De ce trebuie să faci sport în timpul sarcinii!

Foarte multe femei cred că odată ce eşti însărcinată nu trebuie să faci sport deoarece creşte riscul de avort, acest lucru este total greşit. Cu excepţia gravidelor cărora medicul curant le-a interzis efortul fizic şi le-a recomandat repaus la pat, toate ar trebui să practice un sport indicat în această perioadă, începând cu a treia lună de sarcină.

separator

Aliona Trifan,
Instructor Bio-Shape

Shapingul sănătos pentru femeile însărcinate

Înainte de a începe practicarea exerciţiilor fizice, întreabă ginecologul-obstretician despre intenţia ta. Dacă nu ai restricţii, atunci poţi începe, iar alegerea cea mai bună este shapingul, pentru că nu te solicită fizic foarte mult şi nu este periculos pentru tine şi copil. Programul trebuie să fie special pentru gravide, iar instructorul specializat în exerciţii pentru gravide.

Care sunt beneficiile shapingului?

Acest tip de sport solicită toate grupele musculare, dar totodată relaxează. În timpul exerciţiilor fizice se eliberează o serie de hormoni în placentă care ajută la dezvoltarea sistemului nervos al copilului, inclusiv reglează câteva procese din organism printre care şi bătăile inimii. Specialiştii în domeniu susţin că practicarea exerciţiilor în cele nouă luni de sarcină previne boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi accidentul vascular cerebral.

Totodată vei învăţa şi tehnicile de relaxare şi respiraţie care sunt foarte importante în timpul travaliului. Astfel, vei trece mai uşor peste durerile naşterii.

Sfaturi utile în timpul exerciţiilor

Exerciţiile fizice trebuie să dureze 30 – 40 minute, de 3 ori pe săptămână.
–     Ascultă sfaturile instructorului pentru că el cunoaşte tehnica corectă – te va ajuta să întăreşti partea de sus şi de jos a spatelui, fesele, muşchii abdominali şi cei ai planşeului pelvin;
–     Redu nivelul de efort fizic, atunci când simţi că organismul este suprasolicitat;
–     Schimbă exerciţiul dacă simţi un disconfort;
–     Pulsul nu trebuie să depăşească 120 de bătăi pe minut, pentru că la pulsul mai mare de 120 se activează schimbul de substanţe până la oxidare a ţesutului adipos, care dă toxine în sânge şi ele ajung la făt;
–     Nu forţa tare, chiar dacă eşti în formă – te vei epuiza sau vei rămâne fără aer;
–     Opreşte programul de exerciţii dacă ţi se taie respiraţia;
–     Respiră corect: inspiră pe nas la relaxare şi expiră pe gură la contractare (aceasta este si regula din timpul travaliului);
–     Exerciţii de relaxare se fac în timpul şi după antrenament.
–     Îmbracă-te cu haine uşoare din fibre natural ce permit corpului să respire, pentru a nu supraîncălzi organismul.
–     Trebuie să practici exerciţiile fizice în spaţii bine aerisite, deoarece în timpul antrenamentului survine hipoxia fătului de aceea oxigenarea este foarte importantă.

Ce nu trebuie să faci în timpul exerciţiilor

– Nu schimba direcţia de mişcare rapid.Pe măsură ce avansează sarcina central de greutate se schimbă, iar echilibrul este mai precar, orice mişcare bruscă te poate dezechilibra şi poţi să cazi.
– Nu te ridica brusc din poziţia culcat. Te ridici poziţionată lateral sprijinită pe antebraţ, odată de pe partea stângă, altădată de pe partea dreaptă, pentru a nu solicita numai o parte de muşchi paravertebrali.
– Nu face mişcări sacadate, sărituri sau răsuciri. Schimbările hormonale şi greutatea crescută a corpului afectează articulaţiile şi nu este bine să soliciţi aceste zone, inclusiv vei face rău fătului.
– Renunţă la exerciţiile care îngreunează respiraţia. Aplecările în faţă cu capul în jos, ghemuirile – ele reduc spaţiul pulmonar şi îţi pot tăia respiraţia.
– Nu opri respiraţia în timpul exerciţiilor
– Nu face exerciţii fizice în timpul sarcinii pentru a slăbi!
Important este ca să te ghideze un instructor care ştie cel mai bine cum, când şi ce exerciţii ai voie să faci în timpul sarcinii!

Text: Snejana Ţugui

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Larisa Busuioc a ajuns să cântărească ca la 20 de ani!
Articolul anterior
Cadouri de sărbători la prețuri minime!
Articolul următor
Close menu