Tot ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten – este o afecţiune autoimună declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz) la perosoanele predispuse genetic. Potrivit medicilor, alergiile la cereale apare cel mai frecvent la copii. Aproximativ 65% dintre aceștia depășesc așergia la cereale până la vârsta de 12 ani. Diagnosticul de intoleranţă la gluten se stabileşte în urma analizelor de laborator (anticorpi anti-transglutaminază, anti-endomisium, anti-gliadină, anti-peptide gliadinice deamidate) şi a examenului histopatologic al biopsiei intestinale obţinută prin endoscopie digestivă superioară şi examen histopatologic.

separator
Simptomele alergiilor la cereale:

  • greață și vărsături
  • diaree
  • iritarea gurii și a gâtului
  • urticarie și erupție cutanată
  • congestie nazală
  • iritație la ochi
  • respirație dificilă

Acestea se manifestă de obicei în câteva minute după consumarea grâului. Cu toate acestea, simptomele pot apărea și după două ore de la consum.

Simptomele bolii celiace

Dacă aveți boală celiacă, consumul de gluten va determina sistemul imunitar să vă distrugă vilii (părțile intestinului subțire, care sunt responsabile pentru absorbția nutrienților). Fără vilii sănătoase, nu veți putea obține nutriția de care aveți nevoie. Acest lucru poate duce la malnutriție. Boala celiacă poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv afectarea intestinală permanentă.

Adulții și copiii prezintă adesea simptome diferite datorate bolii celiace. Copiii vor avea cel mai frecvent simptome digestive. Acestea pot include:

  • balonare abdominală și gaz
  • diaree cronică
  • constipație
  • dureri de stomac
  • greață și vărsături

Eșecul de a absorbi nutrienții în timpul perioadelor de creștere și de dezvoltare poate duce la alte probleme de sănătate. Acestea pot include:

  • eșecul dezvoltării la sugari
  • pubertatea întârziată la adolescenți
  • statura mică
  • iritabilitate în dispoziție
  • pierdere în greutate

Adulții pot avea, de asemenea, simptome digestive dacă au boală celiacă. Cu toate acestea, adulții prezintă mai multe simptome, cum ar fi:

  • oboseală
  • anemie
  • depresie și anxietate
  • osteoporoza
  • dureri articulare
  • dureri de cap
  • infertilitate sau avorturi frecvente
  • perioadele menstruale ratate
  • furnicături în mâini și picioare

Recunoașterea bolii celiace la adulți poate fi dificilă deoarece simptomele sale sunt adesea largi. Se suprapun cu multe alte afecțiuni cronice.

Simptomele sensibilității la gluten, non-celiac

  • oboseala mentală
  • oboseală generală
  • gaze, balonare și durere abdominală
  • durere de cap

Deoarece nu există nici un test de laborator pentru NCGS, medicul dumneavoastră va dori să stabilească o legătură clară între simptomele dumneavoastră și consumul de gluten pentru a vă diagnostica NCGS. Ei vă pot cere să păstrați un jurnal de mâncare și simptome pentru a determina că glutenul este cauza problemelor dvs. După ce acest motiv este stabilit și testele dumneavoastră revin normale pentru alergia la grâu și boala celiacă, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să începeți o dietă fără gluten. Există o corelație între tulburările autoimune și sensibilitatea la gluten.

Dacă credeți că ați putea suferi de o afecțiune legată de gluten sau grâu, atunci este important să discutați cu medicul înainte de a vă diagnostica sau de a începe tratamentul pe cont propriu. Un alergolog sau gastroenterolog poate efectua teste și poate discuta despre istoria dvs. de sănătate pentru a vă ajuta să ajungeți la un diagnostic. Este deosebit de important să mergeți la medic pentru a exclude boala celiacă. Boala celiacă poate duce la complicații grave de sănătate, în special la copii. Deoarece există o componentă genetică a bolii celiace, aceasta poate funcționa în familii. Aceasta înseamnă că este important să confirmați dacă aveți boală celiacă, astfel încât să puteți sfătui pe cei dragi să se supună testării.

Diagnostic intoleranța la gluten

Pentru a diagnostica boala celiacă sau alergia la grâu, medicul dumneavoastră va trebui să efectueze un test de sânge sau pe piele. Aceste teste depind de prezența glutenului sau a grâului în organism pentru a putea lucra. Acest lucru înseamnă că este important să nu începeți o dietă fără gluten sau fără grâu pe cont propriu înainte de a vă cpnsulta cu un medic. Testele se pot întoarce incorect cu un fals negativ și nu veți avea o înțelegere corectă a ceea ce cauzează simptomele. Amintiți-vă că NCGS nu are diagnostic formal.

A trai un stil de viață fără gluten sau grâu

Tratamentul pentru boala celiacă este însoțit de o dietă strictă fără gluten. Tratamentul pentru o alergie la grâu este de a adera la o dietă strictă fără grâu. Sunt disponibile multe alternative lipsite de gluten și grâu pentru alimentele comune, cum ar fi pâinea, pastele, cerealele și produsele de panificație. Fiți conștienți că grâul și glutenul se găsesc în unele locuri surprinzătoare. S-ar putea să le găsiți chiar și în înghețată, sirop, vitamine și suplimente alimentare. Asigurați-vă că citiți etichetele ingredientelor alimentelor și băuturilor pe care le consumați pentru a vă asigura că nu conțin grâu sau gluten. Alergia la grâu, boala celiacă și NCGS au multe asemănări în cauzele și simptomele lor. Înțelegerea condiției pe care o aveți poate fi importantă, astfel încât să puteți evita alimentele adecvate și să urmați recomandările adecvate de tratament. Veți putea, de asemenea, să-i sfătuiți pe cei dragi despre dacă aceștia pot fi expuși riscului pentru aceeași situație.

Aveți grijă de sănătatea dumnevoastră!

Sursa

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Un mare sat din Moldova dispare. Casele se vând cu 2.000 de euro. Chiar și așa nimeni nu le cumpără
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu, despre cum a aflat că este însărcinată și simptomele din primul trimestru de sarcină
Articolul următor