Raport CCF/HHC Moldova: 48% dintre familiile cu copii de vârstă școlară nu au putut să le asigure acces la educația online în perioada de carantină

Pe perioada pandemiei, organizatia Copil, Comunitate, Familie (CCF/HHC Moldova) a făcut un studiu. În aprilie, 140 de familii incluse în proiectele organizației, în care cresc 411 copii, au fost intervievate. Scopul a fost unul clar: de a afla cum se descurcă, cum se simt, de ce au nevoie familiile în perioada de carantină, pentru a fi ajustate programele organizației și a direcționa resursele umane și financiare. Preliminar, este vorba despre unicul raport de evaluare rapidă chiar din timpul stării de urgență – moment în care se simțeau cel mai tare grijile familiilor. Ce au spus familiile și ce constatări au făcut reprezentanții CCF/HHC Moldova?

separator

– Pentru 54% venitul a scăzut odată cu instituirea stării de urgență

– 12% din familii au menționat că nu aveau niciun venit în luna aprilie, o creștere semnificativă față de ianuarie-februarie când doar 1-2% de familii nu aveau venit

– 48% dintre familiile cu copii de vârstă școlară nu au putut să le asigure acces la educația online

– 78% dintre familii considerau că lipsa de acces sau accesul limitat la servicii le afectează viața

– 21% dintre familii au menționat că cei mici sunt afectați emoțional de sentimentul de izolare, frică, plictiseală

Prezenta cercetare a fost elaborată în contextul pandemiei provocate de noul coronavirus și a fost realizată de către CCF/HHC Moldova în perioada 14-28 aprilie 2020, pe un eșantion de 140 de familii din evidența Structurilor Teritoriale de Asistență Socială, în baza unui chestionar standardizat, aplicat, la telefon, unui membru adult al familiei de către managerul de caz din cadrul CCF/HHC Moldova.

Obiectivele cercetării:

– Identificarea problemelor cu care se confruntă familiile cu copii în situații de risc și a necesităților prioritare ale acestora în perioada de pandemie;
– Identificarea răspunsului autorităților și societății civile în vederea sprijinirii ce-lor mai afectate familii cu copii în contextul pandemiei;
– Formularea recomandărilor pentru autoritățile de la nivel central, raional și local în baza nevoilor identificate;
– Recomandarea unor măsuri de intervenție din partea societății civile și donatorilor.

Chestionarul a cuprins un set de 17 întrebări factologice, de opinie și cunoștințe, de tip închis și deschis, cu generare de răspunsuri cu o singură variantă sau mai multe. Evaluarea a fost structurată pe mai multe domenii pentru a acumula informații despre membrii familiei, venitul lunar și sursele acestuia, accesul la servicii în perioada pan-demiei și tipul de servicii necesare în perioada pandemică. Au fost colectate date cu privire la nivelul de cunoaștere a măsurilor de protecție în perioada COVID-19, starea emoțională a membrilor familiei în perioada de criză, informații cu privire la probleme-le și dificultățile familiilor pe timp de pandemie și a sprijinului oferit de către autorități, membri ai comunității, ONG-uri și alte părți.

A. Cunoștințe despre și atitudini ale familiilor față de COVID-19

Rezultatele cercetării arată că majoritatea familiilor posedă cunoștințe despre COVID-19 și măsurile de protecție.

– 78% dintre familiile intervievate cred că situația creată de COVID-19 este gravă și foarte gravă. Deși doar 16% au considerat ca situația nu este gravă, 32% au declarat că simt: îngrijorare pentru ziua de mâine; stres și epuizare; frică de molipsire etc.

Doar în cazul a 5% dintre respondenți s-a constatat că familiile nu cunosc nimic despre COVID-19 și nu consideră că sunt afectați.

Părinte respondent, raionul Râșcani: ,,Ne e foarte greu moral, și nouă și copiilor, în special pentru că e foarte multă informație care te copleșește și te ține în tensiune”.

Întrebați despre cum se simt copiii, 79% din respondenți au constatat că aceștia sunt liniștiți și calmi. Totuși, circa 14% de amilii au remarcat că, copiii se simt izolați de prieteni și plictisiți (”…Copiii vor să iasă, la școală, la grădiniță, îi supară izolarea…”) și alte 7% unde copiii sunt triști și speriați.

Părinte respondent, raionul Orhei: ,,Nu sunt copiii care erau înainte. Sunt plini de teamă, tristețe. Parcă s-au schimbat, nu știu cum copiii mei…”

Intervievarea a arătat că majoritatea familiilor cunosc și aplică măsurile de protecție.

B. Veniturile familiei

Pandemia de COVID-19 a determinat micșorarea veniturilor pentru majoritatea familiilor intervievate.

54% dintre familiile intervievate au declarat că venitul lor s-a redus în perioada martie-aprilie, în comparație cu ianuarie-februarie. Venitul lunar al familiilor oscilează între 540 și 9500 lei, iar unele familii au indicat chiar lipsa oricărui venit în luna respectivă.

Dinamica venitului lunar al familiilor intervievate în perioada analizată (Figura 5) arată că acestea au obținut cele mai mari venituri în luna ianuarie 2020, în special ca urmare a punerii în aplicare a deciziilor Comisiilor raionale pentru protecția copilului cu privire la alocarea sprijinului familial pentru anul 2019.

Începând cu luna februarie, venitul a scăzut constant, ajungând ca în aprilie ponderea familiilor cu venituri de peste 3000 lei să se înjumătățească, în paralel cu creșterea de șase ori a ponderii familiilor fără nici un venit (de la 1-2% în ianuarie-februarie la 12% în aprilie) și cu o creștere semnificativă a ponderii familiilor cu venituri foarte mici.

Părinte respondent, raionul Edineț: ,,Acum muncește doar unul din noi și s-a micșorat venitul nostru. Înainte mergeam și lucram în doi, dar acum unul din noi stă cu copiii”.

În mare parte au scăzut veniturile generate de munca ocazională, datorită dificultăților de deplasare în alte localități și reducerii ofertelor de muncă zilieră. De asemenea, s-au înregistrat întârzieri în plata unor prestații sociale și a fost stopată oferirea ajutoru-lui bănesc în cadrul sprijinului familial din cauza imposibilității evaluării/confirmării necesităților și imposibilității de întrunire a echipei multidisciplinare pentru perfectarea pachetelor de acte necesare.

Problema legată de insuficiența produselor alimentare a fost sesizată de familiile cu copii intervievate la telefon, cauza principală invocată fiind reducerea bruscă a veniturilor imediat după instituirea stării de urgență în țară.

Părinte respondent, mun. Bălți: ,,Îmi fac grijă că o să dispară produsele alimentare din magazine”.

C. Accesul familiilor cu copii și copiilor la servicii

Odată cu instituirea stării de urgență, mai multe servicii educaționale și sociale și-au sistat activitatea sau au trecut-o în mediu digital. Familiile intervievate au menționat că închiderea unor servicii le-a afectat mult viața.

88 dintre cele 140 de familii intervievate au copii de vârstă școlară și au avut în perioada dinaintea stării de urgență acces la educație. Dar, în perioada de sistare a educației în școli și trecerea procesului educațional în mediul virtual, doar 52% dintre familiile intervievate cu copii de vârstă școlară le-au putut asigura copiilor acces la educația online, cauzele principale fiind lipsa conectării la internet și a echipamentului necesar.

În ce familii trăiesc copiii fără acces la educația online?

În cele 42 de familii, care nu au putut asigura accesul la educație online, cresc 77 de copii de vârstă școlară. Aceste familii locuiesc preponderent în mediul rural, au trei sau mai mulți copii și venituri reduse. Venitul pare a reprezenta un factor determinant al accesului la educația online. Astfel, doar 13% dintre familiile în care copiii au avut acces la acest tip de educație dispun de un venit mai mic de 1600 lei, spre deosebire de 47% în cazul familiilor ce nu au putut asigura accesul.

Părinte respondent, raionul Orhei: ,,Copilul nu înțelege ceea ce spune profesoara, primește temele individual de la Cadrul Didactic de Sprijin și logoped”.

Familiile au mai menționat scăderea calității actului educațional, în special în cazul copiilor cu cerințe educaționale speciale. E important de menționat că multe familii se confruntă cu factori de risc asociați, și anume venituri reduse, statutul de familie monoparentală sau numeroasă) și reședința în mediul rural. O altă provocare este sentimentul de izolare și depresie pe care l-au menționat atât specialiștii STAS, cât și familiile care s-au referit la: „îngrijorare pentru ziua de mâine”, „stres și epuizare”, „frică de molipsire”, sentimentul că „nu fac față unui volum mare de informații, „lipsa de comunicare”.

Accesul la serviciile socio-medicale (în mod special, cele medicale) a fost mai puțin afectat, din considerentul că nu au fost închise în perioada stării de urgență,

Părinte respondent,„ raionul Ungheni: ,,Logopedul nu poate lucra pe Viber tot așa de eficient ca înainte”.

71% dintre familiile intervievate au menționat că au fost afectate de lipsa accesului la servicii.

Cele mai frecvente răspunsuri se referă la probleme materiale: lipsa posibilității de a merge la lucru ca zilier (26%), insuficienta resurselor financiare ce impune luarea de împrumuturi (24%), precum și imposibilitatea de a face față responsabilităților famili-ale (14%). Totodată, și alte răspunsuri („Altele” 17%) subliniază efectele negative asu-pra: stării emoționale a părinților, stării de bine a copilului, calității educației, timpului disponibil pentru serviciu și gospodărie etc.

Problemele cauzate de COVID-19.

Familiile consideră că printre principalele probleme pe care le au, în contextul pandemiei de COVID-19, sunt lipsa și insuficiența produselor alimentare, restricțiile de depla-sare, lipsa unui venit stabil, lipsa sau insuficiența produselor igienice și de protecție, dar și lipsa mijloacelor de comunicare, în special în contextul familiilor cu copii de vârstă școlară.

Află mai multe pe www.ccfmoldova.org

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Recomandări pentru diminuarea violenței obstetrice în R. Moldova

Plan de naștere, cursuri obligatorii și dezvoltarea cadrului legal. Sunt câteva dintre recomandările pentru diminuarea fenomenului violenței obstetrice în R. Moldova. Acestea se regăsesc într-un studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în cadrul proiectului „Suport organizațional”.

Dezvoltarea cadrului legal

Studiul indică că este necesară elaborarea unei legi privind malpraxisul medical, fie adoptarea unei legi speciale care să abordeze fenomenul violenței obstetrice și ginecologice.

“Reglementări care să asigure că pacienții, care au suferit leziuni sau vătămări ca urmare a unor practici medicale incorecte sau au fost supuși unei forme de violență obstetrică și ginecologică, pot fi apărați prin intermediul legii și au acces la suport financiar sau la alte forme de remediere.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Studiul mai subliniază că „procedurile interne trebuie să ofere siguranță și protecție victimelor pentru a putea raporta orice abuz, fără frică de represalii sau fără încălcarea dreptului la confidențialitate, precum și să includă sancționarea pentru cei găsiți vinovați de astfel de cazuri”.

“Legislația trebuie să limiteze practicile medicale neesențiale, pentru a evita procedurile medicale efectuate fără consimțământul explicit al pacientului, inclusiv vizând femeile în perioada sarcinii, a nașterii sau în stadiul post-partum.

Un alt aspectimportant ține de obligativitatea de a avea o politică de protecție a personalului medical care raportează cazuri de violență obstetrică. Acest lucru ar putea ajuta la protejarea persoanelor respective de eventuale represalii.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Crearea liniei fierbinți

Autorii studiului consideră că este necesară instituirea unei linii fierbinți, pentru reclamarea neregulilor la care au fost supuse femeile în timpul sarcinii, al nașterii sau în perioada imediată de după naștere, inclusiv estorcarea de mită.

“Luând în considerare faptul că aceste cazuri sunt adesea traumatizante și sensibile, iar femeile pot întâmpina dificultăți în a discuta despre experiențele lor cu cei apropiați, o linie fierbinte anonimă le poate oferi un mediu sigur în acest sens.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Asistență juridică garantată

Asigurarea asistenței juridice gratuite este o măsură suplimentară de promovare și protejare a drepturilor omului, inclusiv pentru persoanele vulnerabile sau marginalizate în societate, se mai arată în studiul CPD.

Femeile care se confruntă cu diferite forme de violență obstetrică și ginecologică, indiferent de statutul lor financiar, trebuie să fie asigurate cu oportunitatea de a-și apăra drepturile și de a fi reprezentate corect.

Astfel, este necesară integrarea oricărui caz de violență obstetrică în categoria cazurilor care presupun desemnarea, la cerere, a unui avocat specializat, care acordă asistență juridică garantată de stat. Acest lucru poate include asistență juridică gratuită, consiliere și alte forme de sprijin.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Instituirea obligativității planului de naștere

Studiul relevă că legislația trebuie să includă o prevedere care să facă obligatorie pregătirea și prezentarea unui plan de naștere pentru fiecare femeie însărcinată.

“Această practică este pe larg răspândită în practica internațională, fiind implementată în SUA, Anglia, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania. Planul de naștere reprezintă un document scris, prin care femeia însărcinată, după ce se informează despre procedurile privitoare la sarcină și naștere, își anunță nevoile și preferințele legate de travaliu, naștere, îngrijirea post-partum.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

„Acest lucru va spori gradul de implicare a femeilor în procesul de naștere, le va oferi un sentiment de control și le va permite să-și exprime preferințele și nevoile într-un cadru formal. Deși fiecare plan de naștere va fi individual, bazat pe nevoile și preferințele individuale ale fiecărei femei, se recomandă a fi stabilite anumite standarde privind conținutul și formatul acestuia”, se mai arată în studiu.

Crearea camerelor pentru nașteri blânde

“În saloanele și sălile de naștere din maternități este greu să produci oxitocină – hormon care are nevoie de o ambianță caldă și primitoare, în care femeia să se simtă în siguranță, în condiții familiare.

Sălile de naștere sunt amenajate ca săli de operații: sunt reci, cu lumină orbitoare. Pentru o naștere lină însă este nevoie de intimitate, căldură, liniște și lumină difuză. Atunci neocortexul se liniștește și se activează instinctele femeii, hormonii nașterii.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Îmbunătățirea condițiilor de îngrijire pentru femeile care au pierdut o sarcină sau un copil

Mai este necesar să fie introduse prevederi care să asigure că femeile care trec printr-o pierdere perinatală nu sunt cazate în apropierea saloanelor sau secțiilor cu nou-născuți.

“Acest lucru ar putea implica crearea unor zone separate în spitale sau implementarea unor politici care să asigure plasarea femeilor respective în zone cât mai îndepărtate de sunetele produse de nou-născuți.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Cursuri obligatorii de educație prenatală

Iar cursurile de pregătire ar trebui să devină obligatorii pentru toate femeile însărcinate.

“Este important ca aceste cursuri să se concentreze pe furnizarea de informații pozitive și împuternicitoare, care să încurajeze femeile să aibă încredere în capacitățile propriului corp.

În prezent, seminarele livrate de instituțiile medicale, private sau publice, pun accentul preponderent pe pericole și riscuri în sarcină și la naștere, fapt ce creează anumite blocaje în corp, trezesc sentimentul de frică și anxietate.”

Autor: Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Alte recomandări indicate în studiu pot fi văzute aici.

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.

„Grija vindecă ceea ce frica distruge!” Alătură-te campaniei de informare și sensibilizare împotriva violenței obstetrice și ginecologice (VOG)

Fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală bazată pe respect, empatie și demnitate, mai ales într-un moment atât de important precum nașterea. Cu această convingere, în cadrul celor #16Zile împotriva violenței de gen, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) în parteneriat cu AGORA a lansat campania de sensibilizare și conștientizare a violenței obstetrice și ginecologice – o inițiativă care își propune să aducă în prim-plan o realitate dură, dar să ofere și soluții pentru o experiență mai empatică pentru femei.


 

„Grija vindecă ceea ce frica distruge! Alătură-te campaniei sociale privind violența obstetrică și ginecologică”, este îndemnul CPD. 

Simbolul acestei campanii este trandafirul roz născut din dorința de a pune capăt abuzurilor #metoo din sălile de travaliu și de naștere. Trandafirul roz reprezintă vulnerabilitatea și povestea fiecărei femei care a avut de îndurat o experiență dureroasă fie în timpul nașterii sau la consultațiile din cabinetul ginecologic.

Simbolul trandafirului roz a pornit din campania „Revoluția Rozelor: 16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, fondată în 2011 de Jesusa Ricoy, activistă în domeniul nașterii și a drepturilor femeilor. De atunci, mișcarea a căpătat o amploare tot mai mare, iar, în prezent, peste 30 de țări organizează acțiuni anuale în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie. 

Această mișcare pacifistă se opune violenței și lipsirii de respect din partea personalului medical în perioada sarcinii, nașterii și postpartum dar și în cabinetul ginecologic de zi cu zi. În fiecare an, femeile care au trecut prin astfel de experiențe duc un trandafir roz la instituția unde au suferit abuzul, ca un act de protest și de vindecare. Este un moment de reflecție, de recunoaștere a suferinței întru obţinerea unei îngrijiri obstetrice decente şi sigure.

Ce este violența obstetrică și ginecologică (VOG)?

Violența obstetrică și ginecologică nu se referă doar la acte fizice sau la utilizarea forței. Ea include și abuzuri mai subtile, cum ar fi lipsa consimțământului informat al femeii în timpul procedurilor medicale, tratamente umilitoare, tonuri dure sau ignorarea deciziilor pacientei. 

Aceasta poate apărea în timpul vizitelor ginecologice, unde femeile nu sunt întotdeauna informate despre opțiunile disponibile, cât și în timpul sarcinii sau al nașterii, când intervențiile medicale sunt efectuate fără explicații clare sau fără a ține cont de dorințele femeilor. Având la bază practica internațională, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a dezvoltat o definiție extinsă a acestui termen, aplicată în studiul „Fără voce. Fără lege.Fără dreptate.”, potrivit căreia „violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual manifestat de către personalul medical și auxiliar prin constrângere, umilire și/sau agresiune în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/ sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice”. 

De ce este important să vorbim despre acest subiect?

În Republica Moldova, violența obstetrică este încă un subiect insuficient discutat. Studiile CPD arată că:

  • Doar 60% dintre femei sunt informate despre acest termen.
  • 66% dintre ele consideră că aceste practici sunt frecvente.

Este clar că tăcerea nu este o soluție. Prin această campanie, femeilor li se oferă voce, se atrage atenția asupra drepturilor lor, ca, într-un final, să se schimbe sistemul medical.

Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge!” aduce în prim-plan un spot video emoționant, care dă glas poveștilor femeilor ce au trecut prin experiențe dureroase, dar și speranței pentru un viitor mai bun. Spotul video al campaniei surprinde atât umbrele unui sistem ce poate răni, cât și lumina pe care o aduc acei medici care aleg să practice cu suflet, nu doar cu știință. 

Ce ne dorim să obținem prin această campanie? 

Această campanie este despre NOI TOȚI: femeile care devin mame, comunitatea medicală și cei care pot contribui la construirea unui sistem bazat pe valori umane autentice. Vrem ca fiecare femeie să se simtă în siguranță, să fie respectată și auzită în timpul oricărui act medical. Vorbim despre conștientizare, despre curajul de a spune „nu e normal” atunci când granițele respectului sunt încălcate. 

Ne dorim să le oferim femeilor cunoașterea drepturilor lor, să le ajutăm să fie pregătite și să știe că merităm mai mult – o îngrijire bazată pe empatie și profesionalism.

Mai mult decât atât, tindem spre un dialog sincer și respectuos între paciente și personalul medical, unde comunicarea devine un pilon al încrederii, iar tratamentul uman rămâne esențial.

Aceasta este misiunea noastră: să punem capăt tăcerii, să construim încrederea și să transformăm experiențele medicale în momente demne de respect și umanitate. Deși acest tip de violență constituie o încălcare gravă a drepturilor omului, punând în pericol integritatea fizică și dreptul la viață și sănătate al femeilor, Republica Moldova nu a abordat suficient această problemă. Astfel, în cadrul celor 16 zile de campanie, vor fi prezentate datele obținute, pentru prima dată în țară, cu privire la amploarea acestui fenomen.

Alătură-te campaniei pe rețelele de socializare: CPD și Agora.

Despre CPD

Creat în 1998, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o organizație non-guvernamentală care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor. Prin inițiativele sale, CPD își propune să creeze o societate bazată pe respect, echitate și șanse egale pentru toți. De-a lungul anilor, CPD a devenit un pilon important al schimbării, susținând femeile din întreaga țară și încurajându-le să-și revendice drepturile.

Femeie arestată pentru moartea fiului ei, uitat în mașină, în plină caniculă

O femeie din SUA a fost arestată în cursul acestei săptămâni, după ce a fost acuzată pentru moartea fiului ei adoptiv, în vârstă de cinci ani. Copilul a fost închis în mașină, în plină caniculă, timp de șapte ore, conform NBC News.

Potrivit Poliției din Omaha, statul Nebraska, femeia în vârstă de 40 de ani, pe nume, Juanita Pinon a fost pusă sub acuzare, după ce copilul a fost găsit în mașină, miercuri dupăamiază, în jurul orei 17:00.

Autoturismul era într-o parcare din apropierea salonului de înfrumusețare la care lucra Pinon, a spus Chris Gordon, purtătorul de cuvânt al Poliției, pentru NBC News, conform AK-24.

Băiețelul a fost lăsat în mașină timp de aproximativ 7 ore, în timp ce mama lui vitregă era la muncă. Conform Poliției, minorul a fost dus de urgență la spital, dar nu a mai putut fi salvat. De asemenea, femeia a refuzat le spună agenților dacă a lăsat intenționat copilul în mașină sau dacă a fost o greșeală.

În urmă autopsiei se va află dacă băiețelul a murit din cauza expunerii la căldură sau din altă cauza, a mai spus Chris Gordon.

În Omaha, zilele trecute temperaturile au atins 89 de grade F (32 de grade Celsius). Dar „temperatura din interiorul mașinilor poate fi mult mai mare decât afară”, a spus Janette Fennell, fondatoare și președinte al organizației KidsAndCars.org.

Gândițiva la temperatura din interiorul unui vehicul precum o seră. Ai un vehicul, este multă sticlă în el și apoi, în funcție de unghiul în care te afli față de soare, se încălzește foarte repede”, a spus ea, adăugând deschiderea geamurilor deschise nu este suficientă pentru a răci o mașină.

„De fapt, am documentat decese în cazul în care temperaturile de afară au ajuns și până la de 60 de grade C,” a mai spus această.În 2024, cel puțin 10 copii au murit în SUA din cauza caniculei, după ce au fost uitați în mașini.

Mihai Dolgan și familia sa au trecut prin negura deportărilor: „M-a trezit plânsul Mariei…”
Articolul anterior
Bebeluș născut și abandonat pe câmp: ce pedeapsă riscă mama
Articolul următor