Cristina Gheiceanu, despre cum a aflat că este însărcinată și simptomele din primul trimestru de sarcină

De când a dezvăluit că va deveni mămică, Cristina Gheiceanu este la fel de activă pe blog, doar că de data aceasta toate destănuirile bloggeriței au poate unele din cele mai emoționante trăiri pentru o femeie: sarcina, așteptarea bebelușului, pregătirea pentru naștere. Atâtea emoții și culori sufletești!

separator
Viitoarea mămică se informează din sursele și cărțile de specialitate, însă este curioasă să își împărtășească experiența și cu admiratoarele sale, dar și să afle, la rândul său, cât mai multe sfaturi practice chiar de la cititoarele blogului.

Cristina a dezvăluit cum a aflat că este însărcinată, dar și care au fost simptomele din primul trimestru de sarcină.

,,Cum am aflat? A fost ceva ciudat. Imi cunosc corpul foarte bine si pana si cea mai mica schimbare o simt. De aceea, cand am simtit ceva diferit, mi-am dat seama ca hormonul hCG (hormonul sarcinii), se distreaza in corpul meu.) Bineinteles, nu eram sigura, pentru ca noi femeile ne putem imagina tare multe, pana si simptome putem avea nefiind insarcinate, dar undeva intuiam si am avut dreptate, dupa ce am vazut 2 linii rosii pronuntate, pe testul de sarcina. Ce am facut dupa? Am plans…mult… de fericire”, scrie Cristina pe blogul său.

Bloggerița este stabilită de câțiva ani în Elveția, împreună cu soțul ei, fotbalistul român Ovidiu Mendizov. Ea susține că nu știa nimic despre sistemul medical elvețian, însă a luat-o pas cu pas și a ajuns la un medic minunat, care i-a devenit ca o prietenă. Despre primele semne de sarcină, ce noroc! În timp ce multe mămici se confruntă cu grețuri, vărsături, tulburări de alimentație, Cristina dezvăluie că ea nu a avut niciun simptom de sarcina, cel puțin în primul trimestru.

,,Sincer, eu credeam ca asa cum a fost sarcina la mama mea, asa va fi si la mine. De aceea, cumva ma asteptam la ce e mai rau, dar uite ca fiecare corp reactioneaza diferit la sarcina, ba chiar acelasi corp se poate comporta diferit in 2 sarcini diferite. Ei uite, nu am avut greturi, pofte la fel, nu mi s-au schimbat gusturile, nu simteam mirosurile mai puternic, decat de obicei si nici nu imi era somn mai mult. Imi aduc aminte ca mereu imi intrebam ginecologul daca eu sigur sunt insarcinata.))) Mi s-a facut o singura data greata, dupa ce am zburat, cu avionul, pentru o colaborare in Franta si nu prea dormisem. Eeei atunci am inteles prin ce trec unele viitoare mamici. Ca tare puternice mai sunteti…sincer!”

Despre poftele alimentare:

,,Am continuat sa mananc la fel ca inainte, cu exceptia alimentelor pe care mi le-a interzis medicul. In mare parte am mancat sanatos, doar ca fara a face abuz. Unicul lucru pe care nu prea l-am putut manca in sarcina a fost carnea. Bine, eu niciodata nu am fost o mare amatoare de carne, dar in sarcina cu atat mai mult. In schimb, sucul de portocale tare imi mai facea cu ochiul.)”

Poți citi mai multe pe cristinagheiceanu.com

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Tot ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten
Articolul anterior
Nicolae Botgros candidează independent la alegerile din februarie
Articolul următor
Close menu