Cei mai mulţi dintre copii, odată cu vârsta, devin deosebit de tentaţi să-şi aleagă singuri hainele pe care să le poarte, acest lucru fiind valabil atât pentru fetiţe, cât şi băieţei, în egală măsură, de la diferite vârste, în funcţie de copil. Ca părinte, ai putea să ajungi deseori să te confrunţi cu insistenţele copilului de a îmbrăca anumite hăinuţe din garderoba lui sau la cumpărături.
Experţii în îngrijirea copilului spun că acest lucru este firesc pentru copii, aşa, încât de cele mai multe ori va trebui să te conformezi, în limitele rezonabile, dorinţelor copilului, asta fiind, chiar, recomandat, întrucât copilul trebuie să înveţe să aleagă.În cadrul unui sondaj efectuat în ţările occidentale, la întrebarea – de la ce vârstă să laşi copilul să-şi aleagă singur hainele la cumpărături, 46% dintre părinţi au răspuns – de la 3-6 ani, 19% – de la 0-2 ani, 14% – au dat alte explicaţii, 12% au considerat – de la 6-10 ani, 6% – de la 10 ani în sus.
Copilul trebuie să înveţe să aleagă
Luarea deciziilor face parte din procesul de creştere şi dezvoltare a copilului, susţin experţii. Copilul trebuie să înveţe să aprecieze singur ce ar trebui şi este oportun să facă, mai degrabă decât să facă (sau să nu facă!) ceea ce îi spui. Desigur, nu poţi să laşi toate opţiunile pe seama copilului, pentru că va trebui să le excluzi pe cele care nu îi sunt potrivite (de a curăţa dinţii o dată pe săptămână, să îmbrace rochia de bal la şcoală ş-a.). Cel mai bine este, spun specialiştii, să aranjezi lucrurile astfel încât copilul să practice luarea deciziei în limitele lucrurilor şi acţiunilor inofensive pentru el, pe care însuţi i le propui şi de la care nu-l îngrădeşti. Altfel spus, să-l laşi să aleagă între două sau mai multe lucruri sănătoase.
Cum să-l stimulezi de la vârstă mică sa aleagă?
,,Vrei să stai aici cu mine sau să mergi cu tatăl la magazin?’’ este o întrebare simplă, dar nici simplă, nici lipsită de importanță pentru micuţul tău, care este pus în situaţia de a alege şi trebuie să înveţe să ia propriile decizii, ca parte a procesului de creştere.
Alegând hăinuţele
Probabil că vei rămâne surprinsă de copilul tău de trei-patru ani, cu privire la ceea ce simte când îl pui să aleagă însuşi hainele pe care să le îmbrace. Pe lângă faptul că acest lucru, de la vârste mici, dezvoltă simţul vestimentaţiei, el mai dezvoltă la copil şi simţul autocunoaşterii. Hainele sunt o parte a imaginii de sine, de aceea copilul va dori, probabil că, să-şi aleagă singur ce să îmbrace şi se va simţi confortabil în hăinuţele alese de el, care îi vor oferi mai mult confort psihologic. Dacă te îmbraci pe gustul tău, ai mai multă satisfacţie personală, este părerea psihologilor.
Aşadar, încearcă să îi oferi copilului dimineaţa înainte de a ieşi din casă, două sau trei costume ori piese vestimentare, care sunt toate potrivite, și lasă-l să aleagă în mod liber între ele, fiindcă îl vei predispune plăcut şi benefic chiar de la începutul zilei. Încearcă să joci corect pe terenul de libertate. Cere-i copilului, daca îi permite vârsta, să se gândească dacă poate să îmbrace, să zicem, tricoul de culoare mov la pantalonii portocalii sau altele, fii cooperantă cu copilul.
Copilului tău i s-a pus pata pe o anumită ţinută şi vrea să o poarte zilnic?
Nu este o situaţie ieşită din comun! Este caracteristică pentru vârste mai fragede, de până la trei ani.
În acest caz ai putea să te asiguri că are mai multe hăinuţe de acelaşi fel în şifonier. Apoi, trebuie sa îi explici că hainele purtate o zi se pun la spălat şi că a doua zi copiii se îmbracă în alte hăinuţe, eventual făcându-i o propunere să duceţi haina împreună la maşina de spălat. Îi poţi dezvolta copilului, de la această vârsta, apetitul pentru modă şi vestimentaţie, arătându-i poze şi modele de hăinuţe drăguţe şi colorate, potrivite vârstei lui, astfel încât să nu rămână ataşat de o anumită piesă vestimentară.
Copilul vrea să fie ,,la modă’’?
Dacă cere să fie îmbrăcat ,,la modă’’, e posibil că copilul tău a ajuns la vărsta la care se lasă influenţat de moda din jurul lui sau are deja propriile preferinţe stabilite, iar acest lucru este natural dupa vârsta de 4-5 ani, când copilul poate să-şi dorească hăinuţe ca ale colegului de grădiniţă sau şcoală. La această vârsta, copilul ar putea să te înţeleagă dacă îi explici că vestimentaţia lui poate să fie diferită de a altor colegi şi că toate hăinuţele sunt atrăgătoare în felul lor. În plus, încurajează copilul să fie cât mai original şi creativ în vestimentaţia sa, învaţă-l cum să combine sau să asorteze hainele.
Copilul vrea haine ,,prea sexy’’?
Ca părinte, poţi fi exasperat de faptul că fetiţa ta adoptă stilul vestimentar nu tocmai reprezentativ pentru vârsta ei. La această vârsta poţi impune nişte limite sau standarde clare încă de dinainte de a merge la cumpărături. Probabil că e bine să-i spui la modul concret cu ce nu eşti de acord: sclipicios, scurt, cu spatele gol, cu decolteu foarte mare etc.
Tu cu ce probleme te confrunţi în îmbrăcarea copilului?