Marius: “Avem un conflict de la moștenirea casei bunicii, decedată recent…”

Bunica avea 4 copii,dintre care 3 plecați peste hotare și o fiică în țară, care stă în casa bunicii cu acte ucrainești. Ea stă pe teritoriul Republicii Moldova în baza permisului de ședere obținut fraodulos. Eu, fiul altei fiice, care am avut grijă împreună cu fratele de bunica,mă interesează dacă mama noastră are prioritate la moștenirea acestei gospodării sau la o cota parte de 25%. Mama se află peste hotare, în Italia, neputând la moment să vină acasă și dorește să-mi întocmească o procură pentru a deschide moștenirea în lipsa ei.Ce tip de procură trebuie să-mi întocmească notarul pentru a o reprezenta pe mama și a rezolva această problemă? Comunic că fiica cu cetățenia Ucrainei întreprinde orice pentru a intra în posesia acestei gospodării în întregime,neavând testament sau alt act de moștenire de la bunica. Având bănuieli că a deschis moștenirea în lipsa mamei cu ajutorul altei surori(declarând probabil minciuni) și neavând toate actele(actele lipsă aflându-se la mine),dorim s-o stopăm de la aceste acțiuni ilegale. Este posibil s-o reprezint pe mama prin intermediul procurii?”

Răspuns de la ”Casa de Avocatură Digore”:

În această situație, atâta timp cât nu există niciun testament și niciun succesor, nu a fost declarat nedemn, toți copiii vor moșteni părintele decedat în părți egale, conform moștenirii legale. Cetățenia nu are nicio importanță și nu influențează vocația succesorală.

Dvs puteți reprezenta mama în baza unei procuri speciale, autentificată notarial. Termenul de acceptare a succesiunii este de 6 luni din momentul decesului persoanei, iar locul deschiderii procedurii succesorale este de competența notarului de la ultimul domiciliu al defunctului.

În cazul în care pe unul şi acelaşi teritoriu îşi desfăşoară activitatea mai mulţi notari, competenţa de îndeplinire a procedurii succesorale aparţine primului notar sesizat. Notarul este obligat să verifice dacă procedura succesorală nu a fost deschisă de un alt notar din acelaşi teritoriu. Astfel, notarul, primind informaţia despre deschiderea procedurii succesorale de alt notar, este obligat să informeze despre aceasta moştenitorii al căror domiciliu îi este cunoscut.

Notarul va deschide procedura succesorală în baza cererii la care urmează a se anexa: declarația de acceptare a moștenirii, Certificat de deces, actul ce confirmă temeiul chemării la succesiune (certificat de naștere), Buletinul de identitate a moștenitorului, actele de proprietate asupra bunurilor incluse în masa succesorală. 

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

unnamed„Casa de Avocatură Digore”
Tel: +(373) 22-24 03 05
Fax: +(373) 22-24 06 20
Mob: +(373) 6 8888 577

Cinci indivizi au fost reţinuţi de Poliţia Capitalei pentru furt de apartamente

Doi minori cu vârstele de 16 ani şi 17 ani, şi alţii trei cu vârstele cuprinse îmtre 20 şi 23 ani, originari din raioanele Comrat şi Basarabeasca au fost reţiniuţi de către poliţiştii sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Aceştia făceau parte dintr-un grup criminal care este bănuit că ar fi fost implicat în cel puţin şase furturi din apartamente şi o rapire de automobile. Metodele de pătrundere în locuinţe erau aplicate prin forţarea geamurilor din termopan.

separator

În urma perchiziţiilor efectuate de poliţişti, au fost depistate şi ridicate bunuri materiale a căror provenienţă bănuiţii n-au putut-o demonstra. Potrivit victimelor care s-au adresat la Poliţie după ajutor, aceştia le-ar fi pricinuit prejudicii materiale în valoare de peste 20 000 lei.

Actualmente în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău sunt reţinuţi doar trei bănuiţi. Ceilalţi doi sunt de vârstă minoră şi sunt cercetaţi în libertate. Hoţii riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 ani până la 6 ani.

Poliţia Capitalei investighează ipotezele înaintate, privind complicitatea grupării în alte infracţiuni comise.

Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului?

Irina V: Cum pot să-l dezic pe fostul soț de drepturile părintești dacă acesta nu contribuie la întreținerea copilului? Divorțul l-am primit în martie curent, dar nu suntem împreună deja de 4 ani. În august m-am recăsătorit și toate cheltuielile asupra copilului le suportă actualul soț. Tatăl copilului nu achită nimic de 4 luni. Ultima dată, fiul a fost la el în ospeție acum un an și ceva, ultima dată a fost sunat în luna iunie… Vreau să iau toate drepturile asupra mea deoarece dorim la vară să plecăm la odihnă peste hotare, dar fără permisiunea fostului soț nu o putem face. Voi putea scoate copilul din țară?

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

În cazul relatat de dvs. şansele de a obţine decăderea din drepturi părinteşti ale fostului soţ (tatăl copilului) sunt mici. Nu există temeiuri. Totodată, vă informez că este greşită afirmaţia dvs. precum că fără acordul fostului soţ este imposibil de a pleca cu copilul peste hotare la odihnă. Dvs. puteţi pleca liber cu copilul peste hotare, fără acordul fostului soţ, dar numai pentru perioade relativ scurte: odihnă, excursii, tratament etc.

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Am nevoie de acordul fostului soț pentru a-i face pașaport copilului, dar el refuză să semneze. Ce pot face?

Veronica: “Sunt divorțată și am un copil din fosta căsnicie. Locuiesc în străinătate, tatăl copilului ne-a dat acordul să venim împreună. În hotărârea de divorț nu a fost menționat că eu am custodia copilului. Copilul are vârsta de 7 ani și a stat mereu cu mine. Tatăl nu a dat niciun bănuț pentru creșterea și educarea lui. Acum, eu am nevoie de acordul lui pentru a-i face pașaport, dar el refuză să se ducă la Ambasadă pentru a îndeplini formularul pentru pașaport. Instanțele de aici îmi cer să aduc hotărâre de judecată precum că copilul e în grija mea, dar eu nu am această dovadă. Ce să fac în acest caz?“

separator

Răspuns de la avocatul Iurie Mihalache:

Problema este că în cererea de divorţ dvs. nu aţi solicitat stabilirea domiciliului copilului (mai simplu, nu aţi cerut să fie indicat cu cine va rămâne copilul). Prin urmare, instanţa de judecată a decis numai în limita cererii dvs., iar cererea, aşa cum se înţelege, a fost doar desfacerea căsătoriei. Acum dvs. trebuie să depuneţi o nouă cerere de chemare în judecată prin care să solicitaţi stabilirea domiciliului copilului. Ulterior, având hotărârea judecăţii, veţi putea face copilului paşaport (fără acordul tatălui).

Scrie întrebarea ta la adresa: juristultau@unica.md

Dima Bilan îl pune la punct pe Timati: ” Taci și ia niște calmante”
Articolul anterior
Greşelile penibile de machiaj ale vedetelor
Articolul următor