Cât este de important peștele în procesul diversificării? La ce vârstă, în ce cantitate și ce fel de pește poate consuma copilul Dvs.? Vom răspunde în continuare la aceste întrebări.
De ce este peștele benefic pentru sănătate?
Peștele este un aliment sănătos și calitativ, care conține o cantitate mare de proteine, este bogat în acizi grași, iod, calciu, magneziu, potasiu și alți nutrienți. Peștele trebuie introdus neapărat în meniul copilului, însă dată fiind alergenitatea acestuia – nu mai devreme de 8 luni. Dați copilului pește în prima jumătate a zilei, la masa de prânz, în locul piureului din carne, de 1-2 ori pe săptămână.
Întrucât peștele este unul dintre cei mai puternici alergeni, estimați cu grijă toleranța acestuia, iar în cazul schimbărilor la nivelul tractului gastrointestinal sau a pielii, excludeți-l imediat din meniul copilului. În cazul în care copilul suferă de alergie alimentară, este mai bine să nu introduceți peștele în meniul acestuia până la vârsta de un an.
Important!
Introducerea peștelui în meniul copilului se face mai lent, în comparație cu alte alimente din cadrul diversificării. Acest lucru este legat de alergenitatea înaltă a acestui aliment.
De cât pește are nevoie copilul?
Să admitem că micuțul Dvs. a atins vârsta de 8 luni. Adăugând un produs nou în alimentația copilului, asigurați-vă că acesta este absolut sănătos. Este preferabil ca în acel moment să nu aveți planificate vaccinări. Așadar, în prima zi, la masa de prânz îi puteți da 5 g de piure de pește, după care să îi dați piure de legume, pentru a forma volumul necesar unei mese normale, întrucât cantitatea de pește va fi prea mică. La următoarea masă îi puteți da copilului piure din carne, pe care i l-ați dat și anterior. În decurs de 3-4 zile urmăriți modul în care copilul tolerează peștele, și doar apoi creșteți cantitatea piureului de pește până la 10-15 g. Peste 3-4 zile, în cazul în care alimentul este bine tolerat, puteți mări cantitatea de pește până la 20-30 g. Ulterior, pe parcursul întregii celei de-a opta luni nu vă recomandăm să măriți cantitatea piureului de pește peste 30 g. Atunci când copilul va avea 9 luni, măriți cantitatea cu 10 g, pentru a avea în total 40 g de piure de pește, și hrăniți copilul cu acesta de 1-2 ori pe săptămână. La vârsta de 10-11 luni puteți crește cantitatea de pește până la 50 g, și doar la vârsta de un an – până la 60 g.
Cu ce să începeți?
Ce fel de pește trebuie să dați pentru început copilului? Depinde cât de gras este acesta. Primele feluri de pește introduse în meniul diversificat al copilului trebuie să aibă un conținut minim de grăsimi. De exemplu, cambula, codul, merlanul și merluciul au foarte puține grăsimi (până la 4%). Păstrăvul, somonul Keta, somonul roz au un conținut mediu de grăsimi (4-9%), iar somonul de Atlantic, heringul și macroul – un conținut înalt de grăsimi (10% și mai mult). Anume în această consecutivitate poate fi diversificată alimentația copilului cu pește. Cu toate acestea, până la un an este recomandat să dați copilului pește cu un conținut redus de grăsimi.
Important!
Peștele este un aliment prețios, datorită valorii nutritive a acestuia, însă necesită o monitorizare a modului în care este tolerat la începutul diversificării.