Lucruri mai puţin cunoscute despre drepturile şi obligaţiile profesorilor şi părinţilor! Cu siguranţă nu le ştiai

În cele mai multe dintre cazuri, din cauză că lipseşte oportunitatea de a deveni informat, mulţi profesori, dar şi părinţi nu îşi cunosc pe deplin drepturile şi obligaţiile. Iată, mai jos, câteva lucruri mai puţin cunoscute despre drepturile şi obligaţiile ambelor părţi.

separator

ttt

Profesorii nu pot fi înregistrați audio sau video în timpul cursurilor

Acest lucru este stipulat în lege, în regulamentele specifice, în contractul individual de muncă și în contractele colective de muncă unde sunt menţionate drepturile și obligațiile personalului didactic din învățământul preuniversitar.

Profesorii nu au voie să fie deranjaţi în timpul orelor de curs

Cadrele didactice au dreptul de a nu fi deranjate de nicio autoritate școlară sau publică, cu excepțiile prevăzute de lege. Tot în spiritul dreptului la securitate al profesorului, acesta are dreptul de a nu fi înregistrat audio și/sau video în timpul activității didactice. Cu atât mai puțin, multiplicarea unor înregistrări nu este permisă fără acordul profesorului, chiar dacă a existat consimțământul pentru înregistrare.

Profesorii nu au voie să agreseze verbal, fizic sau emoţional elevii

Pe lângă obligația principală de instruire și educație, cadrele didactice trebuie să vegheze asupra siguranței elevilor pe tot parcursul activităților școlare și extrașcolare.

Un tânăr de liceu poartă absorbante în ghiozdan. Iată motivul!

Profesorii nu pot aplica pedepse corporale și nu pot agresa verbal, fizic sau emoțional elevii.

Calitatea prestației didactice și evaluările de la clasă trebuie să rămână independente de orice tip de avantaje primite în aceste scopuri. În plus, profesorii au, de asemenea, și obligația de sesizare a instituțiilor de asistență socială/educațională specializată și de protecția copilului în legătură cu orice încălcări ale drepturilor copilului/elevului de care află.

Profesorii pot cere decontarea cheltuielilor de transport, dacă ocupă posturi în afara localităţii de domiciliu

De asemenea, pot beneficia de fonduri extrabugetare sau de sponsorizări pentru a participa la manifestări științifice organizate în străinătate.

Părinții sunt obligaţi prin lege să îşi înscrie copiii la școală pentru perioada învățământului obligatoriu

Altfel, aceştia riscă să fie amendați. Tot părinții sunt cei care trebuie să se asigure și că elevul frecventează orele de curs.

Din noianul de obligații pe care un părinte îl are în privința copilului său, este mai puțin cunoscut faptul că legea îl obligă pe acesta să-și însoțească micuțul până la intrarea în unitatea de învățământ și să-l preia la terminarea orelor de curs.

Ghiozdanul greu deformează coloana! Cât ar trebui să ducă micul şcolar?

Părinții care nu se pot achita de această obligație în mod personal trebuie să împuternicească pe cineva în acest scop, scrie avocat.net.

De asemenea, părinții au dreptul, în limitele legii, să decidă cu privire la unitatea de învățământ unde va studia copilul lor

Aceștia au dreptul și, totodată, obligația să se intereseze periodic, măcar o dată pe lună, de situația școlară a copilului. Cu toate acestea, accesul părinților în unitățile de învățământ nu se poate face decât în anumite situații: atunci când părintele a fost convocat pentru o discuție cu un cadru didactic sau cu directorul unității; atunci când desfășoară activități în comun cu cadrele didactice; dacă a depus o cerere în acest sens la secretariatul unității; atunci când participă la întâlnirile programate cu un cadru didactic. În plus, consiliul de administrație al școlii mai poate stabili pentru procedura de acces în unitate și alte situații decât cele menționate anterior.

Analizele medicale nu sunt necesare pentru înscrierea copiilor la școală

Singurele documente necesare la înregistrarea copiilor sunt adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil.

sursa

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Mărturiile cutremurătoare ale unui bărbat care a reuşit să se vindece de unul singur de cancer la intestin!
Articolul anterior
Adela Popescu şi-a creştinat fiul! Primele poze de la botezul micuţului
Articolul următor