Mai mulți moldoveni din Israel au revenit acasă noaptea trecută

Mai mulţi moldoveni care muncesc în Israel au ajuns noaptea trecută cu o aeronavă la Chişinău. Oamenii spun că au trăit clipe de coşmar în ultimele zile. La aeroport, moldovenii au fost întâmpinaţi cu lacrimi în ochi de cei dragi, transmite publika.md.

Victoria a venit la aeroport cu băieţelul ei. Femeia a spus că a stat cu frica în sân toată această perioadă. „Retrăim, soţul încerca să nu ne spună tot ca să nu ne îngrijorăm. Acolo este straşnic, aşteptăm să vină acasă, zi de zi îl urmărim.”

Rudele celor care muncesc în Israel au spus că aceştia aveau pregătite geanta cu lucrurile strict necesare şi actele. „Eram îngrijorată, sunam şi întrebam dacă este bine, ce se întâmplă, dacă are un adăpost, dacă ţine documentele în preajma lui.”

„Aceste trei zile au fost mai mult de panică, deoarece s-a anulat biletul, trebuia să ajungă ziua, apoi s-a amânat la ora zece, apoi la unsprezece, destul de tensionat.” Oamenii nu şi-au putut stăpâni emoţiile atunci când i-au revăzut pe cei dragi.

Moldovenii au aterizat pe Aeroportul Internaţional Chişinău în jurul orei 02:00, deoarece aeronava a decolat cu o oră întârziere din cauza atacurilor cu rachete lansate asupra Israelului.

„Am intrat în avion şi am ieşit înapoi când a început a împuşca.”/ „Este straşnic, straşnic.”/”Ne-am ascuns, am auzit, dar nu am văzut nimic. Au locuri special amenajate pentru aşa ceva.”

Chiar dacă violenţele continuă în Israel, unii moldovenii se vor întoarce la muncă. Ei spun că nu au altă soluţie pentru a aduce bani acasă.

„Rachete, probleme, este straşnic. Nu am dormit un ochi, dacă aţipeam ca iepurele. Contractul de muncă şi trebuie să ne întoarcem înapoi, să întreţinem familia.”

Ambasada ţării noastre în Israel le recomandă moldovenilor de acolo să respecte indicațiile autorităților israeliene, pentru că sunt posibile și alte lansări de rachete. De asemenea, să aibă pregătite geanta cu actele și lucrurile strict necesare şi să se intereseze care sunt cele mai apropiate adăposturi antiaeriene. Mai multe companii avia, precum British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Aeroflot şi Iberia au anulat zborurile spre Tel Aviv după mai multe zile cu tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza.

Ucraina: Mașina în care se afla ministrul de externe eston a luat foc în timpul unei vizite la Kiev

O maşină blindată în care se afla ministrul de externe estonian Strain Urmas Reinsalu în timpul vizitei sale în Ucraina, în această săptămână, a luat foc în timp ce se afla în centrul Kievului, a declarat joi diplomatul, relatează dpa.

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

„Eram cu ambasadorul Estoniei Kaimo Kuusk pe locul din spate şi dintr-o dată Kaimo a spus că este un miros. Şi apoi
brusc au izbucnit flăcări în spatele nostru”, a declarat Reinsalu în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Estoniei Tallinn.

„Din fericire, uşile din spate s-au deschis în cele din urmă pentru că maşina s-ar fi transformat într-o cameră de gazare în câteva secunde”, a declarat ministrul eston.

Nimeni nu a fost rănit în incidentul care a avut loc marţi seara. Reinsalu nu a dat nicio informaţie cu privire la posibila cauză a incendiului care a cuprins vehiculul.

Experţi urmează să examineze maşina care a fost pusă la dispoziţia şefului diplomaţiei ţării membre UE şi NATO de către poliţia şi agenţia de protecţie a frontierelor.

Protestatarii lui Șor își fac necesitățile fiziologice prin tot orașul. Oamenii se arată deranjați

Poliția a venit cu un apel către toți cei care au participat la întrunirea de astăzi, să dea dovadă de un comportament adecvat.

Amintim organizatorilor că sunt responsabili de acțiunile participanților și desfășurarea întrunirii în sine, tot ei fiind obligați să comunice participanților limitele cadrului legal, dar și cum pot avea grijă de propria siguranță.

Menționăm că, locuitorii capitalei deja ne sesizează despre comportamentul participanților la întrunire, fiind deranjați în special că aceștia își satisfac necesitățile fiziologice în curțile blocurilor și stațiile de așteptare a transportului public.

Reiterăm că, Poliţia nu are scopul de îngrădire a dreptului cetățenilor la libera exprimare, dar acesta urmează a fi asumat responsabil, fără a fi încălcate drepturile şi libertăţile altor persoane.

Solicităm participanților să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor.

”Cheltuieli pentru sistemele de apărare antiaeriană” în facturile localnicilor dintr-un oraș din Rusia

Autoritățile orașului rusesc Breansk s-au gândit să introducă în facturile localnicilor “cheltuieli pentru sistemele de apărare antiaeriană”.

Despre asta anunță Moskovski Komsomoleț.

Nata Albot, pe lista unui partid pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova
Articolul anterior
„Friends” revine pe micile ecrane curând! Vezi teaserul
Articolul următor