Sunt multe sfaturi pe care le poți primi de la persoanele din jurul tău atunci când devii mămică. Acest lucru nu este unul rău, însă nu le pune în aplicare pe toate care le auzi. Cel mai recomandat este să te informezi ce este bine pentru copilul tău.
Poate ai auzit că atunci când bebelușul se trezește cu ochii lipiți din cauza secrețiilor vâscoase sau acuză dureri de ureche sau nas înfundat, mămicile care alăptează recurg la un leac popular: câteva picături de lapte de sân puse în ochi, nas sau urechi.Ei bine, trebuie să știi laptele matern este steril, dar nu eficient împotriva bacteriilor. Laptele de sân este dulce și nutritiv și poate crea, dimpotrivă, un mediu proprice pentru dezvoltarea bacteriilor.
Un studiu publicat în Marea Britanie a evaluat potențialul antibacterian al laptelui de sân, iar rezultatele au arătat că mostrele de bacterii tratate cu antibiotic au fost inhibate din creștere, în schimb, prea puține dintre coloniile tratate cu lapte de sân s-au oprit din dezvoltare.
Laptele matern conține toți nutrienții de care bebelușul are nevoie în primele șase luni de viață, dar nu trebuie folosit că picături pentru ochi, urechi sau nas. Îl protejează pe bebeluș de infecții, dacă este administrat că aliment.
Nici ceaiul de mușețel nu este potrivit pentru ochi. Ceaiul de mușețel nu este steril și poate agrava infecția oculară.
Pentru igiena ochilor și nasului este potrivit serul fiziologic. Se pun câteva picături de ser direct în ochii bebelușului și se șterg cu o compresă sterilă, dinspre colțul exterior, spre interior – către baza nasului. Este bine să folosești comprese diferite pentru fiecare ochi.
În caz de necesitate, este bine să te adresezi medicului pentru un consult de specialitate.