Obiceiurile alimentare sănătoase se formează la copil chiar din primul an de viață. Dacă tu respecți un regim alimentar echilibrat, atunci și copilului tău îi va fi mai ușor să-și formeze această deprindere. Pe lângă faptul că trebuie să aibă 5 mese pe zi (trei principale și două gustări), să consume obligatoriu fructe și legume, existe unele alimente foarte importante pentru ca voinicul tău să crească mare și sănătos.
Nu este o noutate pentru tine că laptele este un aliment indispensabil în perioada de creștere, deoarece este o sursă bună de calciu, vitamina D și proteine. De aceea, trebuie introdus în dieta zilnică a fiecărui copilului cu excepția celor cărora le provoacă alergie. Atenție însă, unii copii manifestă dezgust față de acest produs nu pentru că organismul lor ar avea reacții alergice la nutrienții din lapte, ci pentru că încep să înlocuiască laptele cu diverse sucuri ”gustoase” din magazin. Necesarul zilnic de lapte este de la două pahare, în dependență de vârstă copilului sau dacă nu consumă alte alimente care conțin calciu.
Acesta este un aliment sănătos pentru copii, în special, pentru cei care nu consumă lapte suficient sau nu îl tolerează. Iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele, în plus conține bacterii lactice compatibile cu bacteriile ”bune„ din intestine. Nu mă refer la iaurtul care conține zahăr suplimentar și alți aditivi nocivi pentru sănătatea copilului tău. Dacă voinicul tău preferă iaurt cu fructe, foarte bine, adaugă banane, căpșuni, caise etc. și prepară-i desertul imediat.
Conțin minerale, vitamine și fibre, sunt o alegere bună la micul dejun. Poți adăuga și fructe, dacă puiul tău dorește, dar nu te lăsa convinsă de cerealele din ”cutiuțe”: dulci și cu tot felul de ”vitamine” pe care le conțin, pentru că sunt nesănătoase.
Carnea este necesară copilului în faza de creștere. Trebuie să excluzi total idea de a-i oferi puiului tău carne grasă și mezeluri, de preferat să consume carne de pui, vită, curcan, iepure. Dar cea mai bună carne este cea de pește.
Conține acizi grași Omega 3 esențiali pentru organism, deoarece ajută la dezvoltarea și funcționarea normală a sistemelor cerebral și cardiovascular. Nu pot fi sintetizați în organism de aceea este necesar aportul lor din alimente. Cel mai indicat pentru copii este carnea de pește mai puțin grasă. Și trebuie să consume aceast produs de două -trei ori pe săptămână.
Conțin proteine de înaltă calitate; minerale; aproape toate vitaminele în afară de vitamina C și toți aminoacizii necesari organismului. Este alimentul magic de care are nevoie puiul tău ca să crească. Se recomandă ca un copil să consume de două ori pe săptămână a câte un ou. Trebuie pregătit în formă tare, mai ales, dacă nu ești sigură de proveniența sa.
Desigur un copil trebuie să consume cât mai multe fructe, a câte două tipuri de fructe diferite pe zi. Sunt o sursă bună de vitamine, minerale și fibre. Cresc imunitatea și asigură necesarul zilnic de nutrienți organismului. Cel mai important fruct considerat de mulți nutriționiști este mărul. De aceea, încercă să-l introduci zilnic în alimentația copilului, iar al doilea tip de fruct recomandat diversifică-l în fiecare zi, adică poate fi: portocală, banană, pere, caise, prune etc.
Același lucru se poate afirma și despre legume – sunt indispensabile regimului nostru alimentar, deoarece conțin vitamine, minerale și fibre. Toate tipurile de legume sunt importante, dar cele de culoare verde sunt adevărate explozii de sănătate, cum ar fi: dovlecelul, broccoli, mazărea etc. Dar atenție, legumele verzi și rădăcinoasele sunt și cele care absorb cel mai mulți nitrați din sol, de aceea este bine să cunoști sursa lor de proveniență.
Text: Snejana Țugui