Tot ce trebuie să știi despre solar!

Chiar dacă medicii şi-au spus cuvântul în ceea ce priveşte bronzul artificial, uite că, frumuseţea învinge! Abonamentele la solar sunt căutate atât de femei, cât şi de bărbaţi.

separator

 

Indiferent de e vară sau iarnă, culoarea maronie a tenului este dorită mereu. Şi pentru că solarul ne oferă împlinirea acestei dorinţe, mulţi aleg să urmeze câteva şedinţe la solar. Dar trebuie să te informezi, înainte de a-ţi procura un abonament.


Natalia Crigănuţa,
069811500,
069170410

Ce înseamnă, de fapt, bronzul artificial?

Bronzul nu este altceva, decât o secreţie de melanină, hormonul răspunzător de pielea închisă, ca răspuns la agresiunea asupra tegumentului  razelor UV.

Solarul îţi dă posibilitatea unui bronz uniform, într-un mediu, în care substanţele nocive sunt ţinute sub control, timpul de expunere este atent monitorizat, pentru a evita leziuni ale pielii, iar faptul că durata şedinţelor creşte treptat (se începe cu 2- 4- 6 minute şi se ajunge la 8-10), se elimină riscul cojirii pielii.

Beneficiile solarului

Se presupune că expunerea controlată la raze UV este mai sigură, chiar decât bronzul natural, pentru că la expunerea controlată  razele UV sunt filtrate. La bronzul natural nimeni nu poate garanta că razele soarelui sunt filtrate (din cauza subţierii stratului de ozon). Bronzarea artificială favorizează producerea de vitamina D, indispensabilă pentru absorbirea calciului în oase. Creşte grosimea stratului cornos al pielii, făcându-l mult mai durabil. Solarul are efecte benefice asupra unor boli de piele cum ar fi psoriazis, dermatita atopică, dermatita seboreică şi acneea. Iar cel mai important este că induce un sentiment de bunăstare, pentru că promovează activarea sistemului neuroendocrin şi secreţia de hormoni care au un efect pozitiv asupra dispoziţiei.

Bronzarea pielii implică două procese separate:

 • pigmentarea imediată – este determinată de radiaţiile UVA (cu lungime mare de undă) şi constă în foto-oxidarea melaninei preformate;
 • pigmentarea întârziată– are loc la 72 de ore după expunerea la radiaţii UVA sau UVB (cu lungime medie de undă) şi este asociată cu producerea nouă de melanină.

Ce spun medicii?

Tema bronzului artificial este un subiect  cu păreri pro şi contra. Efectele solarului asupra sănătăţii depind de aparat, de tipul de raze  ultraviolete, de timpul de expunere, de numărul şedinţelor dar şi de starea pielii persoanei care se expune, de prezenţa sau nu a aluniţelor. Specialiştii au constatat că cele mai sensibile sunt persoanele cu pielea albă, puţin pigmentată şi cu foarte multe aluniţe. Expunerea la solar predispune la apariţia altor aluniţe, precum şi la modificări ale ADN-ului celular, care duce la formarea unor atipii celurare ce favorizează cancerul de piele. E bine să conştientizezi că întâi de toate este vorba de sănătatea ta. O piele frumoasă arată bine, fie ea albă sau bronzată, atunci când organismul este sănătos. Iar dacă alegi să-ţi procuri un abonament la solar, medicii te sfătuiesc să respecţi şi unele reguli.

Ce trebuie să ştii înainte de a intra în solar:

 • Înainte de-a utiliza solarul este recomandat să faci duş, pentru a îndepartă orice produs cosmetic;
 • Mănâncă un morcov, înainte de şedinţa de bronzare, îţi va menţine culoarea maronie a pielii;
 • Îndepărtează bijuteriile şi utilizează o cremă specială pentru protecţia pielii;
 • Ţine ochii închişi şi foloseşte o pereche de ochelari de protecţie, deoarece razele pot trece şi prin pleoape şi pot produce în timp leziuni grave ale corneii;
 • Acoperă cu un strat gros de cremă zonele mai sensibile ale pielii, iar aluniţele şi mamelonul (sfârcul sânului) astupă-le cu un plasture;
 • Ca să-ţi protejezi părul şi să-i menţii strălucirea, pune o cască specială pe cap;
 • Pielea ta trebuie să fie mereu hidratată, foloseşte un laptişor de corp după ce ieşi din solar;
 • Sunt contraindicate mai mult de 10 şedinţe de bronzare în 2-3 săptămâni;
 • Nu trebuie depăşite 50 de şedinţe de solar pe an. Fiecare şedinţă trebuie să aibă maxim 10 minute.

Text: Cristina Mihalachi

 

Sărbătoarea zâmbetelor la Odessa!
Articolul anterior
Miss ULIM 2012. Concursul unde frumusețea este la ea acasă
Articolul următor
Alte articole interesante