O sursă prețioasă de celule stem este sângele din cordonul ombilical recoltat după naşterea bebelușului. Pentru că este un moment unic ce poate aduce beneficii pentru sănătatea descendenților familiei, tot mai mulți părinți doresc să apeleze la această procedură pentru a asigura sănătatea copilului pe viitor.
Jurnalista Natalia Morari, care a devenit mămică acum două luni, a decis să nu rateze acest moment și a apelat la recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical al bebelușului la naștere, pentru aceasta folosind serviciile primei bănci din țara noastră specializată în depozitarea țesuturilor și celulelor umane proprii.
Jurnalista a dezvăluit cum a decurs procedura, într-o postare pe pagina sa de socializare.
Procedura medicală presupune, de fapt, recoltarea sângelui placentar și a țesutului din cordonul ombilical, odată ce femeia a născut, fie natural sau prin intervenție cezariană. Procedura nu presupune niciun risc, fiind complet nedureroasă și sigură atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.
Celulele stem sunt de fapt celule nediferențiate ce au proprietatea de a se transforma în celule specializate și forma anumite tipuri de țesuturi din corp. Odată ce au fost recoltate, celulele vor fi testate și analizate, iar apoi vor fi depozitate pentru toată viața, în condiții speciale.
,,Am colectat celulele din sângele ombilical și placentă la nașterea lui Rem. În timpul nașterii, nu am simțit nimic, spitalul în care am născut, @medparkhospital, deține autorizație de recoltare. Medicii au fost instruiți de către specialiștii de la @alfabiobank cu privire la procedura de recoltare. După ce au fost prelevate, celulele au fost transportate într-un frigider special către biobancă, acolo unde vor fi depozitate într-un criodepozitor, la temperaturi de minus 200 de grade timp de mulți ani”, a mărturisit tânăra mămică.
,,Viitorul copiilor noștri este așa cum îl construim noi azi”, a mai declarat Natalia.
În același timp, jurnalista a oferit exemplul omului de afaceri rus Oleg Tinkov, care a reușit să se vindece de leucemie după o lungă perioadă în căutarea de celule stem de la donator. Materialul prelevat din țesuturile proprii oferă însă avantaje inegalabile: celulele stem stocate pot fi utilizate cu scop terapeutic la etapele precoce ale bolii, ceea ce oferă șanse maxime de însănătoșire.
Potrivit specialiștilor, în prezent, mai mult de 85 de boli umane pot fi tratate cu succes datorită proprietăților biologice unice ale celulelor stem, care se conțin în număr mare în sângele ombilical al nou-născutului.
Sângele cordonului ombilical al nou-născutului este bogat în așa-numitele ,,celule stem hematopoietice”, acestea fiind celulele primare sau ,,strămoșii” celulelor sângelui și sistemului imunitar al omului adult. Celulele stem pot fi folosite pentru a trata boli, precum leucemia acută și cronică, limfoame, tulburări metabolice ereditare și boli ale sistemului imunitar. Sau, bunăoară, pentru a restabili hematopoieza normală la pacienții care au suferit chimioterapie intensivă sau radioterapie. Mai mult, există dovezi noi că aceste celule încep deja să fie utilizate clinic pentru a trata bolile Alzheimer și Parkinson.
A doua sursă de celule stem este însuși țesutul cordonului ombilical din care sunt extrase așa-numitele ,,celule stem mezenchimale”. Aceste celule au proprietățile lor unice. Astăzi, acestea sunt studiate activ, fiind deja utilizate în peste 300 de studii clinice pentru tratamentul diferitor boli: diabet zaharat tip 1, răni, arsuri și ulcere, boala Parkinson, artrita reumatoidă, afecțiuni oculare, infarct miocardic, fibroză hepatică. În medicina regenerativă, aceste celule încep să fie folosite pentru refacerea oaselor și a cartilajelor.
Cei care sunt interesați să cunoască mai multe despre recoltarea și depozitarea celulelor stem pot afla informații detaliate pe www.alfabiobank.md.