Efectele consumului de ouă asupra sănătății au fost abordate de ani de zile. Ouăle, care conțin colesterol, au fost mult timp incriminate că ar crește riscul de boli cardiovasculare, prin creșterea nivelului de colesterol în sânge. Dar mai multe studii recente arată faptul că există un impact redus al colesterolul din alimente asupra nivelului de colesterol din sânge, întrucât cel mai mult colesterol din sânge este cel produs de ficat.

Un studiu publicat în revista oficială a Colegiului American de Nutriție și efectuat de către cercetătorii de la Institutul EpidStat din Michigan și DLW Consulting Services în Utah, care a cuprins aproximativ 300.000 de persoane, demonstrează că un ou pe zi poate scădea riscul de accident vascular cerebral.
Cercetătorii au făcut o analiză actualizată a dovezilor privind legătură dintre ouă și riscul de accident vascular cerebral și bolile de inima. Analiză nu a identificat nicio legătură cu bolile de inima, însă a constatat un risc mai redus (12%) de accident vascular cerebral (AVC) pentru persoanele care au mâncat un ou pe zi, comparativ cu cei care au mâncat mai puțîn de două ouă pe săptămâna.
Așadar, ouăle gătite sănătos pot face parte dintr-o dietă echilibrată. Acestea sunt sățioase și aduc în organism proteine, calciu și colină – un aminoacid important pentru funcționarea sistemului nervos.
Pe post de mic dejun sau consumat chiar pe post de gustare de persoanele care vor să slăbească sau să își mențină silueta, oul poate fi introdus cu ușurință în dietă, preparat în diverse moduri.
Trebuie precizat că există o mare diferența între a mânca un ou fiert zilnic, poșat sau ecologic, preparat direct în apă, cu puțină pâine prăjită din cereale integrale și spanac sau a mănâncă un ou prăjit în ulei sau o omletă cu cârnăciori și bacon, care conțin o cantitate considerabilă de sare și grăsimi.
Metode sănătoase de preparare a unui ou
Ou fiert – pentru obține un ou fiert, acesta trebuie pus cu tot cu coajă în apă clocotită și fiert între 6 și 10 minute, în funcție de consistentă pe care îți dorești să o obții.
Oul poșat – pentru a poșa un ou, acesta trebuie spart și pus în apă care clocotește, unde îl vei lasă între 2,5 și 3 minute.
Oul copt – ouăle coapte se introduc la cuptor într-un recipent special sau chiar într-o formă de brioșă și se gătesc până când albusul se întărește.
Ideal ar fi să consumi oul alături de legume crude, pentru a oferi organismului un mix bun de nutrienți. În plus, trebuie să știi că oul consumat împreună cu carnea, nu este o combinație dietetică reușită, întrucât ambele sunt alimente bogate în proteine și împreună îngreunează digestia.