Ce școli frecventează copiii vedetelor de acasă?

Orice părinte dorește să îi ofere copilului său o creștere și o dezvoltare armonioasă, iar educația este unul dintre pilonii acestui efort. Se zice că educația este coloana vertebrală a unei societăți și că o populație bine educată clădește economii puternice. Scriitorul englez Gilbert Keith Chesterton spunea: ,,Educatia este pur si simplu sufletul societății trecând de la o generație la alta”.

separator

Din fericire, sistemul de învățământ autohton devine tot mai performant de la o perioadă la alta. Astăzi, părinții moldoveni au o serie de oportunități valoroase pentru a-și înscrie copii la școli și grădinițe, fie că este vorba despe instituții private de învățământ sau școli de stat, iar criteriile care îi determină să facă alegerea potrivită sunt diverse.

Am aflat, de la persoanele publice de acasă la ce instituții au optat să-și ducă copiii și ce cuvinte de laudă au pentru acestea.

Chiar dacă muncește mult și este dispusă să investească în educația copiilor săi, interpreta Lenuța Gheorghiță a optat pentru o instituție de stat atunci când a decis să-și înscrie fetița la școală. Magdalena învață în clasa a 2-a la liceul teoretic ,,George Călinescu”. Interpreta este încântată că Magda a reușit să aibă o relație frumoasă cu învățătoarea sa.

,,Dascălii sunt buni și îngăduitori. Școala se află aproape de casă. E curat, e cald. Magda are cea mai bună învățătoare, are o legătură specială cu ea, merge cu drag la școală și acest lucru mă bucură cel mai mult”, ne spune Lenuța Gheorghiță.

Fiul lui Aurel Chirtoacă frecventează orele la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”. Părinții au optat pentru o școală apropiată de casă și se pare că sunt mulțumiți de alegerea făcută.

,,Am ales acest liceu pentru că are reputație, procesul de instruire se desfășoară la un nivel înalt. Învățătoarea lui Laurențiu este e un Om cu literă mare, o profesionistă, un dascăl prietenos care mereu își ajută elevii și ne face să iubim cartea!!!”, ne spune Daniela, soția lui Aurel Chirtoacă.

Pentru că talentul stă în capul mesei și așa a fost lăsat din străbuni, Doina Sulac și-a dus fetița la școala în care și-a făcut studiile și mama ei. Nicoleta studiază la Liceul Republican de Muzică ,,Ciprian Porumbescu”.

,,Nu am ezitat prea mult în momentul în care a trebuit să aleg o școală pentru Nicoleta. Era de la sine înțeles că fetița mea va face muzică și va merge acolo unde am învățăt și eu. E foarte plăcut să îți revezi foștii dascăli. Nicoleta Sulac este în clasa a 6-a și studiază pianul, la Maestrul în Artă Inna Hatipova. Profesorii sunt atașati de copii, predau cu dăruire”, ne dezvăluie interpreta Doina Sulac.

Marcela Dedin a preferat ca fiul ei să învețe la un liceu de stat, cu îndelungate tradiții. Prezentatoarea TV este de părere că în procesul de instruire foarte multe lucruri depind de copil, de buna sa creștere, de interesul copilului pentru învățătură și crede că a făcut alegerea potrivită pentru fiul ei, Radu.

,,La etapa primară probabil am ales mai mult învățătoarea decât liceul, întrucât am mers prin recomandarea unor cunoștințe apropiate familiei noastre. Probabil că în orice liceu există profesori buni, importantă e dorința şi motivația copilului de a învăța. Pe de altă parte, îmi e dragă limba franceză, un alt motiv care m-a făcut să aleg liceul român-francez „Gheorghe Asachi”. Sper ca şi fiul să îndrăgească, la fel de mult, această limbă melodioasă”.

Și fiica lui Igor Cuciuc, învață la un liceu de stat din Capitală. Andreea are 10 ani și face și muzică, ore de canto.

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Mata Hari-cea mai sexy spioană din toate timpurile. Vezi istoria ei de viață
Articolul anterior
O tânără din Bălți a luat medalia de bronz la Cupa Mondială de tenis de masă
Articolul următor
Close menu