Lungu Mădălina, elevă a Studioului Artistic Rodica Roșioru, participă la Preselecția Națională pentru Festivalul ,,Slaveanskii Bazar”!

Sunt talentați, ambițioși și muncesc mult pentru a-și realiza visele. Micile talente din țara noastră se pregătesc pentru a cuceri juriul unuia dintre cele mai importante concursuri muzicale. Mădălina Lungu, eleva Studioului Artistic ,,Rodica Roșioru” din Chișinău, se află în pregătiri intense pentru marea scenă de la Vitebsk, Belarus.

separator
Încurajată și susținută de scumpa ei profesoară, care îi cultivă o dragoste și o pasiune aparte pentru muzică, Mădălina participă la Preselecția Națională pentru Festivalul de muzică ,,Slaveanskii Bazar”.

La doar 10 ani, Mădălina Lungu este laureată a diverselor concursuri, mica artistă speră ca steaua călăuzitoare să îi aducă norocul și de această dată.

Мădăliпа este o fire artistică și perseverentă, ea învață în clasa а IV-a la Liceul Teoretic Orizont și are diverse hobby-uri, рrесum muzica, sportul, dar, de asemenea, adoră să afle lucruri поi, сеrсеtâпd mereu, ne povestește mămica fetiței. ,,Talentul în muzică i-a fost descoperit сâпd еrа îпсă miсă, dаr dragostea și ambiția ре саrе le роsеdă de сеvа vrеmе, datorită iscusitei profesoare de canto, Doamna Rodica Roșioru, au făсut posibilă dezvoltarea ei în acest domeniu artistic, pe саrе nu-l vede са ре о obligație, ci са ре о раsiuпе”. Тimр de 1 an și jumătate de când frecventează Studioul Artistic ,,Rodica Roșioru”, Mădălina a adunat numeroase premii la соnсursurilе internaționale de muzică din afara țării, aducând numele Republicii Moldova ре podium, de fiecare dată. Iată câteva dintre premiile de саrе s-a învrednicit în ultima perioadă:

– Festivalul Internațional Hermannstadtfest, Ediția a VII-a, 28-30 iunie 2019, Sibiu, România, Premiul III;

– Festivalul Internațional de Muzică Tra-la-la, Ediția a XX-a, 13-18 august 2019, Ohrid, Macedonia, Premiul I;

– Festivalul Internațional de Muzică, Teatru și Dans pentru Copii și Tineret Neghiniță, Ediția a X-a, 19-20 septembrie 2019, Bacău, România, Premiul Mare – Trofeul categoriei

– Concursul Internațional de Muzică pentru Tineri Interpreți Silver Yantra, 26-29 septembrie 2019, Veliko Târnovo, Bulgaria – Premiul I și nominația ,,Cea mai bună interpretare a piesei în Limba Română”;

– Festivalul Internațional de Muzică Singer Stage, Ediția a VIII-a, 8-10 noiembrie 2019, Valletta, Malta – Premiul I;

– Festivalul Internațional de Muzică Vocală pentru Tineri Interpreți Riga Symphony, 11-14 decembrie 2019, Riga, Letonia – Argint (locul 2)

– Participantă la proiectul televizat „Tanti Ludmila Show”- 2020

– Recent finalistă la concursul televizat din Moldova „Ring Star” – 2020Lungu Mădălina este deținătoare a numeroase invitații pentru a ne reprezenta țara la concursuri de muzică din Bulgaria, Letonia, Israel, Slovenia, Italia, Estonia și alte țări.

Să-i urăm succese Mădălinei la Preselecția Națională pentru Festivalul ,,Slaveanskii Bazar”, care va avea loc pe 25 februarie 2020, la Filarmonica Națională!    

Jocuri în ziua de Paște pe care copiii le vor adora

Dacă îți este greu să selectezi câteva activități pe care să le propui celor mici în perioada sărbătorilor pascale, îți venim în ajutor cu câteva jocuri de Paște pe care copiii le vor adora. Garantăm!

Vânătoarea de ouă este o activitate clasică cu ocazia Paștelui. Dacă ai posibilitatea să întreprinzi această activitate în curtea bunicilor cu atât mai bine, pentru cei mici să petreacă puțin timp în aer liber. Ascunde câteva ouă de plastic, goale pe interior. Fiecare ou va conține câte o hârtie pe care vei scrie indicii despre locul unde piticii vor descoperi următorul ou. Vânătoarea va duce la descoperirea unei comori. Poate fi o jucărie sau un alt premiu mult dorit. Asigură-te că fiecare copil implicat va primi câte un mic premiu pentru a evita dezamăgirea.

Cursa cu ouă de Paște

Fiecare copil primește câte o lingură de lemn, pentru a evita accidentele. Înainte de a da startul, marchează un traseu. Toți piticii vor parcurge traseul ținând în mână o lingură de lemn, în care au așezat câte un ou fiert. Cine ajunge primul la destinație a câștigat cursa.

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Au început înscrierile la cea de-a 9-a ediție a proiectului ,,Galina Tomaș îți cumpără kg”!
Articolul anterior
Lângă Țambula, o șoferiță însărcinată în 7 luni ar fi adormit la volan
Articolul următor
Close menu