În timpul sarcinii au loc anumite modificări fiziologice. Care este motivul acestor modificări, cum este nevoie să te pregătești pentru sarcină, cât iod trebuie să consumi și de ce?
Motivul modificărilor care apar în sarcină, nu este doar pregătirea corpului feminin pentru sarcină, dar și susținerea dezvoltării fătului. Unele dintre aceste modificări se referă la așa-numitul sistem endocrin, sistemul care reglează o mulțime de funcții în organism prin producerea anumitor hormoni. De exemplu, producția de hormoni tiroidieni este sporită la femeile însărcinate, ceea ce înseamnă că femeile au, de asemenea, o nevoie crescută de iod în timpul sarcinii.
De aceea femeile însărcinate trebuie să țină cont de anumite aspecte nutriționale în timpul sarcinii, pentru dezvoltarea optimă a bebelușului său.
Iodul este un nutrient mineral esențial în organismul nostru și este necesar pentru funcționarea normală a glandei tiroide și sinteza hormonilor tiroidieni. Hormonii tiroidieni au funcții diverse în organism în timpul diferitelor perioade de creștere. În timpul sarcinii spre exemplu, aceștia reglează creșterea și dezvoltarea organelor copilului și sunt necesari pentru dezvoltarea fizică și psihică.
Dacă sunteți însărcinată, trebuie să consumați mai mult iod decât de obicei.
În primele trimestre de sarcină producerea hormonilor tiroidieni este sporită, ceea ce înseamnă și un aport necesar sporit de iod.
Acest lucru se intâmplă din mai multe motive. Mai întîi de toate, placenta secretă o enzimă, care inactivează hormonul tiroidian – tiroxina, transformându-l într-o formă bio-inactivă. De aceea, necesarul de hormoni tiroidieni al organismului crește, ceea ce necesită o cantitate crescută de iod. În plus, la debutul sarcinii, concentrațiile mari ale hormonului gonadotropină corionică stimulează glanda tiroidă pentru a produce mai mulți hormoni tiroidieni. Acești hormoni tiroidieni suplimentari sunt transferați din organism prin sânge și placentă către făt, deoarece glanda tiroidă a embrionului începe să producă și să secrete hormoni tiroidieni proprii abia începând cu săptămâna a 20-a de sarcină.
În a doua jumătate a sarcinii, crește necesarul de hormon tiroidian la făt și din moment ce iodul poate traversa cu ușurință placenta, prin urmare, aportul necesar de iod la mamă crește.
Ca răspuns la toate aceste modificări ale metabolismului, chiar de la începutul sarcinii, producția de hormoni tiroidieni la femeile însărcinate crește cu aproximativ 50% în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate. Această creștere necesită o aprovizionare adecvată cu iod, obținută în principal din alimentele consumate și / sau ca iod administrat suplimentar.
O posibilitate de a atinge necesarul zilnic sporit de iod este un aport suficient cu alimentele consumate. Autoritățile în sănătate publică vin cu următoarele recomandări pentru a evita deficiența de iod:
- ● Consumați lapte și produse lactate zilnic.
- ● Mâncați pește de apă sărată de 1-2 ori pe săptămână.
- ● Folosiți doar sare iodată la gătit.
- ● Consumați alimente care conțin sare iodată.
Însă, nu întotdeauna este posibil să obțineți o cantitate suficientă de iod din alimente, mai ales dacă necesitățile sunt sporite. Prin urmare, pot fi luate suplimente cu comprimate iodate, cum ar fi Iodomarin®, pentru a asigura aportul suficient de iod și pentru a preveni deficiența de iod și consecințele acestuia cât mai curând posibil. Aportul recomandat de iod pentru femeile însărcinate este de 200 μg Iodomarin® o dată pe zi.
Aceste doze recomandate pot suplimenta necesarul zilnic de iod pentru dumneavoastră și pot servi ca o modalitate ușoară și comodă de a preveni deficiența de iod și consecințele acesteia.
Pentru mai multe informații accesați:
Acesta este un medicament. Medicamentul se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.
Numărul de înregistrare
Iodomarin® 100 24790 din 31.07.2018; Iodomarin® 200 24791 din 31.07.2018
Codul materialului: MD-IOD-04-2021_V01_web article din 07.05.2021
Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85, Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84;