Noi cuvinte, precum like, fake-news sau check-in, vor apărea în dicționarul românesc

A treia ediție a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), volum coordonat de Ioana Vintilă-Rădulescu, doctor în lingvistică la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, cuprinde 3600 de cuvinte noi, fiind introduse și unele din cuvintele împrumutate din limba engleză, frecvent folosite.

Printre acestea se numără „black friday”, „breaking news” „check-in”, „cool” sau „fake news”. Elementele noi sunt ușor de detectat, ele fiind precedate de simbolul „+”. Noul DOOM va fi disponibil pentru publicul larg până la finalul acestui an, transmite IPN.

„DOOM este dicționarul normativ al limbii române, în sensul că prezintă normele obligatorii ale Academiei Române,sub triplulaspect care este reflectat în titlu: el arată cum trebuie să se scrie, să se pronunțe și să se folosească din punct de vedere gramatical cuvintele limbii române literare actuale”, a declarat Ioana Vintilă-Rădulescu întru-un interviu pentru Radio Europa Liberă România.

Noua ediție totalizează 65500 de cuvinte, „de intrări, de fapt”. DOOM 3 cuprinde circa 3000 de modificări, marcate cu „!” – semnul exclamării – față de ediția precedentă. 

„Nu este vorba de o reformă ortografică, normele de bază nefiind modificate, ci, în general, de modificări punctuale, afectând, este drept, uneori, și anumite serii. Pentru a nu șoca, s-au păstrat și formele vechi alături de cele noi. „De exemplu, la numele feminine de profesii care se termină în „-loagă”. 

Am păstrat, de exemplu, și „filologă” pentru că mulți o preferă, dar am adăugat și forma „filoloagă”,care mie mi se pare colocvială. La noi, e adevărat că e o mare rezistență la feminizarea numelor de profesii, se preferă masculinul, care pare generic și mai valorizant”, a menționat coordonatoarea dicționarului.Publicitate

Cu semnul exclamării sunt marcate și multe nuanțări în descrierea și interpretarea unor cuvinte și forme. De pildă, dintre categoriile tradiționale ale numeralului, nu mai sunt considerate numerale, în conformitate cu noua programă școlară și cu Gramatica limbii române pentru gimnaziu, decât numeralul cardinal și cel ordinal.

„Tot ce era denumit înainte numeral pentru că avea o legătură cu noțiunea de număr e descris altfel acum – mă refer la cele adverbiale, colective, distributive, fracționare și multiplicative primind alte interpretări. Nu mai sunt considerate numerale. Și atunci și modificările de felul acesta au semnul exclamării, dar nu sunt modificări de cuvinte, ci de interpretări ale cuvintelor”, a menționat Ioana Vintilă-Rădulescu.

Din noul DOOM au fost eliminate numeroase variante. „Tendința este către o limbă cât mai normată, lumea vrea să știe cum se spune exact: așa și nu altfel. Și atunci am eliminat foarte multe dintre variante. Unele de grafie. De exemplu, unele scrise fără cratimă: „binevenit”, „offline”, „online”. 

Sau la variantele de pronunțări/accentuări am păstrat o singură formă ca „antic”, „profesor”, deși vechile accentuări „antic”, „profesor”. 

Asta nu înseamnă că ce nu este în DOOM nu poate fi folosit. Au fost și forme modificate. Astfel, se recomandă numai singularul „bulgăre”, dar „greier” și „greiere”; numai neutrul „croasante”, numai pluralele „eclere”, „maratoane”, „modeme”, dar „scrutinuri”, „sloganuri”; verbele cu augment „inventez”, „prelevez”, „mă străduiesc”, dar fără augment „cotrobăi””, a specificat lingvista.

Printre împrumuturile de cuvinte, Ioana Vintilă-Rădulescu a menționat: „a accesoriza”, „acidifiant”, „adresabilitate”, „advertorial”, „sitcom”, „telemuncă”, „teleșcoală”, „vegan”.

„Sensul unora se poate deduce prin apropierea de cuvinte existente mai de mult în limba română. Astfel, s-a folosit intens sintagma „ore remediale”, prin care se înțelegeau acele ore menite să remedieze neajunsurile legate în special de școala online. La începutul pandemiei s-a auzit foarte frecvent termenul „izoletă”, amenajare pentru transportul în izolare al suspecților de COVID”, a explicat lingvista.

Ca și xenisme – cuvinte și expresii străine neadaptate la particularitățile limbii române, Ioana Vintilă-Rădulescu a menționat: „afterschool”, „audiobook”, „bitcoin”, „Black Friday”, „breaking news” „check-in”, „cool”, „deal”, „dealer”, „dispenser”, „face to face”, „fake”, „fake news”, „fresh”, „gay”, „hacker”, „hairstylist”, „home delivery”, „like”, „low cost”, „outdoor”, „part-time”, „selfie”, „shopping center”, „showbusiness”, „start-up”, „take away”, „training”, „a updata”, „a upgrada”, „voucher”.

Ioana Vintilă-Rădulescu a lucrat cinci ani, împreună cu echipa pe care o coordonează, la cea de-a treia ediție a DOOM.

Consumul de gaze naturale al Europei a scăzut cu aproape un sfert

Europa și-a redus semnificativ consumul de gaze naturale în luna octombrie, în condițiile în care gospodăriile nu au pornit instalațiile de încălzire grație temperaturilor peste medie, ceea ce constituie o veste bună pentru piață înainte de venirea iernii.

Prețul gazelor naturale a atins un nou record în Europa, de 7 ori mai mare  decât la începutul anului - HotNews.ro

Guvernele din regiune și-au îndemnat consumatorii să își reducă consumul de gaze, după ce diminuarea livrărilor din Rusia a provocat temeri referitoare la o raționalizare atunci când temperaturile vor scădea, transmite radiochișinău.md.

Însă toamna blândă a ajutat la conservarea gazelor, chiar dacă termocentralele care produc electricitate continuă să consume mari cantități de combustibil.

Potrivit datelor furnizate de platforma online EnergyScan, pusă la punct de grupul francez Engie SA, cererea totală de gaze a Europei Occidentale a fost în luna octombrie a acestui an cu 22% mai mică decât în luna octombrie a anului trecut.

Aceasta deși sectorul producției de electricitate și-a majorat consumul de gaze cu 14% în ritm anual.

Pe lângă evoluțiile meteo favorabile, cererea de gaze a fost redusă și ca urmare a prețurilor care au explodat, astfel că mulți consumatori industriali mici și-au redus operațiunile pentru a putea supraviețui.

Prețurile la gazele naturale rămân mari, dar au scăzut puternic în ultima perioadă

„Apar semne ale unei modificări de comportament cu privire la utilizarea instalațiilor de încălzire”, spune Julien Hoarau, director de analize la EnergyScan.

Aceasta a ajutat la exercitarea „unor presiuni semnificative de scădere a prețurilor spot la gaze în Europa și a consolidat capacitatea continentului de a echilibra sistemul la iarnă”, a adăugat Julien Hoarau.

Chiar dacă prețurile de referință la gaze în Europa sunt de peste trei ori mai mari față de media multianuală, ele au scăzut totuși cu peste 60% față de vârful atins în luna august.

Datele EnergyScan mai arată că cererea de gaze din partea utilizatorilor rezidențiali, a mediului de business și a micilor utilizatori industriali a scăzut cu 33% în luna octombrie, iar cererea de gaze a marilor consumatori industriali a scăzut cu 27%.

Tot agenția Bloomberg nota pe 25 octombrie cum combinația între vremea neobișnuit de caldă și livrările mari de gaze lichefiate face ca depozitele de gaze să fie aproape pline înainte ca europenii să dea drumul la termostate.

Deputații au votat! Magazinele duty-free din aeroporturi și vămi nu vor mai fi!

Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege care prevede eliminarea regimului duty-free. Potrivit documentului magazinul amplasat în incinta aeroportului va activa până la 22 decembrie 2022, iar unitățile comerciale din zonele de ieșire ale frontierei de stat vor activa până la 3 septembrie 2023.

Potrivit proiectului, regimul duty-free va fi anulat pe întregul teritoriul Republicii Moldova, iar magazinele duty-free vor activa până la expirarea licenței curente. 

Amintim că, la 26 septembrie, deputatul PAS, Dumitru Alaiba a prezentat un proiect de lege prin care propunea anularea regimului Duty-free în Moldova cu scopul de a avansa principiul echității fiscale. „Considerăm că toți trebuie să achite impozitele pentru ca acest stat să-i poată ajuta pe cei mai vulnerabili”, a declarat deputatul într-o conferință.

Ulterior expertul economic, Stas Madan a declarat că abolirea regimului duty-free în Republica Moldova este în detrimentul intereselor economice ale țării noastre. În același timp, compania a venit cu o reacție și mai multe contra-argumente la cele expuse de autorul inițiativei, Dumitru Alaiba. 

Edilul Ion Ceban a făcut furori pe scena din PMAN

Un concert de pomină s-a dat aseară în Piața Marii Adunări Naționale. Primarul capitalei nu a putut rezista tentanției și a sărit în sus chiar pe scenă alături de artiști.

Momentul a devenit viral pe Tik Tok.

Peste 1500 de locuitori din sectorul Ciocana au rămas fără gaze
Articolul anterior
Bryan Adams s-a infectat din nou Covid, la doar o lună după ce a fost testat pozitiv
Articolul următor