toate femeile. Ştim că organismul nostru se modifică şi nu mai procesează tot ceea ce am vrea să mâncăm. Nu ne mai permite să avem acelaşi stil de viaţă ca acum 10 ani.

Din moment ce treci de vârsta de 30 de ani, începem să vedem lucrurile din altă perspectivă şi priorităţile ni se schimbă.

Singura soluţie este să-i dăm corpului ce are nevoie pentru a funcţiona în ritmul lui şi pentru a ne simţi în formă.

Batoane proteice

Deşi pe ambalaj scrie că aceste batoane îţi furnizează o cantitate mare de proteine şi îţi dau energie, în realitate, acest lucru nu se întâmplă. Este posibil să le fi consumat când erai mai tânără şi nu aveai timp să mănânci, dar, cu timpul, este important pentru organismul tău să-i dai mâncare adevărată.

O alternativă mai bună ar fi consumul de fructe, legume şi cereale integrale. În plus, aceste batoane conţin şi multe ingrediente nocive ca, de exemplu, glicerină, fructoză, sorbitol, dextroză care îţi pot da peste cap buna funcţionare a corpului tău.

Pâine albă şi covrigei

Nimic din ceea ce este preparat cu făină rafinată nu ar trebui să intre în meniul tău. Pâinea albă şi covrigeii conţin foarte mult zahăr şi glucoză, fapt care duce la stoparea producerii de colagen şi la apariţia ridurilor. O variantă mai potrivită este să consumi covrigei şi pâine din faină integrală pentru a-ţi ţine sub control atât kilogramele, cât şi nivelul de zahăr din sânge.

Carne procesată

Produsele din carne procesată, cum ar fi bacon, şuncă, salam şi cârnaţii pot fi cauze ale deteriorării pielii. Specialiştii spun că aceste produse întrerup producerea colagenului şi a elastinei, fapt care duce la pierderea elasticităţii pielii. O alternativă pentru tine, dacă îţi plac aceste alimente, este să consumi carne cât mai naturală, scrie realitatea.net.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Ce trebuie să mănânci ca să nu îmbătrâneşti prea rapid. Alimente care trebuie consumate frecvent
Articolul anterior
De ce oamenii căsătoriți se îngrașă
Articolul următor