Proiectul ,,Mămica Alăptează” a pornit de la necesitatea oricărei proaspete mămici de a avea la îndemână informații corecte. Curiozitatea şi spiritul jurnalistic au îndemnat-o pe Anastasia Popescu, o proaspătă mămică în acel moment, să iniţieze o platformă de comunicare care să le ajute pe mămici și pe viitoarele mămici să primească sfaturi și suport informațional în ceea ce privește alăptarea. Împreună cu două consultante, specialiste în domeniul alăptării, Alina Şmurun şi Olga Gutium, pe baza recomandărilor OMS/UNICEF, a fost fondat proiectul ,,Mămica Alăptează”.


,,În timp, s-a adeverit că în societatea noastră sunt o groază de mituri cu privire la alăptare, iar fiecare om se consideră expert în alăptare (ca şi în creşterea copiilor) şi ţine să o suprasolicite pe tânăra mămică, cu tot felul de sfaturi. Totuşi informaţia din sursele veridice şi sigure, aşa cum este Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după care se creează protocoalele medicale din întreaga lume, este esenţială atunci când vine vorba de creşterea unui copil”, susțin inițiatoarele proiectului ,,Mămica Alăptează”, ai căror consultanţi oferă informaţii şi suport făcând trimitire anume la aceste surse.

Echipa „Mămica Alăptează” a crescut de la un fondator şi 2 consultanţi la 5 consultanţi în domeniu, un manager de proiect şi un fotograf. Timp de 3 ani de activitate pe blogul Mămica Alăptează au fost scrise 161 de articole cu privire la alăptare şi creşterea copiilor, iar pagina de facebook a ajuns să fie urmărită de peste 23 de mii de părinţi din Moldova, România, Rusia, Statele Unite ale Americii şi alte ţări din lume.
Mămicile din orice colț al lumii sunt consultate on-line pe pagina Mămica Alăptează (în total au fost oferite peste 5 mii de consultaţii telefonice şi on-line), iar în jur de o mie de mămici au avut nevoie de consultaţii personale, la domiciliu.
Anual, în prima săptămână a lunii august, Mămica Alăptează organizează, la Chișinău, Săptămâna Alăptării, marcată prin Marşul Alăptării, un eveniment pentru părinţi şi copii, mame cu burtici şi bunici şi o serie de workshop-uri tematice.
Workshop-urile organizate lunar, la care sunt invitați cei mai conştienţi şi curioşi părinţi, cuprind diverse tematici dedicate practicilor de alăptare şi îngrijire a copilului în prima lună de viaţă. Pentru bebelușii de până în 6 luni, sunt oferite sfaturi privind diversificarea alimentației, pentru mămicile care vor să fie frumoase şi sănătoase – un seminar despre modul sănătos de viaţă în timpul alăptării, iar pentru părinţii care au decis să oprească alăptarea copilului – un seminar util despre cum să înceteze alăptarea, treptat și inofensiv, fără a dăuna bebelușului și mamei care alăptează.
Timp de trei ani, ,,Mămica Alăptează” a organizat 130 de seminare şi şezători, atât în limba română, cât şi în limba rusă, la care au participat câteva mii de părinţi.
Utilitatea informaţiilor oferite sunt confirmate zilnic prin feedback-urile primite de la părinţi şi creşterea armonioasă a copiilor care au fost ajutați de către specialiștii din cadrul proiectului.
Anul acesta, consultantele Mămica Alăptează au participat, în premieră pentru ţara noastră, într-un proiect de informare a cadrelor medicale şi a mămicilor din stânga Nistrului. Proiectul a fost organizat cu suportul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în Moldova.
Alăptarea este cel mai frumos dar al naturii! Acest lucru îl confirmă mămicile care împărtășesc fotografii în care își alăptează pruncii, iar inițiatoarele proiectului publică imaginile pe facebook, în albumul „Mămici care alăptează”.
,,Mămica Alăptează” își dorește ca fiecare copil să crească într-o atmosferă prietenoasă şi fără primejdii, iar tinerele mămici să se informeze corect și să fie îndemnate să-și alăpteze copiii.
Află mai multe informații pe pagina de facebook Mămica Alăptează – https://www.facebook.com/mamicaalapteaza/, pe Grupul de susţinere Mămica Alăptează – https://www.facebook.com/groups/416706168539962/, dar și pe Blog-ul Mămica Alăptează – http://www.mamicaalapteaza.md/.