Mai puțin stres în perioada dentiției

Dentiția este un proces individual, fiecare copil având experiențe diferite. Unii copii nu reacționează aproape deloc și resimt doar un mic disconfort, în timp ce alții devin iritați și îmbujorați. Unii copii pot avea diaree și febră moderată, deși nu este sigur dacă aceste simptome sunt asociate dentiției sau doar coincid cu această perioadă, deoarece febra și alte simptome sunt foarte frecvente la această vârstă.

separator

Un lucru comun tuturor copiilor în perioada dentiției este fluxul crescut de salivă. Într-o singură clipă, hainele copilașului în dentiție devin îmbibate cu salivă în regiunea gâtului și a toracelui. Teancuri de bavețele pot ajuta la prevenirea dezastrului asociat cu fluxul sporit de salivă. Dacă bebelușul este deja destul de activ, eșarfele, care sunt mai ieftine decât bavețelele largi, pot fi o opțiune mai bună.

O activitate tipică a unui bebeluș în perioada de dentiție este rugumarea obiectelor dure. În această perioadă le place să rugume pentru a-și masa gingiile, ameliorând durerea și oferind un confort în timpul erupției dinților. În comerț există o gamă largă de produse disponibile pentru copiii în dentiție. Motivul este următorul: regiunea erupției dentare este frecvent asociată cu senzații neplăcute de presiune și tensiune în maxilare, deoarece circulația sangvină intensă și permeabilitatea vasculară crescută pot duce la dezvoltarea edemului. Acesta determină inflamația și edemațierea gingiilor, cauzând durere sau disconfort.

De regulă, erupția dinților de lapte nu ar trebui să fie asociată cu durere severă pentru bebelușul dumneavoastră. Cu toate astea, bebelușii sau copiii mai mici sunt frecvent mai sensibili și capricioși decât de obicei în timpul acestui proces. În special este percepută mult mai neplăcută erupția molarilor mai masivi. Nu este de mirare faptul că copiii au nevoie de o atenție sporită în această perioadă a dezvoltării lor. Vă puteți ajuta copilașul în această perioadă deosebită acordându-i mai multă atenție și multă dragoste. În plus, există mai multe remedii pentru diminuarea durerii și disconfortului.

Diminuarea durerii și disconfortului bebelușului

Pentru a face procesul de dentiție mai suportabil pentru bebelușul dumneavoastră și a diminua disconfortul asociat acestuia, următoarele lucruri pot fi de folos:

– Să muște o linguriță de plastic sau un inel de dentiție. Totuși, trebuie să evitați răcirea acestor obiecte la temperaturi mai mici de 0 grade Celsius, deoarece ar putea să ducă la răcirea buzelor și maxilarelor bebelușului și să dăuneze pielii. De asemenea, asigurați-vă că obiectele utilizate nu sunt toxice.

– Masarea cu grijă a gingiilor și maxilarelor cu vârfurile degetelor. Puteți folosi pernuțe dentare speciale din silicon din farmacie sau un bețisor cu bumbac înmuiat în ceai de mușețel, care poate fi un calmant pentru bebeluș. Peria fină din silicon a Anaftin® Baby Gel Gingival funcționează în acest mod.

– Gelurile speciale disponibile în farmacii, precum Anaftin® Baby Gel Gingival pot fi recomandate pentru bebelușul dumneavoastră. Acesta diminuează durerea prin izolarea regiunii afectate, fără utilizarea analgezicelor.

Fiți precauți la utilizarea analgezicelor

Unii părinți tind să utilizeze geluri sau fluide anestezice locale, disponibile fără prescripție medicală. Multe dintre aceste remedii conțin benzocaină sau lidocaină. Aceste substanțe pot determina dereglări rare, dar severe, copiii mai mici de 2 ani prezentând un risc deosebit. Deoarece gelul poate fi înghițit de către bebeluș, autorități precum FDA (Agenția pentru Alimente și Medicamente) din SUA nu recomandă utilizarea acestor geluri bebelușilor în perioada dentiției.

Anaftin® Baby Gel Gingival nu conține analgezice sau alcool. Ingredientele speciale ale acestui gel formează rapid o membrană protectivă la suprafața gingiilor edemațiate afectate de erupție, creând un efect calmant și de reducere a durerii. Un aplicator special conceput permite aplicarea directă și igienică pe suprafața regiunilor afectate. Perișorii fini din silicon masează atent gingiile, astfel creând un efect adițional de reducere a disconfortului și durerii.

Mai multe informații despre erupție dentară găsiți pe www.anaftin.md

Acesta este un dispozitiv medical. Se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului. Codul materialului: MD_ANA-07&08-2020_v01_web din 02.03.2020

Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau
Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85,
Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84;

www.berlin-chemie.md

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Văduvă la 17 ani. Irina își crește singură fetița, după ce iubitul ei a făcut atac de cord la 24 de ani
Articolul anterior
Un cazan de încălzire cu lemne a explodat la Cojușna. O femeie, transportată în stare gravă la spital
Articolul următor
Close menu