Tot ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten – este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la perosoanele predispuse genetic. Potrivit medicilor, alergiile la cereale apare cel mai frecvent la copii. Aproximativ 65% dintre aceștia depășesc așergia la cereale până la vârsta de 12 ani. Diagnosticul de intoleranţă la gluten se stabileşte în urma analizelor de laborator (anticorpi anti-transglutaminază, anti-endomisium, anti-gliadină, anti-peptide gliadinice deamidate) şi a examenului histopatologic al biopsiei intestinale obţinută prin endoscopie digestivă superioară şi examen histopatologic.

separator
Simptomele alergiilor la cereale:

  • greață și vărsături
  • diaree
  • iritarea gurii și a gâtului
  • urticarie și erupție cutanată
  • congestie nazală
  • iritație la ochi
  • respirație dificilă

Acestea se manifestă de obicei în câteva minute după consumarea grâului. Cu toate acestea, simptomele pot apărea și după două ore de la consum.

Simptomele bolii celiace

Dacă aveți boală celiacă, consumul de gluten va determina sistemul imunitar să vă distrugă vilii (părțile intestinului subțire, care sunt responsabile pentru absorbția nutrienților). Fără vilii sănătoase, nu veți putea obține nutriția de care aveți nevoie. Acest lucru poate duce la malnutriție. Boala celiacă poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv afectarea intestinală permanentă.

Adulții și copiii prezintă adesea simptome diferite datorate bolii celiace. Copiii vor avea cel mai frecvent simptome digestive. Acestea pot include:

  • balonare abdominală și gaz
  • diaree cronică
  • constipație
  • dureri de stomac
  • greață și vărsături

Eșecul de a absorbi nutrienții în timpul perioadelor de creștere și de dezvoltare poate duce la alte probleme de sănătate. Acestea pot include:

  • eșecul dezvoltării la sugari
  • pubertatea întârziată la adolescenți
  • statura mică
  • iritabilitate în dispoziție
  • pierdere în greutate

Adulții pot avea, de asemenea, simptome digestive dacă au boală celiacă. Cu toate acestea, adulții prezintă mai multe simptome, cum ar fi:

  • oboseală
  • anemie
  • depresie și anxietate
  • osteoporoza
  • dureri articulare
  • dureri de cap
  • infertilitate sau avorturi frecvente
  • perioadele menstruale ratate
  • furnicături în mâini și picioare

Recunoașterea bolii celiace la adulți poate fi dificilă deoarece simptomele sale sunt adesea largi. Se suprapun cu multe alte afecțiuni cronice.

Simptomele sensibilității la gluten, non-celiac

  • oboseala mentală
  • oboseală generală
  • gaze, balonare și durere abdominală
  • durere de cap

Deoarece nu există nici un test de laborator pentru NCGS, medicul dumneavoastră va dori să stabilească o legătură clară între simptomele dumneavoastră și consumul de gluten pentru a vă diagnostica NCGS. Ei vă pot cere să păstrați un jurnal de mâncare și simptome pentru a determina că glutenul este cauza problemelor dvs. După ce acest motiv este stabilit și testele dumneavoastră revin normale pentru alergia la grâu și boala celiacă, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să începeți o dietă fără gluten. Există o corelație între tulburările autoimune și sensibilitatea la gluten.

Dacă credeți că ați putea suferi de o afecțiune legată de gluten sau grâu, atunci este important să discutați cu medicul înainte de a vă diagnostica sau de a începe tratamentul pe cont propriu. Un alergolog sau gastroenterolog poate efectua teste și poate discuta despre istoria dvs. de sănătate pentru a vă ajuta să ajungeți la un diagnostic. Este deosebit de important să mergeți la medic pentru a exclude boala celiacă. Boala celiacă poate duce la complicații grave de sănătate, în special la copii. Deoarece există o componentă genetică a bolii celiace, aceasta poate funcționa în familii. Aceasta înseamnă că este important să confirmați dacă aveți boală celiacă, astfel încât să puteți sfătui pe cei dragi să se supună testării.

Diagnostic intoleranța la gluten

Pentru a diagnostica boala celiacă sau alergia la grâu, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze un test de sânge sau pe piele. Aceste teste depind de prezența glutenului sau a grâului în organism pentru a putea lucra. Acest lucru înseamnă că este important să nu începeți o dietă fără gluten sau fără grâu pe cont propriu înainte de a vă cpnsulta cu un medic. Testele se pot întoarce incorect cu un fals negativ și nu veți avea o înțelegere corectă a ceea ce cauzează simptomele. Amintiți-vă că NCGS nu are diagnostic formal.

A trai un stil de viață fără gluten sau grâu

Tratamentul pentru boala celiacă este însoțit de o dietă strictă fără gluten. Tratamentul pentru o alergie la grâu este de a adera la o dietă strictă fără grâu. Sunt disponibile multe alternative lipsite de gluten și grâu pentru alimentele comune, cum ar fi pâinea, pastele, cerealele și produsele de panificație. Fiți conștienți că grâul și glutenul se găsesc în unele locuri surprinzătoare. S-ar putea să le găsiți chiar și în înghețată, sirop, vitamine și suplimente alimentare. Asigurați-vă că citiți etichetele ingredientelor alimentelor și băuturilor pe care le consumați pentru a vă asigura că nu conțin grâu sau gluten. Alergia la grâu, boala celiacă și NCGS au multe asemănări în cauzele și simptomele lor. Înțelegerea condiției pe care o aveți poate fi importantă, astfel încât să puteți evita alimentele adecvate și să urmați recomandările adecvate de tratament. Veți putea, de asemenea, să-i sfătuiți pe cei dragi despre dacă aceștia pot fi expuși riscului pentru aceeași situație.

Aveți grijă de sănătatea dumnevoastră!

Sursa

Delicii de post pe care pe poți savura fără grija cântarului

Aceste rețete rapide sunt perfecte pentru zilele de post sau pentru cei care vor să se bucure de o gustare sănătoasă și ușor de preparat. Budinca de chia se prepară la rece și are un gust incredibil de bun. În plus, semințele de chiar te vor ajuta să ai o digestie rapidă, scrie evz.ro

Budincă de chia cu lapte de migdale și fructe

Acest desert este ideal pentru persoanele care țin dietă. 

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 3 linguri de semințe de chia
  • 200 ml lapte de migdale (sau orice alt lapte vegetal)
  •  1 lingură de miere sau sirop de agave
  • fructe proaspete (banane, fructe de pădure, kiwi)

Pentru a prepara budinca de chia, începe prin a amesteca semințele de chia cu laptele de migdale și mierea (sau siropul de agave). Lasă compoziția să stea câteva minute, amestecând din când în când, până când semințele de chia absorb lichidul. După ce ai obținut textura dorită, adaugă fructele tăiate și servește imediat.

Banana înghețată cu ciocolată și nuci

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 2 banane coapte
  • 50 g ciocolată neagră (de post)
  •  1 lingură de nuci tocate/bomboane 

Pentru a prepara acest desert simplu, taie bananele în felii groase și așază-le pe o farfurie plată. Topește ciocolata la bain-marie și toarnă compoziția lichidă obținută peste feliile de banană. Presară nucile tocate deasupra și pune desertul la congelator pentru 10-15 minute.

Desert cu avocado, cacao și sirop de agave

Deși majoritatea persoanelor folosesc avocado în salate sau preparate sărate, acesta poate sta la baza unui desert fabulos.

Ingredientele necesare:

  •  1 avocado
  •  2 linguri de cacao pudră
  • 1 lingură de sirop de agave
  • 1/2 linguriță de esență de vanilie (opțional)

Scoate miezul de avocado și pune-l într-un blender. Adaugă cacao, siropul de agave și esența de vanilie, apoi amestecă bine până obții o pastă fină și cremoasă. Pune mousse-ul în pahare și lasă-l la frigider pentru 10-15 minute înainte de servire. Poți decora cu fructe proaspete sau fulgi de cocos pentru un plus de savoare.

Probiotice și prebiotice. Ce diferențe există între ele!

Poate că ai citit tot mai des în ultima vreme că alimentația sănătoasă trebuie să conțină probiotice și prebiotice. Se folosește tot mai mult termenul de prebiotice. Află ce înseamnă și ce diferențe există între cei doi termeni, scrie libertatea.ro

Cu termenul de probiotice ne-am obișnuit de câțiva ani și știm deja că sunt bacterii care au un rol important în digestia și absorbția elementelor nutritive esențiale, a vitaminelor și sărurilor minerale. Dar medicii recomandă să avem un regim alimentar sănătos, care să includă zilnic probiotice și prebiotice. Iată ce reprezintă fiecare și ce alimente sunt indicate pentru a avea un aport optim de probiotice și prebiotice.

Ce sunt probioticeleProbioticele sunt bacterii vii care se găsesc în anumite alimente sau suplimente și care pot să aducă numeroase beneficii pentru sănătate. Probioticele ajută la menținerea unui echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din intestine.

Spre exemplu, unul din rolurile lor majore este acela de a ajuta digestia și de a preveni problemele gastrointestinale, cum ar fi constipația sau diareea.

În plus, probioticele pot stimula sistemul imunitar și pot contribui la prevenirea infecțiilor respiratorii sau digestive. De asemenea, în cazul femeilor, ele mențin un echilibru sănătos al florei vaginale, reducând riscul de infecții cum ar fi vaginoza bacteriană.

Probioticele pot avea și efect antiinflamator, contribuind la reducerea inflamației în organism, ceea ce poate fi util în afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi boala inflamatorie intestinală sau poliartrita reumatoidă.

Alimente cu rol probiotic

O alimentație bogată în zahăr și grăsimi influențează negativ microbiomul intestinal și ajută bacteriile rele să se dezvolte în exces. Odată ce hrănești în mod regulat bacteriile rele, acestea sunt capabile să se dezvolte rapid și să susțină procesele inflamatorii din organism.

De aceea, este bine să consumi mai des alimente care stimulează bacteriile bune și anume alimente probiotice precum:

  • Varza murată
  • Castraveții murați fie în oțet, fie în saramură
  • Gogoșarii murați
  • Chefir
  • Sana
  • Iaurt
  • Brânza proaspătă
  • Laptele de capră

Ce sunt prebioticele

Prebioticele provin din unele tipuri de carbohidrați (în mare parte din fibre), pe care noi în mod normal nu le digerăm, dar ele ajută tranzitul intestinal și constituie o sursă de energie pentru bacteriile benefice din intestine.

Prebioticele sunt de obicei fibre care se găsesc în verdețuri, fructe și mai ales leguminoase (linte, mazăre, năut, fasole, soia și arahide, adică plante care produc o păstaie care are semințe sau boabe în interior).

Alimente prebiotice

O alimentație sănătoasă include automat probiotice și prebiotice. Dacă obișnuiești să consumi câte un iaurt, câte un chefir sau câteva murături precum și multe preparate din legume, verdețuri, fructe bogate în fibre și boabe, atunci înseamnă că ai un regim alimentar bun cu probiotice și prebiotice. Este adevărat că sursele de probiotice sunt mult mai puține, decât cele de prebiotice, de aceea multe persoane sunt sfătuite să ia suplimente cu probiotice după o gripă, după infecții sau tratamente cu antibiotice.

Alimentele care au un conținut mare de fibre prebiotice sunt:

  • leguminoasele
  • ovăzul
  • bananele
  • merele
  • fructele de pădure
  • anghinarea
  • sparanghelul
  • usturoiul
  • prazul
  • ceapa
  • leușteanul
  • cacaua
  • algele
  • rădăcina de cicoare

Vegetarienii au risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer

Persoanele care urmează o dietă vegetariană prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 şi chiar anumite tipuri de cancer şi boli gastrointestinale, dar ar putea avea dificultăţi în a-şi acoperi nevoile nutriţionale în ceea ce priveşte omega-3 şi vitamina D, potrivit autorităţilor sanitare franceze.

După ce a analizat studiile ştiinţifice pe această temă, Agenţia Naţională Franceză pentru Sănătate şi Securitate evaluează „beneficiile şi riscurile pentru sănătate asociate dietelor vegetariene” într-un aviz care este însoţit de repere dietetice pentru persoanele care adoptă această dietă, notează News.ro.

Aceste prime orientări dietetice pentru vegetarieni publicate de agenţie ar trebui să le permită acestora „să îşi optimizeze aportul nutriţional ţinând cont de obiceiurile lor alimentare şi limitându-şi expunerea la contaminanţi”.

Vegetarienii, adică persoanele care nu consumă niciun fel de carne animală – carne, peşte, crustacee – se împart în două categorii. Pe de o parte, există „lacto-ovo vegetarieni”, care consumă ouă, produse lactate şi miere, iar pe de altă parte, vegani, care exclud toate alimentele de origine animală.

Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, riscurile acestui stil de viață

Conform acestui raport, s-a stabilit că vegetarienii au un risc mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 decât non-vegetarienii.

De asemenea, conform altor studii, aceştia ar putea avea un risc mai scăzut de a dezvolta anumite tipuri de cancer – de prostată, stomac, sânge – şi anumite boli oftalmologice şi gastrointestinale.

Pe de altă parte, vegetarienii prezintă un risc mai mare de fracturi osoase şi au mai multe dificultăţi în a-şi satisface nevoile de fier, iod, omega-3, vitaminele B12 şi D – deşi acestea din urmă sunt aceleaşi ca pentru populaţia generală – şi, în cazul bărbaţilor vegani, zinc.

Aceste rezultate ar putea alimenta studiile europene în curs privind suplimentele alimentare şi îmbogăţirea alimentelor, precizează agenția franceză.

În ceea ce priveşte prezenţa contaminanţilor în alimente, o „problemă majoră” pentru toate dietele, agenţia „reiterează necesitatea de a reduce expunerea” populaţiei la „substanţele cele mai persistente din mediu, în special metalele”.

În special, se solicită acţiuni privind formularea produselor, care ar fi mai adecvate decât „arbitrajul la nivelul consumatorilor”, care este insuficient pentru „limitarea riscului legat de expunerea la contaminanţi”, cum ar fi lindanul (un insecticid) sau compuşii polibromuraţi (substanţe utilizate ca substanţe ignifuge în mobilier şi electronice).

Un mare sat din Moldova dispare. Casele se vând cu 2.000 de euro. Chiar și așa nimeni nu le cumpără
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu, despre cum a aflat că este însărcinată și simptomele din primul trimestru de sarcină
Articolul următor
Close menu