Tot ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten – este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la perosoanele predispuse genetic. Potrivit medicilor, alergiile la cereale apare cel mai frecvent la copii. Aproximativ 65% dintre aceștia depășesc așergia la cereale până la vârsta de 12 ani. Diagnosticul de intoleranţă la gluten se stabileşte în urma analizelor de laborator (anticorpi anti-transglutaminază, anti-endomisium, anti-gliadină, anti-peptide gliadinice deamidate) şi a examenului histopatologic al biopsiei intestinale obţinută prin endoscopie digestivă superioară şi examen histopatologic.

separator
Simptomele alergiilor la cereale:

  • greață și vărsături
  • diaree
  • iritarea gurii și a gâtului
  • urticarie și erupție cutanată
  • congestie nazală
  • iritație la ochi
  • respirație dificilă

Acestea se manifestă de obicei în câteva minute după consumarea grâului. Cu toate acestea, simptomele pot apărea și după două ore de la consum.

Simptomele bolii celiace

Dacă aveți boală celiacă, consumul de gluten va determina sistemul imunitar să vă distrugă vilii (părțile intestinului subțire, care sunt responsabile pentru absorbția nutrienților). Fără vilii sănătoase, nu veți putea obține nutriția de care aveți nevoie. Acest lucru poate duce la malnutriție. Boala celiacă poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv afectarea intestinală permanentă.

Adulții și copiii prezintă adesea simptome diferite datorate bolii celiace. Copiii vor avea cel mai frecvent simptome digestive. Acestea pot include:

  • balonare abdominală și gaz
  • diaree cronică
  • constipație
  • dureri de stomac
  • greață și vărsături

Eșecul de a absorbi nutrienții în timpul perioadelor de creștere și de dezvoltare poate duce la alte probleme de sănătate. Acestea pot include:

  • eșecul dezvoltării la sugari
  • pubertatea întârziată la adolescenți
  • statura mică
  • iritabilitate în dispoziție
  • pierdere în greutate

Adulții pot avea, de asemenea, simptome digestive dacă au boală celiacă. Cu toate acestea, adulții prezintă mai multe simptome, cum ar fi:

  • oboseală
  • anemie
  • depresie și anxietate
  • osteoporoza
  • dureri articulare
  • dureri de cap
  • infertilitate sau avorturi frecvente
  • perioadele menstruale ratate
  • furnicături în mâini și picioare

Recunoașterea bolii celiace la adulți poate fi dificilă deoarece simptomele sale sunt adesea largi. Se suprapun cu multe alte afecțiuni cronice.

Simptomele sensibilității la gluten, non-celiac

  • oboseala mentală
  • oboseală generală
  • gaze, balonare și durere abdominală
  • durere de cap

Deoarece nu există nici un test de laborator pentru NCGS, medicul dumneavoastră va dori să stabilească o legătură clară între simptomele dumneavoastră și consumul de gluten pentru a vă diagnostica NCGS. Ei vă pot cere să păstrați un jurnal de mâncare și simptome pentru a determina că glutenul este cauza problemelor dvs. După ce acest motiv este stabilit și testele dumneavoastră revin normale pentru alergia la grâu și boala celiacă, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să începeți o dietă fără gluten. Există o corelație între tulburările autoimune și sensibilitatea la gluten.

Dacă credeți că ați putea suferi de o afecțiune legată de gluten sau grâu, atunci este important să discutați cu medicul înainte de a vă diagnostica sau de a începe tratamentul pe cont propriu. Un alergolog sau gastroenterolog poate efectua teste și poate discuta despre istoria dvs. de sănătate pentru a vă ajuta să ajungeți la un diagnostic. Este deosebit de important să mergeți la medic pentru a exclude boala celiacă. Boala celiacă poate duce la complicații grave de sănătate, în special la copii. Deoarece există o componentă genetică a bolii celiace, aceasta poate funcționa în familii. Aceasta înseamnă că este important să confirmați dacă aveți boală celiacă, astfel încât să puteți sfătui pe cei dragi să se supună testării.

Diagnostic intoleranța la gluten

Pentru a diagnostica boala celiacă sau alergia la grâu, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze un test de sânge sau pe piele. Aceste teste depind de prezența glutenului sau a grâului în organism pentru a putea lucra. Acest lucru înseamnă că este important să nu începeți o dietă fără gluten sau fără grâu pe cont propriu înainte de a vă cpnsulta cu un medic. Testele se pot întoarce incorect cu un fals negativ și nu veți avea o înțelegere corectă a ceea ce cauzează simptomele. Amintiți-vă că NCGS nu are diagnostic formal.

A trai un stil de viață fără gluten sau grâu

Tratamentul pentru boala celiacă este însoțit de o dietă strictă fără gluten. Tratamentul pentru o alergie la grâu este de a adera la o dietă strictă fără grâu. Sunt disponibile multe alternative lipsite de gluten și grâu pentru alimentele comune, cum ar fi pâinea, pastele, cerealele și produsele de panificație. Fiți conștienți că grâul și glutenul se găsesc în unele locuri surprinzătoare. S-ar putea să le găsiți chiar și în înghețată, sirop, vitamine și suplimente alimentare. Asigurați-vă că citiți etichetele ingredientelor alimentelor și băuturilor pe care le consumați pentru a vă asigura că nu conțin grâu sau gluten. Alergia la grâu, boala celiacă și NCGS au multe asemănări în cauzele și simptomele lor. Înțelegerea condiției pe care o aveți poate fi importantă, astfel încât să puteți evita alimentele adecvate și să urmați recomandările adecvate de tratament. Veți putea, de asemenea, să-i sfătuiți pe cei dragi despre dacă aceștia pot fi expuși riscului pentru aceeași situație.

Aveți grijă de sănătatea dumnevoastră!

Sursa

Ciocolata din Dubai: Ce conține rețeta celui mai inedit desert care a ”înnebunit” rețelele sociale

De mai multe luni, ciocolata Dubai a devenit un desert extrem de căutat pe glob, grație combinației unice de ingrediente: ciocolată topită, cataif și pastă de fistic.

Ciocolata din Dubai

Un desert ciocolatos cu fistic, ulei de cocos și aluat crocant.

  • Timp de preparare: 15 minute
  • Porții: 4

Ingrediente

Pentru stratul de ciocolată:

  • Ciocolată neagră: 300 g
  • Ciocolată cu lapte: 100 g
  • Ulei de cocos: 1 linguriță
  • Ciocolată albă: 50 g

Pentru umplutura de fistic:

  • Aluat gata preparat (kunafa sau similar): 150 g
  • Pastă de fistic: 75 g
  • Fistic mărunțit: 15 g
  • Sare (de orice tip): 1 vârf de cuțit

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului crocant

Taie aluatul kunafa în bucăți mici și prăjește-l într-o tigaie, la foc mic, până devine auriu (aproximativ 5 minute). Amestecă constant pentru a evita arderea. După ce este gata, transferă aluatul într-un bol și lasă-l deoparte.

2. Topirea ciocolatei cu lapte și a ciocolatei negre

Pune ciocolata cu lapte și ciocolata neagră într-un bol și topește-le la microunde, amestecând la fiecare 10 secunde. Procesul ar trebui să dureze aproximativ un minut. După ce s-au topit complet, adaugă uleiul de cocos și amestecă bine până la omogenizare. Lasă compoziția deoparte.

3. Prepararea umpluturii de fistic

Dacă pasta de fistic este prea tare, încălzește-o timp de 20 de secunde la microunde. Adaug-o peste aluatul crocant, presară un vârf de cuțit de sare și pudra de fistic (poți mărunți fisticul într-un mojar, dacă nu ai pudră gata pregătită). Amestecă bine totul.

4. Asamblarea desertului

Într-un alt bol, topește ciocolata albă folosind aceeași tehnică. Toarn-o la baza formei în care vei pune desertul. Peste stratul de ciocolată albă, adaugă amestecul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră, nivelând cu dosul unei linguri.

Umple fiecare formă de desert cu umplutura de fistic, apoi nivelează din nou.

5. Sigilarea desertului cu ciocolată

Toarnă restul de ciocolată cu lapte și ciocolată neagră deasupra umpluturii, netezind cu grijă. Îndepărtează excesul și pune formele în congelator pentru 2 ore.

6. Servire

Scoate batoanele de ciocolată din congelator și din forme. Servește desertul cu o cafea aromată sau un ceai fără zahăr pentru a echilibra dulceața.

sursa: odoras.md

Cea mai bună metodă de a pierde în greutate

Profesioniștii din domeniul medical, cercetătorii și oamenii obișnuiți au lăudat medicamente precum Ozempic și Wegovy pentru beneficiile lor. Printre acestea se numără sprijinul oferit în gestionarea zahărului din sânge și pierderea în greutate. Dar aceste medicamente sunt doar un pas. O dietă bazată pe fibre te poate ajuta să-ți atingi obiectivele de sănătate, scrie evz.ro.

Într-adevăr, medicamentele au fost supuse unor studii clinice. Acestea au indicat că sunt incredibil de eficiente, ajutând oamenii să piardă în medie 15% din greutatea lor corporală. Cu toate acestea, experții și cercetătorii sugerează că aceste medicamente sunt mai eficiente atunci când sunt combinate cu modificări ale stilului de viață. Cel mai important lucru este dieta. Rezultatele unui studiu recent din Journal of Nutrition evidențiază rolul dietei în pierderea în greutate. Mai exact, poți slăbi mai ușor consumând un tip specific de fibre numit beta-glucan.

Dietă bazată pe fibre

Cercetătorii au descoperit că suplimentele de beta-glucan au fost singurele fibre testate care au redus conținutul de grăsime și greutatea corporală la șoareci în 18 săptămâni. Un dietetician spune că studiul servește ca o demonstrația. Se demonstrează că nimic nu te va ajuta să slăbești fără efort- nici măcar medicamente anti-obezitate.

„Aportul de fibre influențează microbiota intestinală, care ajută sănătatea metabolică. Este important să ne concentrăm pe dietă, exerciții fizice și abordări farmaceutice pentru a rezolva obezitatea în mod sigur și eficient”, spune Dr. Chris Moh. Acesta este consilier de fitness și nutriție la Fortune Recomands Health.

Cu toate acestea, se pare că ar putea exista multe beneficii în ceea ce privește consumul de fibre. Acest tip de dietă a devenit foarte populară pe rețelele sociale datorită impactului bun asupra sănătății intestinale. Vestea bună? Fibrele beta-glucan se află într-un aliment preferat pentru micul dejun. În cadrul studiului, experții au evidențiat modalități de a obține fibre beta-glucan. Acestea ar putea avea unele beneficii de pierdere în greutate similare cu cele ale Ozempic.

Tipuri de fibre și beneficiile lor

Există mai multe tipuri de fibre. Să începem cu cele solubile în apă. Fibrele beta-glucan sunt solubile în apă. „Fibrele solubile în apă se dizolvă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și promovează un intestin sănătos”, spune Michelle Routhenstein, dietetician. Tipurile de fibre solubile studiate sunt:

  • Beta-glucan. (Ovăz, orz, orez, ciuperci și alge marine)
  • Pectină (Portocale, lămâi, lime, grapefruit, fasole și roșii)
  • Dextrină de grâu (Adăugată la alimentele procesate, cum ar fi supele și sosurile, pentru a le îngroșa și a crește conținutul de fibre)

Fibrele care sunt mai puțin solubile sau insolubile nu sunt la fel de ușor de digerat. Ele se atașează de alte materiale din stomac și ies mai greu din organism. Asta nu înseamnă că sunt „rele”, totuși. Să luăm de exemplu fibrele de amidon.  „Rezistă digestiei în intestinul subțire și fermentează în intestinul gros, producând acizi grași”, spune Dr. Mohr. Routhenstein spune că leguminoasele și cerealele integrale au fibre de amidon. Fibra de celuloză este o altă fibră insolubilă inclusă în cercetare. Dr. Mohr spune că se găsește în fructe, legume, nuci și cereale integrale.

Fibre și pierderea în greutate

Dr. Mohr explică faptul că cercetătorii au hrănit șoarecii cu diete bogate în grăsimi cu diverse fibre pe bază de plante:

  • Beta-glucan
  • Pectină
  • Dextrină de grâu
  • Amidon
  • Celuloză

Experimentul a durat 18 săptămâni, iar Dr. Mohr spune că cercetătorii au măsurat:

  • Greutatea corporală
  • Adipozitatea (grăsimea)
  • Cheltuielile energetice
  • Toleranța la glucoză
  • Modificări ale microbiotei intestinale

Cum au afectat diferitele tipuri de fibre organismul

Lena Bakovic, nutriționist, spune că rezultatele sugerează că beta-glucanul ar putea ajuta la gestionarea greutății și la controlul glicemiei. „S-a constatat că scade procentul de grăsime și greutatea corporală la șoareci. Rezultatele au fost comparate cu alte tipuri de fibre, care nu au produs efecte similare. Beta-glucanul, în comparație cu alte fibre, este ușor utilizat sau fermentat de bacteriile din intestinul nostru, crescând concentrațiile de butirat. Butiratul crește atunci când bacteriile descompun fibrele”, spune Bakovic.

De ce beneficiile acestei fibre au fost comparate cu Ozempic? „Butiratul, pe cont propriu, crește eliberarea peptidei GLP-1, care promovează eliberarea insulinei și ajută la gestionarea greutății”, spune Bakovic.

Cu toate acestea, studiul a avut limitări, începând cu faptul că cercetătorii au folosit șoareci. „Studiile pe șoareci de multe ori nu se traduc perfect la rezultatele umane din cauza diferențelor în fiziologie și metabolism. Dietele umane sunt mai complexe, iar răspunsurile individuale la fibre pot varia foarte mult”, spune Routhenstein.

Totuși, Routhenstein spune că studiile pe șoareci pot oferi un punct de plecare. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare studii pe oameni pentru a confirma dacă aceste constatări sunt aplicabile.

Consumul de fibre la micul dejun

Poți consuma la micul dejun un aliment delicios, care îți va oferi aportul de fibre de care ai nevoie.  „Ovăzul este o sursă excelentă de beta-glucan, care nu numai că ajută la reglarea colesterolului, dar ajută și la menținerea nivelului stabil de zahăr din sânge. Completați cu fructe de pădure proaspete, un strop de scorțișoară și o mână de nuci pentru un plus de proteine și grăsimi sănătoase”, sugerează Dr. Mohr.

Copiii nu au nevoie de dietă! Ce alimente trebuie să pui în pachețelul copilului pentru școală

Pâinea cu unt este potrivită pentru copii, mai ales că reîncepe școala. Acum este momentul perfect să reamintim și regulile alimentare pentru cei mici, scrie stirileprotv.ro.

În cazul copiilor avem o altfel de reprezentare a alimentelor, în alimentația de bază. Grăsimile sunt pe primul loc, ca și procent ocupă undeva la 35% din aportul caloric.

Nu trebuie să avem copii cu o alimentație dietetică. Este o regulă de bază sau un mint pe care trebuie să-l desființăm, inclusiv când vine vorba despre produse lactate, untul este cea mai bună grăsime din lapte, are vitamina A și D în mod natural, extrem de bine de folosit, eficientă. Sunt persoane care spun că laptele să fie degresat.

Sub nicio formă! Cele 3,5 procente din lapte sunt benefice pentru cei mici. Și când vorbim despre grăsimi, nu doar lactatele sunt importante, ci grăsimile de origine naturală, cum ar fi peștele. Ar trebui să mâncăm pește de două ori pe săptămână. Carnea de porc ar trebui și la bebelușii mai mici introdusă în diversificarea alimentației înainte de carnea de vită.

Este o carne foarte prietenoasă și face chimie bună cu organismul nostru. Suntem compatibili cu porcul și trebuie să o recunoaștem. Nu este crescut intensiv spre deosebire de pui și nu are acei acizi grași din carnea de vită.

La școală, cel mai comod și mai echilibrat este sandwich-ul. Un sandwich luat de acasă este mai bun decât orice produs ambalat. Fructele sunt desertul perfect echilibrat. Nu trebuie pusă la colț banana.

Este un fruct care este extrem de ușor de transportat și extrem de satisfăcător. Are minerale și are acest amidon care ține de foame copilului spre deosebire de fructoza multă din mere, struguri și prune.

Un mare sat din Moldova dispare. Casele se vând cu 2.000 de euro. Chiar și așa nimeni nu le cumpără
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu, despre cum a aflat că este însărcinată și simptomele din primul trimestru de sarcină
Articolul următor