Mai mulți moldoveni din Israel au revenit acasă noaptea trecută

Mai mulţi moldoveni care muncesc în Israel au ajuns noaptea trecută cu o aeronavă la Chişinău. Oamenii spun că au trăit clipe de coşmar în ultimele zile. La aeroport, moldovenii au fost întâmpinaţi cu lacrimi în ochi de cei dragi, transmite publika.md.

Victoria a venit la aeroport cu băieţelul ei. Femeia a spus că a stat cu frica în sân toată această perioadă. „Retrăim, soţul încerca să nu ne spună tot ca să nu ne îngrijorăm. Acolo este straşnic, aşteptăm să vină acasă, zi de zi îl urmărim.”

Rudele celor care muncesc în Israel au spus că aceştia aveau pregătite geanta cu lucrurile strict necesare şi actele. „Eram îngrijorată, sunam şi întrebam dacă este bine, ce se întâmplă, dacă are un adăpost, dacă ţine documentele în preajma lui.”

„Aceste trei zile au fost mai mult de panică, deoarece s-a anulat biletul, trebuia să ajungă ziua, apoi s-a amânat la ora zece, apoi la unsprezece, destul de tensionat.” Oamenii nu şi-au putut stăpâni emoţiile atunci când i-au revăzut pe cei dragi.

Moldovenii au aterizat pe Aeroportul Internaţional Chişinău în jurul orei 02:00, deoarece aeronava a decolat cu o oră întârziere din cauza atacurilor cu rachete lansate asupra Israelului.

„Am intrat în avion şi am ieşit înapoi când a început a împuşca.”/ „Este straşnic, straşnic.”/”Ne-am ascuns, am auzit, dar nu am văzut nimic. Au locuri special amenajate pentru aşa ceva.”

Chiar dacă violenţele continuă în Israel, unii moldovenii se vor întoarce la muncă. Ei spun că nu au altă soluţie pentru a aduce bani acasă.

„Rachete, probleme, este straşnic. Nu am dormit un ochi, dacă aţipeam ca iepurele. Contractul de muncă şi trebuie să ne întoarcem înapoi, să întreţinem familia.”

Ambasada ţării noastre în Israel le recomandă moldovenilor de acolo să respecte indicațiile autorităților israeliene, pentru că sunt posibile și alte lansări de rachete. De asemenea, să aibă pregătite geanta cu actele și lucrurile strict necesare şi să se intereseze care sunt cele mai apropiate adăposturi antiaeriene. Mai multe companii avia, precum British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Aeroflot şi Iberia au anulat zborurile spre Tel Aviv după mai multe zile cu tiruri de rachete dinspre Fâşia Gaza.

Rusia: Patru jurnaliști, condamnați la cinci ani și jumătate de închisoare pentru colaborare cu organizația lui Navalnîi

Patru jurnaliști ruși au fost condamnați marți de un tribunal din Moscova la câte 5 ani și jumătate de închisoare după ce au fost găsiți vinovați că au lucrat pentru organizația interzisă a regretatului lider al opoziției Alexei Navalnîi, transmite Reuters, citat de Moldova 1

Antonina Favorskaya, Serghei Karelin, Konstantin Gabov și Artem Kriger au fost judecați cu ușile închise din octombrie, fiind acuzați, ceea ce ei neagă, de apartenență la un grup extremist.

Procurorii au declarat că aceștia au creat materiale pentru canalul YouTube al Fundației Anticorupție a lui Navalnîi (FBK), care este interzisă în Rusia ca „agent străin” și organizație extremistă.

Rusia a intensificat presiunea asupra reporterilor naționali și străini de la începutul războiului său din Ucraina. Susținătorii jurnaliștilor acuzați au declarat că procesul a avut drept scop intimidarea presei și pedepsirea reporterilor pentru că și-au făcut meseria.

Navalnîi, cel mai proeminent opozant al președintelui Vladimir Putin, a petrecut ani de zile denunțând corupția din elita rusă. El a murit subit într-o colonie penitenciară din Arctica anul trecut, în timp ce ispășea o lungă pedeapsă pentru corupție și extremism, acuzații pe care le-a negat.

În ciuda afirmațiilor Iuliei Navalnaia, soția lui Navalnîi, potrivit cărora acesta a fost ucis, comisia de anchetă rusă i-a comunicat în 2024 că a ajuns la concluzia că moartea lui Navalnîi a fost cauzată de o „combinație de boli”.

De asemenea, Kremlinul a respins cu fermitate acuzația susținătorilor săi că Putin ar fi pus să fie ucis. Agențiile de informații americane au stabilit ulterior că Putin probabil nu a ordonat moartea sa, au raportat Wall Street Journal și Associated Press.

Înainte de citirea sentințelor, presei i s-a permis pentru scurt timp să filmeze jurnaliștii acuzați în timp ce stăteau încătușați în spatele unui ecran de sticlă.

„Totul va fi bine. Văd cum se dezvoltă dinamica. Mai dau acestui regim încă un an, cel mult încă un an și jumătate”, a declarat Kriger.

Karelin a spus: „Sper că fiica mea va fi mândră de mine”.

Nici instanța și nici procurorii nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Karelin și Gabov sunt freelanceri care au lucrat pentru o varietate de organizații de știri, inclusiv AP și Reuters.Favorskaya și Kriger lucrau amândoi pentru SOTAvision, un post independent care a fost, de asemenea, desemnat agent străin.

Favorskaya a înregistrat ultima înregistrare video cu Navalnîi participând la o audiere în instanță cu o zi înainte de moartea sa.

„Konstantin Gabov este un jurnalist independent care, între 2022 și 2024, a contribuit ocazional la Reuters în calitate de producător de birou, editând materiale video și scenarizând reportajele care i-au fost atribuite. Nu avem dovezi care să arate că acuzațiile împotriva sa au legătură cu activitatea sa de freelancer la Reuters”, a declarat un purtător de cuvânt al agenției de presă Reuters.

„Reuters este profund angajată față de libertatea presei și se opune încarcerării oricărui jurnalist pentru că își face meseria. Jurnaliștii trebuie să fie liberi să relateze știrile în interes public, fără teama de hărțuire sau vătămare, oriunde s-ar afla.”

The Insider: Reținerea moldovenilor de către FSB a avut loc acum un an

The Insider a relatat că reţinerea cetăţenilor moldoveni raportată de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pe 14 aprilie a avut loc nu acum, ci în 2024, scrie stiri.md

După cum relatează Infotag, publicaţia susţine că FSB a raportat acum un an, în aprilie 2024, despre „agenţi ai Ucrainei” recrutaţi în Moldova, care ar fi pregătit sabotaje în Rusia. Acest lucru a fost constatat de publicaţie.

În acelaşi timp, în aprilie 2024, Marius Pruneanu a fost inclus în „lista teroriştilor şi extremiştilor”.

Un alt cetăţean al Republicii Moldova reţinut este Evgheni Kurdoglu. Potrivit datelor FSB, publicate pe 14 aprilie, acesta colecta informaţii despre armata rusă şi pregătea un atac terorist la staţia acviferă Kerci.

Este de remarcat faptul că anterior a fost judecat pentru comiterea unui furt în Ucraina.

În acelaşi timp, canalul Telegram „Buletine operative” a raportat despre acesta încă în august 2024.

Potrivit informaţiilor din social media, Marius Pruneanu este originar din Chişinău. El a practicat taekwondo în mod profesionist şi a câştigat mai multe medalii la competiţii naţionale şi internaţionale.

După izbucnirea războiului din Ucraina, a intrat în Legiunea Internaţională, iar între 2022 şi 2023 a participat la luptele de partea Ucrainei în regiunea Doneţk.

Pe pagina sa de Facebook nu există nicio publicaţie.În dimineaţa zilei de 14 aprilie, FSB a raportat despre reţinerea unui cetăţean moldovean, Marius Pruneanu, care, potrivit serviciului de informaţii, acţiona în baza unei misiuni a serviciilor de informaţii militare ucrainene ale Ministerului Apărării (GUR MOU). Agenţia spune că „acesta plănuia să comită atacuri teroriste în Rusia”.

„Pruneanu a luptat în Armata Ucraineană lângă Bahmut în 2022-2023, iar în decembrie 2023 a fost recrutat de Ucraina sub pseudonimul „Max””, a declarat FSB.

Trei rețete de pește de Florii! 

De Florii, când tradiția și gusturile se împletesc în cele mai delicioase feluri de mâncare, peștele devine vedeta mesei. 

. Păstrăv la cuptor cu lămâie și usturoi

Ingrediente:

  • 2 păstrăvi întregi, eviscerați și curățați
  • 1 lămâie (jumătate feliată, jumătate stoarsă)
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare, piper, cimbru sau rozmarin
  • Pătrunjel proaspăt

Mod de preparare:

  1. Spală păstrăvii și usucă-i cu un prosop de hârtie.
  2. Asezonează-i cu sare, piper și cimbru/rozmarin, atât în interior cât și pe exterior.
  3. Pune în interiorul fiecărui pește câteva felii de lămâie și usturoi.
  4. Așază-i într-o tavă unsă cu ulei, stropește-i cu zeamă de lămâie și restul de usturoi zdrobit.
  5. Coace-i la 180°C timp de 25-30 minute.
  6. Servește cu pătrunjel tocat și garnitură de cartofi natur sau legume la abur.

2. Saramură de crap

Ingrediente:

  • 2 bucăți de crap (aprox. 1 kg în total)
  • 2 ardei grași + 2 ardei iuți
  • 4 roșii coapte (sau 1 conservă de roșii tocate)
  • 4 căței de usturoi
  • 1 legătură de leuștean
  • Sare grunjoasă, apă, piper

Mod de preparare:

  1. Presară sare grunjoasă pe pește și lasă-l 30 minute, apoi clătește-l.
  2. Frige bucățile de pește pe grătar sau tigaie grill, până se rumenesc.
  3. Într-o cratiță, pune ardeii copți tăiați, roșiile, usturoiul zdrobit, sare și piper. Adaugă 1 litru de apă și fierbe 10-15 minute.
  4. Pune peștele fript în saramură și lasă-l să fiarbă 5 minute.
  5. Presară leuștean proaspăt la final.
  6. Servește cu mămăliguță!

3. File de somon cu sos de muștar și miere

Ingrediente:

  • 2 fileuri de somon
  • 1 lingură muștar Dijon
  • 1 lingură miere
  • 1 lingură ulei de măsline
  • Sare, piper, zeamă de lămâie

Mod de preparare:

  1. Într-un bol mic, amestecă muștarul cu mierea, uleiul de măsline și câteva picături de lămâie.
  2. Asezonează somonul cu sare și piper.
  3. Unge fileurile cu sosul pregătit.
  4. Pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le 15-18 minute la 200°C.
  5. Servește cu piure de cartofi dulci sau o salată verde.

Muncă asiduă pe scena Eurovision! Natalia Gordienko: ,,Mă bazez pe voi toți! Arătați tuturor cum îi putem susține pe ai noștri!”
Articolul anterior
„Friends” revine pe micile ecrane curând! Vezi teaserul
Articolul următor