Copiii cu vârste mai mici de 13 ani, interziși pe TikTok. Decizie oficială

Platforma de video-sharing TikTok este de acord să blocheze toți utilizatorii cu vârste mai mici de 13 ani. TikTok va implementa un buton care să le permită utilizatorilor să semnaleze conturile care par să aparțină unor persoane cu vârste mai mici de 13 ani. Autoritățile din Italia spun că vor monitoriza eficiența noilor măsuri.

Platforma de video-sharing TikTok este de acord să blocheze toți utilizatorii cu vârste mai mici de 13 ani, relatează EuroNews.

Decizia vine după ce o fată în vârstă de 10 ani din Italia a în timp ce participa la o provocare lansată pe platforma de Social Media. Acest eveniment a determinat Autoritatea de Protecție a Datelor din Italia (Garante) să ceară platformei să însăprească politicile de utilizare pentru copii și adolescenți. De asemenea, a cerut TikTok să blocheze utilizatorii a căror vârstă nu poate fi confirmată cu certitudine.

TikTok a anunțat miercuri că este de acord cu cerințele și că implementează noile măsuri.

Din 9 februarie, platforma spune că va trimite fiecărui utilizator un formular de verificare a vârstei, iar cei car nu vor putea dovedi că au peste 13 ani nu vor putea să mai folosească aplicația. De asemenea, vor implementa un buton care să le permită utilizatorilor să semnaleze conturile care par să aparțină unor persoane cu vârste mai mici de 13 ani.

„Prioritatea noastră este să menținem oamenii în siguranță pe TikTok”, a declarat Alexandra Evans, resposabilul pentru securitatea copilului pe platformă în Europa.

„Am ajuns la o înțelgere cu Garante și de astăzi am făcut pași în plus pentru a susține comunitatea noastră din Italia. Nu ne vom opri atunci când vine vorba de protecția utilizatorilor noștri, în special a celor mici și munca noastră în acest sector important nu se termină aici.”

TikTok a declarat, de asemenea, că va dubla numărul moderatorilor din Italia. Autoritățile din Italia spun că vor monitoriza eficiența noilor măsuri și că sunt în colaborare cu Comisia de Protecție a datelor din Irlanda. Italianii au avertizat, încă din luna decembrie, TikTok cu privire la o serie de nereguli, declarând că platforma nu acordă suficientă atenție protecției copiilor.

sursa

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Ritualul botezului ar putea fi schimbat, după decesul bebelușului din Suceava
Articolul anterior
O șoferiță s-a angajat într-o depășire periculoasă intrând în lama unui utilaj de deszăpezire. Femeia și-a pierdut copilul de 5 anișori
Articolul următor
Close menu