Noi cuvinte, precum like, fake-news sau check-in, vor apărea în dicționarul românesc

A treia ediție a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), volum coordonat de Ioana Vintilă-Rădulescu, doctor în lingvistică la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, cuprinde 3600 de cuvinte noi, fiind introduse și unele din cuvintele împrumutate din limba engleză, frecvent folosite.

Printre acestea se numără „black friday”, „breaking news” „check-in”, „cool” sau „fake news”. Elementele noi sunt ușor de detectat, ele fiind precedate de simbolul „+”. Noul DOOM va fi disponibil pentru publicul larg până la finalul acestui an, transmite IPN.

„DOOM este dicționarul normativ al limbii române, în sensul că prezintă normele obligatorii ale Academiei Române,sub triplulaspect care este reflectat în titlu: el arată cum trebuie să se scrie, să se pronunțe și să se folosească din punct de vedere gramatical cuvintele limbii române literare actuale”, a declarat Ioana Vintilă-Rădulescu întru-un interviu pentru Radio Europa Liberă România.

Noua ediție totalizează 65500 de cuvinte, „de intrări, de fapt”. DOOM 3 cuprinde circa 3000 de modificări, marcate cu „!” – semnul exclamării – față de ediția precedentă. 

„Nu este vorba de o reformă ortografică, normele de bază nefiind modificate, ci, în general, de modificări punctuale, afectând, este drept, uneori, și anumite serii. Pentru a nu șoca, s-au păstrat și formele vechi alături de cele noi. „De exemplu, la numele feminine de profesii care se termină în „-loagă”. 

Am păstrat, de exemplu, și „filologă” pentru că mulți o preferă, dar am adăugat și forma „filoloagă”,care mie mi se pare colocvială. La noi, e adevărat că e o mare rezistență la feminizarea numelor de profesii, se preferă masculinul, care pare generic și mai valorizant”, a menționat coordonatoarea dicționarului.Publicitate

Cu semnul exclamării sunt marcate și multe nuanțări în descrierea și interpretarea unor cuvinte și forme. De pildă, dintre categoriile tradiționale ale numeralului, nu mai sunt considerate numerale, în conformitate cu noua programă școlară și cu Gramatica limbii române pentru gimnaziu, decât numeralul cardinal și cel ordinal.

„Tot ce era denumit înainte numeral pentru că avea o legătură cu noțiunea de număr e descris altfel acum – mă refer la cele adverbiale, colective, distributive, fracționare și multiplicative primind alte interpretări. Nu mai sunt considerate numerale. Și atunci și modificările de felul acesta au semnul exclamării, dar nu sunt modificări de cuvinte, ci de interpretări ale cuvintelor”, a menționat Ioana Vintilă-Rădulescu.

Din noul DOOM au fost eliminate numeroase variante. „Tendința este către o limbă cât mai normată, lumea vrea să știe cum se spune exact: așa și nu altfel. Și atunci am eliminat foarte multe dintre variante. Unele de grafie. De exemplu, unele scrise fără cratimă: „binevenit”, „offline”, „online”. 

Sau la variantele de pronunțări/accentuări am păstrat o singură formă ca „antic”, „profesor”, deși vechile accentuări „antic”, „profesor”. 

Asta nu înseamnă că ce nu este în DOOM nu poate fi folosit. Au fost și forme modificate. Astfel, se recomandă numai singularul „bulgăre”, dar „greier” și „greiere”; numai neutrul „croasante”, numai pluralele „eclere”, „maratoane”, „modeme”, dar „scrutinuri”, „sloganuri”; verbele cu augment „inventez”, „prelevez”, „mă străduiesc”, dar fără augment „cotrobăi””, a specificat lingvista.

Printre împrumuturile de cuvinte, Ioana Vintilă-Rădulescu a menționat: „a accesoriza”, „acidifiant”, „adresabilitate”, „advertorial”, „sitcom”, „telemuncă”, „teleșcoală”, „vegan”.

„Sensul unora se poate deduce prin apropierea de cuvinte existente mai de mult în limba română. Astfel, s-a folosit intens sintagma „ore remediale”, prin care se înțelegeau acele ore menite să remedieze neajunsurile legate în special de școala online. La începutul pandemiei s-a auzit foarte frecvent termenul „izoletă”, amenajare pentru transportul în izolare al suspecților de COVID”, a explicat lingvista.

Ca și xenisme – cuvinte și expresii străine neadaptate la particularitățile limbii române, Ioana Vintilă-Rădulescu a menționat: „afterschool”, „audiobook”, „bitcoin”, „Black Friday”, „breaking news” „check-in”, „cool”, „deal”, „dealer”, „dispenser”, „face to face”, „fake”, „fake news”, „fresh”, „gay”, „hacker”, „hairstylist”, „home delivery”, „like”, „low cost”, „outdoor”, „part-time”, „selfie”, „shopping center”, „showbusiness”, „start-up”, „take away”, „training”, „a updata”, „a upgrada”, „voucher”.

Ioana Vintilă-Rădulescu a lucrat cinci ani, împreună cu echipa pe care o coordonează, la cea de-a treia ediție a DOOM.

Ninge ca în poveste la munte și este viscol. Drum blocat în Brașov din cauza zăpezii

Este alertă de vreme rea în jumătate de țară, în timp ce la munte ninge și viscolește. Se circulă în condiții de iarnă în Sibiu și Covasna, iar pe șoseaua spre munte drumarii au ieșit cu zeci de utilaje. Un drum din județul Brașov este blocat din cauza ninsorii și a vântului puternic, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 11.10 DN 73 A este închis pentru autovehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone. „Traficul rutier este restricţionat pe DN 73 A pentru vehiculele cu masa totală mai mare de 3,5 tone, pe sectorul de drum în cuprins între localităţile Predeal şi Râşnov, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile (ninsoare abundentă)”, anunţă Poliţia judeţeană Braşov. Conform sursei citate, restricţiile de circulaţie sunt în vigoare până la ora 12.00.

ACTUALIZARE 09.50. Un drum din județul Brașov este blocat din cauza ninsorii și a vântului puternic, iar mai mulți copaci au fost doborâți pe șosea. Pe DN73  dinspre Predeal spre Râșnov, un TIR a derapat încă de la ora 4.00. TIR-ul are cauciucuri de iarnă, dar în zonă ningea abundent, iar drumul nu era deszăpezit. Șoferul încă așteaptă pe cineva care să îl ajute, transmite corespondentul Digi24, de la fața locului. Drumul e blocat de copacii căzuți. În zonă s-a depus strat consistent de zăpadă și ninge abundent.

Meteorologii spun că ploile puternice din sudul țării sunt binevenite, în condițiile secetei. Până diseară la ora 20.00 este în vigoare și un cod galben de vânt în 22 de județe.

La munte vor predomina ninsorile și să nu uităm că până la 20 este valabil și un cod galben de vânt pentru sudul Moldovei, Dobrogea Bărăgan cu  50 – 60 km/h. De mâine vremea se ameliorează, marți și miercuri încă vom mai avea ploi, dar nu cu cantități prea mari și vremea se încălzește desul de repede”.

Între timp, internetul s-a umplut de imagini de poveste din Brașov.

Un motociclist de 33 de ani, lovit mortal la Dubăsari

Un motociclist de 33 de ani a murit după ce a fost lovit de un microbuz într-o intersecție din orașul Dubăsari.

Un motociclist a murit în urma unui grav accident rutier la DubăsariImagine simbol

Potrivit așa-ziselor autorități din stânga Nistrului, tragedia a avut loc pe 24 martie, iar conform informațiilor preliminare, motociclistul a fost lovit de un microbuz de marca Mercedes într-o intersecție din oras, scrie www.stiri.md.

Șoferul microbuzului nu i-ar fi acordat prioritate motociclistului, iar în rezultat l-a lovit pe tânăr. Bărbatul care se afla la volanul mașinii a fost spitalizat cu diverse leziuni.

Așa-zișii oameni ai legii din regiune au inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Un motociclist de 33 de ani a murit după ce a fost lovit de un microbuz într-o intersecție din orașul Dubăsari.

Un motociclist a murit în urma unui grav accident rutier la DubăsariImagine simbol

Potrivit așa-ziselor autorități din stânga Nistrului, tragedia a avut loc pe 24 martie, iar conform informațiilor preliminare, motociclistul a fost lovit de un microbuz de marca Mercedes într-o intersecție din oraș, transmite Știri.md.

Șoferul microbuzului nu i-ar fi acordat prioritate motociclistului, iar în rezultat l-a lovit pe tânăr. Bărbatul care se afla la volanul mașinii a fost spitalizat cu diverse leziuni.

Așa-zișii oameni ai legii din regiune au inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Marș feminist în centrul Capitalei, de 8 Martie. Manifestanții pledează pentru respectarea drepturilor femeilor

Zeci de oameni merg în marș prin centrul Capitalei! La cea de-a zecea ediție a evenimentului, cu genericul ,,Violența sexuală nu o ascunzi sub covor”, manifestanții își doresc să atragă din nou atenția la problemele inegalității de gen și respectarea drepturile femeilor.

La eveniment s-au alăturat mai mulți funcționari de stat din Republica Moldova: oficiali, miniștri și deputați în Parlament. Printre ei: vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, miniștrii Alexei Buzu și Dan Perciun.

Peste 1500 de locuitori din sectorul Ciocana au rămas fără gaze
Articolul anterior
Bryan Adams s-a infectat din nou Covid, la doar o lună după ce a fost testat pozitiv
Articolul următor