Doi bebeluși, salvați de medicii moldoveni

Doi bebeluși ale căror vieți se aflau în pericol au fost salvați de medicii din cadrul spitalului Clinic Republican ,,Timofei Moșneaga”. Aceștia s-au născut cu malformații cardiace congenitale complicate cu hipertensiune pulmonară avansată. Intervenția chirurgicală era unica șansă de a le salva viața micuților.

În primul caz este vorba de un băiețel de trei luni, care a fost născut prematur.

”La naștere am aflat despre diagnosticul copilului. Inițial medicii au încercat să îl trateze medicamentos, pentru a nu recurge la operație. Băiatul meu a avut o greutate foarte mică, nu avea nici 3 kg. Starea lui s-a agravat însă, totodată a fost diagnosticat și cu pneumonie. Copilul a fost conectat la respirație artificială. Am fost internați în reanimare aproape două luni. În consecință, am fost îndreptați la specialiștii din IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” pentru ca bebelușul să fie operat. După ce el a adăugat un pic în greutate, i s-a efectuat operația pe cord. Acum îl țin în brațe și aduc mulțumiri întregii echipe, pentru faptul că mi-au salvat copilul” a povestit Natalia, mama băiatului.

În cel de-al doilea caz este vorba de un copilaș de 5 luni. Acesta a fost născut la termen, împreună cu fratele său geamăn. Mama povestește că doar unul din ei avea nevoie urgentă de operație. Acum ambii micuți sunt alături de părinți și se simt bine.

”La o lună după naștere la unul din gemeni a fost depistată malformație cardiacă congenitală cu dispnee și micșorarea saturației cu oxigen la efort fizic

Medicul cardiolog a comunicat ca băiatul poate fi salvat doar dacă va fi operat de urgență. Atunci am fost internați la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”. După intervenția chirurgicală au fost unele complicații, dar deja totul este în regulă. Ne simțim bine. Al doilea copil este sănătos, urmează doar să efectuăm investigații pe parcurs. Mulțumesc doctorilor și întregului personal medical, pentru faptul că acum ambii mei copilași îmi sunt alături”, a relatat Natalia, mama gemenilor. 

Potrivit șefului secției Malformații Cardiace Congenitale, Liviu Maniuc, micuții sunt acum în afara oricărui pericol. 

”Operația pe cord a fost unica șasnă pentru supraviețuire, în ambele cazuri. Dorim să societatea să cunoască faptul, că la noi în țară se pot efectua cele mai dificile intervenții chirurgicale chiar și nou născuților. Acești copilași vor duce un mod de viață obișnuit. Vor crește absolut sănătoși, nu vor avea restricții, nu vor necesita tratament medicamentos sau supraveghere”, a declarat doctorul.

sursa: www.scr.md

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

43 de migranți s-au înecat încercând să ajungă din Libia în Italia
Articolul anterior
Dezastru ecologic de proporții. Sute de țestoase, delfini și balene au murit din cauza naufragiului din Sri Lanka
Articolul următor
Close menu