În cele mai multe dintre cazuri, din cauză că lipseşte oportunitatea de a deveni informat, mulţi profesori, dar şi părinţi nu îşi cunosc pe deplin drepturile şi obligaţiile. Iată, mai jos, câteva lucruri mai puţin cunoscute despre drepturile şi obligaţiile ambelor părţi.
Profesorii nu pot fi înregistrați audio sau video în timpul cursurilor
Acest lucru este stipulat în lege, în regulamentele specifice, în contractul individual de muncă și în contractele colective de muncă unde sunt menţionate drepturile și obligațiile personalului didactic din învățământul preuniversitar.
Profesorii nu au voie să fie deranjaţi în timpul orelor de curs
Cadrele didactice au dreptul de a nu fi deranjate de nicio autoritate școlară sau publică, cu excepțiile prevăzute de lege. Tot în spiritul dreptului la securitate al profesorului, acesta are dreptul de a nu fi înregistrat audio și/sau video în timpul activității didactice. Cu atât mai puțin, multiplicarea unor înregistrări nu este permisă fără acordul profesorului, chiar dacă a existat consimțământul pentru înregistrare.
Profesorii nu au voie să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii
Pe lângă obligația principală de instruire și educație, cadrele didactice trebuie să vegheze asupra siguranței elevilor pe tot parcursul activităților școlare și extrașcolare.
Un tânăr de liceu poartă absorbante în ghiozdan. Iată motivul!
Profesorii nu pot aplica pedepse corporale și nu pot agresa verbal, fizic sau emoțional elevii.
Calitatea prestației didactice și evaluările de la clasă trebuie să rămână independente de orice tip de avantaje primite în aceste scopuri. În plus, profesorii au, de asemenea, și obligația de sesizare a instituțiilor de asistență socială/educațională specializată și de protecția copilului în legătură cu orice încălcări ale drepturilor copilului/elevului de care află.
Profesorii pot cere decontarea cheltuielilor de transport, dacă ocupă posturi în afara localităţii de domiciliu
De asemenea, pot beneficia de fonduri extrabugetare sau de sponsorizări pentru a participa la manifestări științifice organizate în străinătate.
Părinții sunt obligaţi prin lege să îşi înscrie copiii la școală pentru perioada învățământului obligatoriu
Altfel, aceştia riscă să fie amendați. Tot părinții sunt cei care trebuie să se asigure și că elevul frecventează orele de curs.
Din noianul de obligații pe care un părinte îl are în privința copilului său, este mai puțin cunoscut faptul că legea îl obligă pe acesta să-și însoțească micuțul până la intrarea în unitatea de învățământ și să-l preia la terminarea orelor de curs.
Ghiozdanul greu deformează coloana! Cât ar trebui să ducă micul şcolar?
Părinții care nu se pot achita de această obligație în mod personal trebuie să împuternicească pe cineva în acest scop, scrie avocat.net.
De asemenea, părinții au dreptul, în limitele legii, să decidă cu privire la unitatea de învățământ unde va studia copilul lor
Aceștia au dreptul și, totodată, obligația să se intereseze periodic, măcar o dată pe lună, de situația școlară a copilului. Cu toate acestea, accesul părinților în unitățile de învățământ nu se poate face decât în anumite situații: atunci când părintele a fost convocat pentru o discuție cu un cadru didactic sau cu directorul unității; atunci când desfășoară activități în comun cu cadrele didactice; dacă a depus o cerere în acest sens la secretariatul unității; atunci când participă la întâlnirile programate cu un cadru didactic. În plus, consiliul de administrație al școlii mai poate stabili pentru procedura de acces în unitate și alte situații decât cele menționate anterior.
Analizele medicale nu sunt necesare pentru înscrierea copiilor la școală
Singurele documente necesare la înregistrarea copiilor sunt adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil.